Hírkommentek, október 5.

2015. 10. 05. 16:01

Nem tűzik napirendre az uniós belügyminiszterek e heti tanácskozásán Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, mert továbbra sincs konszenzus az ügyben - közölte Victor Ponta miniszterelnök. Azt követően merült fel újra a két ország négy éve halogatott schengeni felvétele, hogy Ponta több nyilatkozatában is összekötötte a témát a migrációs válsággal. A schengeni tagságra utalva azt mondta: Románia szolidaritást vállal európai uniós partnereivel a bevándorlók problémájának kezelésében, de az egyenlő kötelezettségek mellett egyenlő jogokra is igényt tart. Ponta hozzátette: jövőre a román csatlakozást rendre elutasító Hollandia lesz az EU soros elnöke, így nem lát esélyt arra, hogy a holland mandátum végéig Románia csatlakozzon.

Elhúzódó csalatkozási folyamat (Sz.L.)

A nyolcvanas években  dolgozták ki Romániában a csatolt áruk stratégiáját: ha vettél halkonzervet, kaphattál hozzá két kötet Kriterion kiadványt, vagy három frottír zoknit, esetleg egy Homotox hazai gyártmányú férfidezodort. Azóta is próbálják ezt a rendkívül hatékony technikát alkalmazni. Az EU valahogy nem volt vevő a „menekülteket Schengenért” kedvezményes csomagra. (P.B.)

Victor Ponta – az uniós szolidaritás eminense – potyára próbál esengeni, a schengeni csatlakozás holland lakatjának nem leli a nyitját. (Sz. A.)

Ha esetleg csatlakozunk, hogy épít Orbàn kerítést a hatàrra? (T.S.P.)

 

Külön kormányhivatalt követelnek a Székelyföldön számbeli kisebbségben élő románok, az erre vonatkozó memorandumot Marosfőn fogadták el A Hargita megyei románok találkozóján részt vett Mircea Dusa védelmi miniszter, Andrei Jean Adrian, Hargita megye prefektusa, és Andrei Moldovan, Kovászna és Hargita ortodox püspöke is. A dokumentumban a románok képviselői felróják, hogy a székelyföldi megyékben a helyi szinten többséget alkotó magyarok „uralkodnak” a románok fölött, és míg az „uralkodó magyar kisebbséget” a pozitív diszkrimináció eszközeivel védik, addig a román közösség „nemzeti jellege elvesztésre vagy elvándorlásra van ítélve”.

Az Autonóm Székelyföldön lesz Mégautonómabb Székelyföldi Románok külön kerület. A folyamat nem állhat meg: már megindult a Legautonómabb Belgák érdekédelmi mozgalma. Akikre máris rátromfoltak az Olyan Autonóm Pirézek Vagyunk, Hogy Csak Na. (P.B.)

A har-kovi románságnak saját pártot/érdekvédelmi szövetséget kellene létrehoznia, majd immár elismert, bejegyzett kisebbségként, egy képviselővel gyarapítania a parlament egy híján húsz tagot számláló, nem magyar kisebbségi csoportját. (Sz. A.)

Legyünk nagylelkűek, kapjon Marosfő területi autonómiát. (Sz.L.)

Uralkodó kisebbség, aki többség? (T.S.P.)

 

Orbán Viktor kommunikációs stábja azon dolgozik, hogyan tudnák fenntartani a nemzetközi figyelmet a miniszterelnök iránt a menekültügyi válság után is. Habony Árpádék jelenleg azon dolgoznak, hogy Orbán a nemzetközi színtéren más ügyekben is úgy tudjon megszólalni, hogy a szava hangsúlyosabb legyen, mintha egy „csak” tízmilliós ország miniszterelnökeként szólalna meg. A vezető fideszes politikusok szerint ennek a stratégiának kedvez az, hogy Európában erősödnek a radikálisok, ami miatt a jelenlegi kormányok el is bukhatnak. A kormányfő egyelőre miniszterelnökként szeretné befolyásolni a nemzetközi politikát, nem valamilyen uniós pozícióból.

Orbán Viktor kommunikációja iránt nem kell fenntartani a figyelmet, mert az úgy működik, mint az ellengravitáció. Minél sötétebb, súlyosabb a kommunikáció, tőről metszett magyar rögvaló, annál magasabban lebeg a nemzetközi figyelem csillagfénytelen egén. Lassan bolygóméretűvé növi magát Orbán Viktor, az ellenanyag, a fekte lyuk, önálló pályára áll, és ahhoz igazodik a Naprendszer. És akkor Habony Árpád és csapata ott marad munka nélkül, mert ez már nem kormányzati kommunikáció, hanem asztrofizika.  (P.B.)

Ha nem „valamilyen uniós pozícióból”, hanem továbbra is „miniszterelnökként” szeretné befolyásolni a nemzetközi politikát, akkor válhatna hatékonyabb stratégává, ha a „csak” idézőjelestül eltűnne, s a tízmilliós ország önerőből – migránsok igénybe vétele nélkül – nekilátna a gyors és látványos népszaporításnak. (Sz. A.)

Talán a labdarúgással kellene mondania valami atipikusan illiberálisat. A FIFA élén hamarosan megürül egy jó állás. (Sz.L.)

Hatàrtalan bunkósàg, ez legyen a vezérelv. (T.S.P.)

 

A bírság egy százalékát, de nem többet, mint esetenként százezer eurót kaphatnak azok a személyek Romániában, akik az Országos Versenyhivatalnál bejelentést tesznek egy vagy több cég olyan tevékenysége ellen, amely megszegi a versenytörvényben foglaltak előírásait. A rendelkezés ismertetésekor a sikeres magyarországi példára hivatkozott a Versenyhivatal elnöke.

A romániai üzleti érzéket ismerve már alakulnak azok a cégek, amelyeknek profilja a versenytörvény-szegés lesz. Megrendelésre ott sértenek törvényt, ahol a kedves megrendelőnek és bejelentőnek a legjobban megéri. (P.B.)

Ha ez a gyakorlat beválik, úgy igyekszem a százezer eurós feljelentési ingerküszöböt átugrani, hogy az általam leleplezendő többi törvényszegőt átpasszolom az unokatesómnak. A végén majd osztozunk. (Sz. A.)

Úgy látszik, be- és feljelentőkben Magyarország és Románia határtalanul gazdag. (Sz.L.)

Pedig a besúgàsnak nincs is nàlunk kultúràja. (T.S.P.)

 

 Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!