Hír plusz komment, július 9.

2016. 07. 09. 08:59

A Kínában vizitelő ENSZ főtitkár Ban Ki Mun, a kínai belpolitikát érintő témákban bíztatta a pekingi vezetőket, biztosítsanak teret ahhoz, hogy a civil társadalom betölthesse fontos szerepét. Mint mondta, „a környezetvédelmi aktivisták, az emberjogi ügyvédek és más jogvédők a társadalmi haladás és a gazdasági célok katalizátoraiként működhetnek.” Hozzátette, ezek a szabad és független médiával együtt elősegíthetik az elszámoltathatóságot, vagyis támogatják az állam fejlődését, megerősítve azt az emberek szemében.

Szavai bizonyára értő fülekre találtak a kínai pártvezetésben. (Sz. L.)

Biztos, hogy ez nem Romániában történt? Ahol a civil szféra rendszerváltás utáni születését követően elfelejtett felnőni, egyből nyugdíjbament? Vagy Magyarországon, ahol a civilszféra a pártpolitikát, a kulturális életet, a szakszervezeteket is képviseli, egyszersmint test test elleni harcot folytat a kormánnyal? Félszemmel állást keres nyugaton, mint gyorséttermi mosogató? (pb)

Ez az ajánlás Kelet-Európában sem lenne elhanyagolandó. (tsp)

Szabad sajtó? Környezetvédelem?  Emberi jogok? A kínai vezetés meg mosolyogva bólogatott. (S.J.)

A Harvardon iskolázott, keresztény, dél-koreai származású politikus a Nagy Északi Szomszéd számára olyan belpolitikai házi feladatot kínált, amelyben sem a hanyatló, négyezer éves múltú császárság, sem a Mennyei Birodalmat felváltó kommunista uralom alattvalói és vezetői nem jártasak. Lehet, hogy sem a „civil társadalom”, sem a „szabad és független média” fogalmának nincs megfelelője a kínai nyelvben. (Sz. A.)

 

Elképzelhető, hogy Mircea Geoană áthajózik a PNL vizeire. A politikus, aki 2005 és 2010 között a PSD elnöke volt, miután minimális hátránnyal elvesztette az elnökválasztást Traian Băsescuval szemben, 2010-ben helyette Victor Ponta lett a párt elnöke. Mivel a pártja vezetőivel állandó konfliktusba keveredett, megfosztották a Szenátusban betöltött elnöki tisztségétől, végül 2011-ben ki is zárták a Szociáldemokrata Pártból. 2015-ben megpróbált új pártot alapítani, Román Szociális Párt (PSRO) néven. Ha megegyezik a liberárisokkal, a diplomata múltú, külügyminiszterséget is viselt Geoană lesz a PNL külpolitikáért felelős alelnöke.

Indokoltabb lett volna rábízni a hintapolitikáért felelős alelnökséget. (Sz. L.)

Nálunk a jobb kezünk a bal, a bal kezünk a jobb, lábaink csak lábatlankodásra alkalmasak, és még abban bízik valaki, hogy politikailag a fejünk a helyén van? (pb)

Nyereség a liberálisoknak. A Dragnea féle PSD hibát hibára halmoz.  (S.J.)

Nem a pártjelvény a fontos, hanem hogy a kondér közelében lehessen maradni. (tsp)

Hogy ugrabugrálni tud, azt Mircea Geoană már 2009 novemberében bizonyította, amidőn pár perccel az urnák lezárást követően, abban a hiszemben, hogy ő lett Románia államfője, infantilis indiántáncba kezdett. Rövidesen kiderülhet, hogy átugrani is képes a PSRO lélekvesztőjéből a PNL belvizeken hánykódó hajójára. (Sz. A.)

 

Októbertől női miniszterelnöke lesz Nagy-Britanniának, az ország történetének második kormányfőjét Theresa Maynek vagy Andrea Leadsomnak fogják hívni. Ők ketten kapták ugyanis a Konzervatív Párt jelölőgyűlésén a legtöbb voksot. A belügyminiszter May 199 szavazatot kapott, míg Leadsom, aki jelenleg az energiaügyi miniszteri posztot tölti be, 84-et. A nagy esélyesnek tartott Michael Gove igazságügyminiszter csak a harmadik helyen végzett.

Ez az a bronzérem, amely nem fog szépen csillogni az úriember nyakában. (Sz. L.)

Huhh, mondanám, hogy jön valami normalitás, ha nem rémlene fel Margaret emléke. (pb)

Amikor szarban van az ország, kerítenek egy nőt, hogy helyrehozza, amit a férfiak elrontottak. (S.J.)

Nem az a fontos, hogy nő, hanem hogy rátermett legyen. Ki kell vakarni a briteket a szószból, amivel az idióta hőzöngés közben bekenték magukat. (tsp)

A civil szférában, majd évtizedekig a bankvilágban, végül pártja keretében excelláló, önmagát liberális koznervatívnak valló papkisaszonynak, a jelek szerint megvan az esélye arra, hogy újabb vasladyként megkísérelje az EU számára is elfogadhatóvá fazonírozni az Unióból kisomfordált brit oroszlán sörényét. (Sz. A.)

 

Christoph Daumot nevezték ki a román labdarugó-válogatott szövetségi kapitányának. Az erről szóló formális döntést – a kinevezést ellenző néhány tag távolmaradása mellett – csütörtökön hozta meg a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) igazgatótanácsa. A 62 éves német szakember személyében először kerül külföldi kapitány a futballválogatott kispadjára. Daum sajtótájékoztatóján támadófutballt ígért, és győzelemorientált, fegyelmezett csapatjátékot akar meghonosítani. „Mindig támadni fogunk, akkor is ha az ellenfélnél a labda” - fogalmazott a német kapitány.

Érdekes látvány lesz, amint labda nélkül rohamozzák majd mondjuk a lengyel kaput a VB selejtezőn Daum mester fiai. (Sz. L.)

A német szakember pont úgy beszél, mintha évtizedek óta gyakorló román politikus lenne. Ezt a permanens támadást szeretik itt errefelé, a békés mioritikus tájon. (pb)

Biztos igaza van, de még nem ismeri a román focisták sztárallűrjeit. (S.J.)

A támadás, az fontos, azt a nép szereti. Csak harcosan, csak agresszíven, és mindenki boldog. (tsp)

A német nyelvnek legalább másfél tucatnyi szinonímája van a támadás fogalmának árnyalására. Kérdés, hogy Daum (őr)mester milyen mértékben talál értő fülekre és fegyelmezett lábakra a begyepesedett és rakoncátlan levantei legénység állományában. (Sz. A.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!