Hírkommentek, november 24.

2015. 11. 24. 14:35

El-elmaradoznak a tüzijátékok a nemzeti ünnepen, nálunk akad a legtöbb lakástulajdonos, egy sportcsarnokból siló lett, a bihariak mesterségének címerében pedig egy pár cipő van. Keddi kommentjeink.

 

Marosvásárhelyen sem lesz tűzijáték december 1-jén. A polgármesteri hivatal azt közölte, a Colectiv klubban történt tűzesetre és a párizsi merényletekre való tekintettel elmarad a tűzijáték Románia nemzeti ünnepén. Korábban több város is bejelentette, a Colectiv-tragédia áldozatai iránti tiszteletből lemond az ünnepi látványosságról: nem lesz tűzijáték Kolozsváron, Szatmáron és Gyulafehérváron sem.

A legtöbb szolidaritást azért a Pece-parti Párizstól várnánk el. (Sz. L.)

Gyönyörű gesztus, kár, hogy az adott városok szegényei, akiknek jól jönne némi téli tüzelő, nem sarkallnak ilyesmire egy városatyát sem. (tsp)

Nem, nem kegyeleti meggondolásból – inkább a kivagyiság elleni küzdelem okán – az újgazdag körökben divatozó fogadások, lakodalmak, egyéb, maguk fitogtatására szolgáló szeánszok alkalmával kellene betiltatni a zajos-látványos puffogtatásokat. (Sz. A.)

Ha pedig a városi díszkivilágításköltségeinek egy részét az ízléstelen fényorgia helyett a városszélén nyomorgó, gettósított gyerekekre költenék, akkor azt gondolnám, hogy nem csak az országos szolidaritási kampány felszíne ért el ide, de tényleg van együttérzés ebben a város(ok)ban. (P. B.)

 

Az uniós lakosság 70 százaléka saját tulajdonú, 30 százaléka pedig bérelt ingatlanban lakott 2014-ben. Országokra bontva a saját tulajdonú ingatlanban élők aránya Romániában (96,1 százalék), Szlovákiában (90,3 százalék), Litvániában (89,7 százalék) és Magyarországon (89,1 százalék) a legmagasabb, míg a legalacsonyabb értékeket Németországban (52,5 százalék), Ausztriában (57,2 százalék), Dániában (63,3 százalék), Nagy-Britanniában (64,8 százalék) és Franciaországban (65,1 százalék) mérték.

Ha a mai harmincasokat nézzük, már kicsit más az arány, és félő, nem is fog javulni... (tsp)

Nehezen hihető, hogy 96 százalékunk „saját tulajdonú” ingatlanban lakik. De hová sorolható be az a talán többszázezres nagyságrendű, lakóháznak nehezen besorolható, telekkönyvezetlen tákolmányhalmaz, ahol a társadalom páriái élnek? (Sz. A.)

A romániai adatot elnézve valóban csak annak a statisztikának higgyen az ember, amit maga hamisít. (Sz. L.)

Posztszocialista luxus, az átkosban épített tömbházlakások komfortját éljük. (P. B.)

 

Magtárnak használják a Kolozs megyei Ördöngösfüzes iskolájának tornatermét: az egymillió lejből épült termet az önkormányzat "sorsára hagyta", így a helyi ortodox pópa búzát tart benne. A tornaterem 2009-ben, az Elena Udrea akkori fejlesztési és turisztikai miniszter által kezdeményezett országos programban épült, 145 másikkal együtt. Egy helyi fiatal szerint a termet felépülése után két-három hónapig használták - nem feltétlenül csak a diákok, mivel kevés gyerek jár már ott iskolába, hanem általában a fiatalok. Ezután azonban elvették tőlük a kulcsot, idén tavasztól pedig a pap behordta a saját gabonáját a terembe.

Hát, szegénynek tartania kell valahol, az ortodoxia tudvalevőleg rosszul jövedelmező üzletág. (tsp)

Elképzelhető, hogy amikor felszentelte, a parintye már akkor szemet vetett a tornateremre, és mielőtt elraktározta volna benne a szemes-gabonáját, kifüstölte belőle az ördöngöt. (Sz. A.)

A focisták dekázgatnak, a búzát pedig mázsálják. A különbség elhanyagolható. (Sz. L.)

Így jár el egy lelkiismeretes Magvető, aki betű szerint olvassa és értelmezi a Bibliát. (P. B.)

 

Bihar megye a romániai lábbeligyártás fellegvára, derül ki a Ziarul Financiar gazdasági napilap felméréséből. Az Országos Cégbíróság adatai szerint a megyében 328 cipő- és táskagyártásra szakosodott cég működik, ezek tavalyi együttes forgalma 1,38 milliárd lej volt. Az ágazat országos szinten 5,3 milliárd lej értékű árut termelt 2014-ben, ami azt jelenti, hogy Bihar részesedése 26,3 százalék, tehát minden negyedik hazai gyártású cipő Made in Bihar.

Arról már nem szól a fáma, hogy mennyi a munķások átlagbére, és milyen körülmények között dolgoznak. (tsp)

Tanulságos lenne az 1,38 milliárd lej értékű árut produkáló 328 cég körmére nézni sok ezernyi robotosuk munkabére, munkakörülményei, társadalombiztosítása stb. szempontjából is. (Sz. A.)

Ezek a számok adnak választ arra, miért Bihar megyében a legalacsonyabbak a hazai átlagbérek. (Sz. L.)

Csak tudnám, kik hordják a Made in Bihar cipőket. Valószínűleg azok a nyugatiak, akiknek a levetett csizmáit, bakancsait a hazai turkálókban felvásárolják a kispénzűek. (P. B.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!