Hír plusz komment, szeptember 29.

2015. 09. 29. 13:29

Facebook-defekt. Szeptember 28-án, az esti órákban kilencven percre leállt a legnagyobb közösségi oldal. Sokaknál a Facebook-birodalom része, az Instagram is működési zavarokkal küszködött. Mindez egy nappal azután történt, hogy Mark Zuckerberg elment az ENSZ-be.

Másfél órára helyreálltak az emberi kapcsolatok? (Sz.L.)

És okostelefonból felemelt üveges szemek sarkában gyászkönny ült...(tsp)

Gyaníthatóan Zuckerberg utasítására következett be a jól időzített zavar. Ki akarta próbálni: hogyan boldogul Facebook-mentesen a világ? (Sz. A.)

„És akkor Mark Zuckerberg elment az ENSZ-be” – digitális rémmesék, Grimm reloaded. (P.B.)

Kezdődhetnek az összesküvés elméletek, holott valószínűtlen bármilyen összefüggés. Azt viszont érdemes lett volna lefilmezni, amikor a Facebook-függők másfél órán keresztül nem tudják, hol vannak a virtuális ismerőseik. (S.J.)

 

 

Víz a Marson. Az amerikai űrügynökség, a NASA bejelentette: igaz, amit már évtizedek óta sejtettek, és évek óta a legtöbb szakértőnek egyértelmű volt: folyékony víz nyomait találták a Marson. A hír korábban kiszivárgott, így a nemzetközi sajtó megírta. 2010-ben láttak a Mars Reconnaissance Orbiter amerikai űrszonda felvételein 5 méter széles, 100 méter hosszú sötét foltokat, amik megjelennek, növekednek és lefelé haladnak néhány marsi lejtőn a bolygó legmelegebb hónapjaiban, és elhalványulnak, majd eltűnnek a marsi év további szakaszában. Nyolc tudós a fényvisszaverődések alapján arra jutott, hogy azok a nedvességet felszívó ásványi sókat tartalmaznak.

Jövőbeni hirdetés: igényesnek eladó marsi vízben sózott szalonna. (Sz.L.)

Azért remélem, a Mars még egy darabig ellenáll. Az alapján, amit a Földön művelünk, nem hogy másik bolygót nem érdemlünk, de ezt sem. (tsp)

Szenvedélyes pecás szomszédomat az is érdekelné: mikor lesz érdemes feliratkozni egy marsi legyezőhorgász-portyára? (Sz. A.)

Azt várom már igazán, hogy valaki integessen vissza a NASA-nak a Marsról. Végre lenne bizonyíték a földi életnél sokkal kedvesebb életforma létezésére. (P.B.)

Nemsokára a Marsra megyünk nyaralni. Már csak szállodákat kell építeni a vízpartra. (S.J.)

 

 

Sapientia-kontroll. Részben „gazdálkodási problémák” miatt ettől a tanévtől csak a Sapientia Alapítvány jóváhagyásával rendelkezhet a magyar állami támogatás elköltéséről a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem. A Maszol.ro értesülését a PKE és az alapítvány illetékesei is megerősítették. A szigorítás előzménye, hogy a PKE évek óta a Sapientia Alapítvány révén kapja meg a magyar államtól a normatív finanszírozást. Ez az összeg a múlt tanévben 621 millió forint volt, és Kolozsvárról utalták át a váradiak számlájára. Arra az alapítványnak eddig nemigen volt rálátása, hogy az összeget a PKE pontosan mire költi.

Azért az arányosság, meg az értelmes pénzköltés kedvéért: a magyar közmédia éves állami apanázsából körülbelül 115 darab Partiumi Keresztény Egyetemet lehetne fenntartani. (Sz.L.)

A PKE-nek a legnagyobb segítség egy távoltartási végzés lenne egy bizonyos emberre vonatkozólag. Szerintem egész szépen boldogulnának. (tsp)

Egy csángó asszony mesélte: ha rosszalkodtam, a kicsi tanító bácsi megütte az ujjomot. (Sz. A.)

A Ne piszka Peti hadművelet jelszava: Tőkés László őrzi a hagyományokat. (P.B.)

A PKE a Sapientia egyetemi „tröszt” része, volt is nagy botrány, amikor az újonnan alakult nagy bekebelezte a már meglévő intézményt. Ezért autonómiát élvezett a Sapientián belül. Most ezt szűnt meg. Nix autonómia, nix ugribugri. (S.J.)

 

 

Mit kíván a nép? Több romániai politikai témáról készített közvélemény-kutatást az Adevărul megrendelésére az INSCOP. Egyebek közt az esetleges kormányváltásról, s Székelyföld autonómiájáról is megkérdezték a lakosságot. Utóbbiról a válaszadók csupán 7,1%-a volt jó véleménnyel, 72,2% pedig rosszal; 11,2% százaléknak se nem rossz, se nem jó véleménye nem volt, 9,5% nem válaszolt. A megkérdezettek 30,4%-a úgy látja, a jelenlegi kormányt egy PNL-kormánynak kellene váltania (júliusban ez az arány még 33,2% volt), míg 50 százalék elutasít egy ilyen lehetőséget.

Egyszer megnézném azt is, hogy a közvélemény-kutatások megkérdezettjei közül hányan tudják egyáltalán, hogy pontosan mi a téma. Mondjuk egy ilyen felmérés az autonómia-követelőkre vonatkozóan is érdekelne...(tsp)

A nem válaszoló kilenc és fél százalékkal szolidarizálok, akik szerint semmi értelme nincs az ilyen felméréseknek. (Sz.L.)

1. Ha elég reprezentatív volt a felmérés, a válaszadók 7,1 százaléka magyar lehetett. 2. A liberálisok népszerűsége akkor is kopik, ha nem ők vannak kormányon? (Sz. A.)

A székelyföldi autonómia elutasítása vajon mennyire befolyásolja a Székelyföld országos megítélését? Kicsit tartok attól, nehogy ez legyen a fekete lyuk az ország közepén, amiről senkinek sem jut eszébe más, mint hogy autonóm akar lenni. Vagy valami, vagy megy valahova. (P.B.)

A népnek mindig több gyakorlati érzéke van, mint a politikusoknak. Néha nem ártana odafigyelni, mit is akar. (S.J.)  

 

 Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!