Hírkommentek, november 25.

2015. 11. 25. 12:56

Kultúrharc olasz módra a terrorizmus ellen, erősödőben a magyar-kínai barátság, nem kell aggódnunk migránsáradat miatt, rekordot döntött a DNA. A mai hírözön kommentjei.

 

Matteo Renzi olasz miniszterelnök (fotó) 2 milliárd eurós tervet mutatott be, ennyit költene Olaszország arra, hogy ne váljon Franciaországhoz hasonló áldozattá. 1 milliárd menne biztonságra, a másik 1 milliárd kulturális programokra. A terv szerint 500 eurós jutalomdíj járna minden 18 évesnek, aki eljárna színházba, operába, koncertekre és múzeumba. Renzi szerint meg kell mutatni, hogy míg a terroristák szobrokat rombolnak, addig az olaszok szeretik a művészetet, és amíg a terroristák könyveket égetnek, Olaszországban hatalmas könyvtárak vannak.

Szép, szép, de azért van bennem némi aggodalom a terv második részének hatékonyságát illetően. (Sz. L.)

Nem vagyok se  (annyira) fiatal, se olasz, de havi 500 euróért vállalom a feladatot főállásban. (tsp)

Az ISIS-t is be kellene avatni a tervbe, hadd pironkodjanak. (Sz. A.)

 

Nem jönnek a közeljövőben Romániába azok a menekültek, akiket Bukarestnek Olaszországtól kellene átvennie, ugyanis nem lehet őket erőszakkal áttelepíteni, maguktól pedig nem kívánnak Romániába menni - közölte Mihăiță Calimente, a Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő parlamenti bizottság elnöke, miután meghallgatták a SIE vezetőjét..

A legelszántabb menekültek még kortárs operaelőadásokra is hajlandóak elmenni, ha ezzel megússzák Romániát. (Sz. L.)

Nem ismerik a kalandvágyat, ami minket itt tart. (tsp)

Sem a disznótor, sem a Romániába telepedés nem erőszak. A kettő együtt különösen nem. (Sz. A.)

 

Orbán Viktor Pekingben arról beszélt, Magyarország egy multipoláris világrendben érdekelt, amelyben a kínai nemzeti deviza világpénznek számít, az Európai Unió és Kína pedig szorosan együttműködnek. A kormányfői találkozó témái között szerepelt a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítése, továbbá felmerült magyar-kínai közvetlen repülőjáratok indításának lehetősége is.

Reméljük, Li Ko-csiang miniszterelnök szorgalmasan jegyzetelt. (Sz. L.)

A miniszterelnök úr mindig abban érdekelt, amiben a tárgyalópartnere, akivel üzletelni akar. Hírértéke annak van, hogy éppen milyen ügylet érdekében mond szépeket, illetve annak lenne, hogy mit kell adni a színfalak mögött a szép szavakon kívül. (tsp)

Akár az Eurázsiai Uniót is létre lehetne hozni, és a vitatott euró helyett a „világpénznek számító” kínai nemzeti devizát bevezetni közös fizetőeszközül. (Sz. A.)

 

Rekordot döntött az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), ami az egy ügyben való vádemelések számát illeti. Harmincöt Argeş megyei polgármester és három alpolgármester ellen emeltek vádat. Rajtuk kívül az ügyben érintett az Argeş megyei volt tanácselnök, Constantin Nicolescu, továbbá Mircea Gheorghe Drăghici, parlamenti képviselő. Utóbi cégétől kellett az önkormányzatok településfejlesztési stratégiát rendeljenek, ám ezek nem vagy csak látszólag készültek el. Az államot ért kárt a DNA körülbelül egy millió lejre becsüli.

A DNA az ügybe bevonta a Guinness Rekord Ügyészség szakértőit is. (Sz. L.)

A hatalom természeténél fogva korrupt, ezt alapvetés. Az mondjuk némi könnyítést jelent, hogy mifelénk mindehhez még buta és nevetséges is. (tsp)

Tiszta sor: a volt tanácselnöknek és a parlamenti képviselőnek hála, egy-egy önkormányzat egymillió osztva harmincnyolccal, annyi, mint 26 ezer 315 lejjel járult hozzá az állam megkárosításához. De hogyan fest egy látszólag elkészült stratégia???? (Sz. A.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!