Hír plusz komment, július 26.

2016. 07. 26. 21:51

Több mint 90 ezer romániai próbált meg külföldön elhelyezkedni munkaközvetítő ügynökségeken keresztül az elmúlt két és fél hónapban  A Tjobs ügynökség adatai szerint május 1. óta munkát kereső romániaiak 35 százaléka 25 és 35 év közötti fiatal, túlnyomó többségük felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A diplomások jelentős része nem ragaszkodik ahhoz, hogy végzettségének megfelelő állást találjon, sokan taxi-, illetve kamionsofőrként, bárosként vagy pincérként próbálnak elhelyezkedni. Az ENSZ adatai szerint jelenleg 3,4 millió román állampolgár él és dolgozik külföldön, ami az ország népességének 15 százaléka. Ez távolról sem a legnagyobb a kontinensen. A litvánoknak 16 százaléka telepedett le ideiglenesen vagy véglegesen más országban, a horvátok 17, a moldávok és a montenegróiak 18, a máltaiak 19, a bosnyákok 30 százaléka. Az EU-n belül az Egyesült Királyság adja a legtöbb ki/bevándorlót 4,9 millió fővel, a második Németország 4 millió fővel. Magyarországról 590 ezer kivándorlót tartanak nyilván, ami a teljes lakosság 5,7 százaléka.

A hazai egyetemek – a realitásokat figyelembe véve – a következő tanévtől indítsanak vegyész-sofőr, filozófus-báros, illetve építész-pincér párosításban szakokat. (Sz. A.)

Egy Németországban élő orvos barátunk azt mondta, nem a pénz miatt van kinn elsősorban. Hanem olyan apróságok miatt, hogy itt a kislánya oltás után nem kap tapaszt, kint meg még azt is megkérdezik, milyen színűt szeretne. (tsp)

A volt szocialista tábor lakói több pénzért, jobb életkörülményekért mennek külföldre, a nyugatiak pedig kalandvágyból. (S.J.)

A jelenség megoldást kínál a migránsválságra, a hamarosan így is, úgy is kiürülő Boszniát egy ENSZ-határozattal nevezzék át Új Szíriává. (Sz. L.)

 

Megbírságolta a három legnagyobb romániai mobiltelefon-szolgáltatót a román távközlési piacot felügyelő hatóság, mert elmulasztották teljesíteni a hálózat kiépítésében vállalt kötelezettségüket. A hatóság hétfői közlése szerint a három szolgáltató összesen 900 ezer lej bírságot kapott, mert kilencven települést hagytak hálózati lefedettség nélkül. Április elejéig kellett volna teljesíteniük kötelezettségüket, amit a 2012-es frekvenciapályáztatási szerződésben vállaltak. A Vodafone 720 ezer lejt, az Orange 120 ezer lejt, a Telekom 60 ezer lejt köteles fizetni.

A bírságok alapján a Vodafon markolta a legtöbbet. Túl sokat markolt, de a bölcs mondást cáfolandó, sokat is fogott. (Sz. A.)

Néha én azért fizetnék szívesen, hogy lefedettség nélkül hagyjanak. (tsp)

A szolgáltatók nincsenek elkeseredve, úgyis a felhasználókkal fizettetik a büntetést. Figyeljük a telefonszámlákat és kiderül. (S.J.)

Kis bünti, kis piac, nagy bünti, nagy piac. (Sz. L.)

 

Traian Băsescu volt államfő Facebook-bejegyzésben jelentette be, tudomása van arról, hogy az ügyészek engedélyezték az ellene kért bűnvádi eljárás elindítását abban az ügyben, amelyet Gabriela Firea bukaresti főpolgármester kezdeményezett zsarolás vádjával. „Egy hírtelevízióból értesültem arról, hogy Adina Petrescu és Camelia Sutiman ügyészek engedélyezték a bűnvádi eljárás megindítását, mert Firea asszony megijedt a férjére vonatkozó megjegyzésemet hallva. Ezek után ha azt is meg fogják állapítani, hogy amikor Victor Ponta és Crin Antonescu - Gabriela Firea társaságában - arra biztatott stadionnyi embert, hogy a „Börtönbe Băsescuval!” - rigmust skandálják, akkor tulajdonképpen hízelgő szavakkal illettek engem.” Traian Băsescu még 2014-ben egy televíziós nyilatkozatban utalt arra, hogy Gabriela Firea férjét bármikor letartóztathatják.

Băsescu régen legalább szórakoztatóbb volt. Most egyre unalmasabb. (Sz. L.)

Megbízható forrásokból tudom: a Băsescu-Firea ellentét személyes jellegű, semmi köze a politikához. Traian nem is Gabi haragosa, hanem a férje uráé. Ugyanis Florentin Pandele – még hajóskapitány korukban – egy hamburgi matrózkocsmában alaposan elagyabugyálta a mi jó Traianunkat. (Sz. A.)

Lehet, hogy szakmaiatlan, de engem ez ebben a formában nem érdekel. Hiszen az egyik kutya, és a másik is. (tsp)

Băsescu tudja: a legjobb védekezés a támadás. (S.J.)

 

Thaiföldön népszavazást tartanak augusztusban az új alkotmányról. Az ország északi részében az egyik szavazókörben mintegy száz makákó cafatokra tépte a szavazásra jogosultak névjegyzékét. A majombűnözést megkönnyítette, hogy a voksolás helyszíne egy buddhista templom, amelynek közelében jelentős majompopuláció él. A makákók valószínűleg azért intéztek támadást a demokrácia ellen, mert a névjegyzéket rózsaszín papírra nyomtatták. A listát újra kifüggesztik, ám ezúttal üvegvitrin mögé helyezik, míg a makákók figyelmét jelentős mennyiségű gyümölccsel terelik el.

Jobb ma egy kákó, mint holnap egy despota. (Sz. L.)

A makákók fejlett színérzékről tettek tanúságot: ízléstelennek, giccsesnek minősítették a rózsaszín névjegyzéket. (Sz. A.)

Nálunk nem a demokrácia védelmében, hanem annak felhígítása céljából szokás figyelmet elterelni választás idején. (tsp)

A majmok leszármazottait a borítékban érkező ajándék nem megfékezi, hanem bátorítja a demokrácia veszélyeztetésére. (S.J.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!