Mentőöv szenvedélybetegeknek

2016. 01. 21. 23:00

A Bonus Pastor Alapítvány rövidtávú terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak 2016. február 1-12. között, Mezőpanitban. Olyan emberek jelentkezését várják, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. A szenvedélybetegségekről, a kialakulásukra, fennállásukra utaló figyelmeztető jelekről, illetve a program részleteiről BARTHA ÉVA pszichológussal, az alapítvány munkatársával Tasnádi-Sáhy Péter beszélgetett.

 

„A krónikus szakaszban az alkoholra koncentráló csőlátás egyre fokozódik”

 

Mivel kevés szó esik a közbeszédben a témáról, nekünk, átlagpolgároknak nincs is képünk róla, mennyire lehet fertőzött a romániai magyar közösség szenvedélybetegségekkel. Mint szakembernek, mik ezzel kapcsolatban a tapasztalatai?

 

Én úgy tapasztalom, hogy nagyon sokan érintettek valamilyen szenvedélybetegségben, erdélyi szinten nyilván az alkoholfüggősség a legjellemzőbb, bár egyre több fiatal fordul hozzánk drogproblémákkal, illetve a játékfüggőség is egyértelműen jelen van.

 

Azt hiszem az alkoholproblémák feltárásával kapcsolatban bonyolítja a helyzetet, hogy nagyon erős a társadalmi beágyazottsága az alkoholfogyasztásnak, sok élethelyzetben teljesen természetes, hogy valaki alkoholt fogyaszt. Honnan lehet felismerni, hogy adott esetben baj van?

 

Onnan, hogy az alkohol az élet más területeire is kihat, elkezd problémákat generálni. Ezek jelentkezhetnek a párkapcsolatok szintjén, a munkában vagy valamilyen járulékos betegség formájában is, sok esetben ezek kombinációjaként. Kialakul egyfajta tolerancia az alkohollal szemben, illetve több sikertelen felhagyási kísérlet is jelezheti, hogy az illető már függ az alkoholtól.

 

Milyen szinteket különböztetünk meg az alkohol életmódra gyakorolt hatásában?

 

A próbálkozás jellemzően fiatal korban elkezdődik, ezután egyre sűrűsödnek az alkalmak, amik közül több részegséghez vezet. A kritikus fázisban már nehéz elkezdeni a napot alkohol nélkül, illetve jönnek az élet egyéb területeire gyakorolt, az előbb már említett hatások, illetve egyre szűkül a látókör. A krónikus szakaszban ez az alkoholra koncentráló csőlátás egyre fokozódik, az élet kezdi értelmét veszteni, sokaknál jellemzőek az öngyilkossági gondolatok. Ilyenkor az alkohol már nem örömforrás, inkább csak arra szolgál, hogy segítsen túlélni a mindennapokat.

 

Úgy tudom, jellemző problémát jelent a beismerés, pedig ez minden javulás alapja. Mit javasol azoknak a családtagoknak, akik próbálnának segíteni szeretteiken, de nem sikerült még eljuttatniuk odáig, hogy szembenézzen a helyzetével?

 

Ahhoz, hogy egy szenvedélybeteg akárcsak a rövidterápiás programon részt vegyen, szükség van legalább egy minimális motivációra.

Azzal még nincs mit kezdeni, aki a tagadás fázisában van.

Ezért is kegyetlen betegség bármiféle függőség, mert a tagadás a tünetek közé tartozik, amin jellemzően családi, illetve munkahelyi problémák, illetve az azokkal való szembenézés kényszere szokta átlendíteni az érintetteket. A családtagok annyiban viszont segíthetik a beteget, hogy nyíltan beszélnek a problémákról, illetve támogatóan állnak mellette. Ez a támogatás természetesen nem a függőség fenntartására vonatkozik, hanem inkább együtt érző szembesítést jelent.

 

Mikor adódik erre megfelelő alkalom?

 

Semmiképpen sem ittasan vagy bódult állapotban. Olyankor szinte felesleges a szembesítés. Olyan tiszta pillanatokat kell keresni, amikor a szenvedélybeteg valamennyire nyitottnak mutatkozik, hogy a visszajelzéseket fogadja. Éppen e nehézségek miatt jöhetnek el a rövidterápiás programra hozzátartozók is, akár a beteg nélkül, hiszen nekik is komoly problémát jelenthet egy ilyen élethelyzet, főleg ha a szerettük nem képes szembenézni a függőségével. Sokan érezhetik, hogy elakadtak, és akkor jó, ha segítséget kérnek. Tanulható, hogy miként kell viszonyulni a szenvedélybetegséghez, illetve miként lehet kilépni a szenvedélybeteg fenntartotta játszmákból.

 

Milyen elemekből épül fel a rövidterápia 12 napja?

 

Előadásokat hallgatnak a résztvevők a függőség kialakulásáról, a visszaesés megelőzéséhez szükséges stratégiákról, vannak csoportos beszélgetések, illetve egyéni tanácsadás, van evangelizációs igehirdetés, szabadidős programok, összességében ez a 12 nap kilépést jelent a mindennapokból, amit arra használunk, hogy a változás lehetőségére fókuszáljunk.

Várhatja valaki, hogy megoldódik a problémája ilyen rövid idő alatt, vagy inkább csak egy első lépést jelent?

 

Van, akinek ez az idő elég ahhoz, hogy absztinenssé váljon, és amennyiben részt vesz utógondozásban, támogatói csoportokban vagy egyéni tanácsadáson, tehát amennyiben van, vagy kialakítható szociális háló mögötte, akkor ez az állapot fenntartható marad. Sok ilyen példát ismerünk. Az alkoholizmus krónikus fázisában, illetve a drogfüggőségek esetén

a rövidterápia jellemzően csak egy első lépésnek számít,

hogy a hosszú távú programhoz motivációt kapjon az illető.

 

A hosszú távú program mennyi ideig tart?

 

Minimum három hónap, ami kilenc hónapra vagy akár tovább is kinyúlhat, ezt egyéne válogatja.

 

Az előbb is említette az evangelizációs programokat, illetve a szervezet neve is erős keresztény bázisra utal. Mit tud mondani azoknak, akik távol állnak a vallástól, és ez esetleg visszatartja őket a jelentkezéstől?

 

A szenvedélybetegség mindig kötődik a spiritualitáshoz, ha akarjuk, ha nem. Az alapítvány valóban keresztény bázisú, ezzel kapcsolatban annyit szoktunk csak kérni a résztvevőktől, hogy tartsák tiszteletben az életszemléletünket, ahogy mi is tiszteletben tartjuk az övékét. Ez azt jelenti, hogy a fenti feltételekkel

más vallásúakat, illetve ateistákat is várunk programjainkra.

 

 

A Bonus Pastor Alapítvány február 1. és 12. között meghirdetett rövidtávú terápiás programjának jelentkezési határideje: 2016. január 24. délután 4 óra.

Bővebb információk: www.bonuspastor.ro

Az alapítvány munkatársait elérhetik az alábbi telefonszámokon: Brassó 0744-901657; Csíkszereda 0744-594440, 0741-258196; Gyergyószentmiklós 0731-137191; Kolozsvár 0744-237945, 0752-243649; Margitta 0747-064624; Marosvásárhely 0740-056691, 0743-039255; Szatmár 0744-539213; Székelyudvarhely 0751-226906; Sepsiszentgyörgy 0757-489778.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!