Hírkommentek, november 23.

2015. 11. 23. 17:51

Fekete Péntek imádatunkban már a világ élvonalában járunk ugyan, de új kormányt fényképezni még nem elég a szakértő-cunami. Mai kommentjeinkből az is kiderül, hogy medvéből is megárt a sok.

 

Az Egyesült Államok után Románia következik a Black Friday iránti vásárlói érdeklődés terén – írja a Business Review. Az internetes kereséseket elemezve és azt a lakosság számának arányában rangsorolva Románia 64-es indexponton áll egy olyan skálán, ahol az Egyesült Államok kapta a 100-at. Romániát Puerto Rico követi és Kanada 43. Az országon belül a legnagyobb érdeklődést a Black Friday iránt a Kovászna megyeiek mutatták.

Egész jól lehet úgy csinálni, mintha az ember tényleg kommunikálna, ha elmondja az ismerőseinek, mi mindenhez jutott hozzá sokkal olcsóbban, mint máskor tehette volna. (tsp)

Nemhiába őrzik az ősi székely hagyományokat a leghívebben Háromszéken! A Bleek frájdéj még a húsvéti locsolkodást is megelőzi! (P. B.)

Hadd pontosítsunk: a furfangos góbék tudnak, amit tudnak. Az USA mögötti, második Romániában Kovászna megye az első a satöbbiben. (Sz. A.)

Talán valami szemfüles marketinges meghirdette, hogy pénteken az emagon féláron adják az autonómiát. (Sz. L.)

 

A medvék helyzetéről készített infografikákat Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja, ezek a populációt, a vadkárokat és a vadászati kvótát elemzik. Az adatokból kiderül, hogy Hargita megyében 340 lenne a medvék optimális száma, ezzel szemben a vadásztársaságok becslései szerint ennél 1010-zel több egyed él. A magas létszám miatt a medvék lakott területekre szorulnak, élelemszerzési körútjaikon gyakran találkoznak az emberrel, és bár a legtöbb alkalommal elmenekülnek, számos esetben támadással végződik a találkozás. Érdekes adat: a tavalyi idényben Temes megyében a medvelétszám 16%-át hagyták jóvá kilövésre, Hargita megyében csupán 3,9%-át.

Ha egy kicsit kevesebb erdőt termelnének ki agyatlanul zsákmányolva, több hely jutna a medvéknek is. Az persze egészen kicsinyes, hogy a román állam láthatóan a medvékkel próbálja elintézni a székely kérdést, bár tegyük hozzá, a székelyek meg őrtüzekkel riogatják a román államot. (tsp)

Medvemigránsok, egyértelmű! Beengeded a málnásba, és mi lesz?! (P. B.)

Mitől jobb a medve kedve? Kilövéstől menekedve, lakott helyre ereszkedve. (Sz. A.)

Azért annak érdemes lenne utánajárni, hogy miért majd minden hatodik temesi macinak. Még soha nem hallottam a Bánságban véres medvetámadásról. (Sz. L.)

 

Újra fényképezik a Ciolos-kormányról készült csoportképet, mert az első hivatalos fotón a női miniszterek a férfiak háta mögé kerültek, és alig látszanak. Ezt a miniszterelnök vasárnap, a közszolgálati rádiónak adott interjúban közölte, miután az eredeti fotó nagyon sok bírálatot kapott a közösségi oldalakon. Dacian Cioloș elmondta, magát is bosszantja a kormányról készült első hivatalos csoportkép, de a miniszterek sorrendjéről nem ő döntött.

A szokásos balkáni jó modor. Bár legalább korrigálnak. Még pár képet újracsinálnak, és talán rögzül valami. (tsp)

Most már vigyáznak a pontos képbeállításra. A nők a férfiak előtt fognak térdelni. (P. B.)

A férfi nem nemtelen tülekedése miatt kormányszinten eddig még nem érvényesült a női nem. (Sz. A.)

Bezzeg az Orbán-kormány csoportképein egyetlen nő sem álldogál a hátsó sorban. Igaz, az elsőben se. (Sz. L.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!