Illúzió és tükröződés – Bánffy-kiállítás a váradi várban

2016. 01. 23. 13:24

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Magyar Színháztörténeti Múzeum Illúzió és tükröződés című, gróf Bánffy Miklós (1873-1950) sokoldalú munkásságát bemutató tárlata a Nagyváradi Vár- és Városi Múzeumba érkezett.

 

A megnyitón közreműködő Molnár Júlia és Meleg Vilmos színművészek, illetve Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora   Fotó: Tasnádi-Sáhy Péter

 


Az eddig több mint 32 helyszínt megjárt tárlat a modern kori reneszánsz ember – író, grafikus, színházi intendáns, díszlet és jelmeztervező, rendező, politikus – tünékeny művészi világát hivatott megeleveníteni a rendelkezésre álló dokumentumok, és kézzelfogható művészi alkotások (írások, jelmez és díszlet tervek, karikatúrák, Bánffy tervei alapján készült jelmezek) bemutatásával.
A kiállítás megkísérli érzékeltetni azt a páratlan alkotóerőt, amely az Orosz Balett 1912-es budapesti meghívásával kezdődött, és tervezői, intendánsi tevékenysége révén a modern magyar szcenika-művészet megújulásához vezetett.
A kiállítás meghatározó részét képezik Nicolette Jelen Bánffy modern szilikátművei, aki világát üvegbe és tükörbe komponálja. A jelenleg New Yorkban élő képzőművész munkáiban a család képzőművészeti tehetsége és egyedi világlátása tükröződik.

 

A kiállítás az elkövetkező egy hónapban látogatható Nagyváradon.

(tsp)

A kiállítás kurátorával, Szebeni Zsuzsával készített interjúnkat hamarosan ugyanitt olvashatják.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!