Hír plusz komment, augusztus 24.

2016. 08. 24. 21:06

A gülenizmus a rendszámtáblákról is visszaszorul, a romániaiak nem félnek a terrorfenyegetettségtől, cáfolják a törökországi bombák áttelepítését, s az utolsó amerikai város is feladta a szeszmentességét. Legújabb hírkommentjeink.

 

Országszerte begyűjtik a török hatóságok az összes FG betűpárost tartalmazó forgalmi rendszámot, mivel azok az Ankara által a július 15-i katonai puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen török hitszónokra emlékeztetnek. Az FG betűpárossal ellátott rendszámokat 2014-ben bocsátották forgalomba a török ábécé rendjének megfelelően, az országos rendőr-főkapitányság azonban minden érintett azonosítót töröl majd a nyilvántartásból, legyen az magán-, vagy akár állami tulajdonban.

F.G. betűjelzéssel ezután csak Recep Tayip Erdogan elnöki gépkocsija közlekedhet, hogy mindenki értse „FájafoGamrátok.” (P. B.)

A diktatúra paranoiája... (tsp)

Véleményem szerint, ha a török ábécéből is kiirtanák a két inkriminált betűt, elejét lehetne venni bármiféle szóbeli, avagy írásbeli gülenista diverziónak. (Sz. A.)

Pár év múlva szép pénzt adnak majd a gyűjtők egy FG-s török rendszámtábláért. (Sz. L.)

 

Románia lakosait jobban aggasztják életkörülményeik romlása, mint a terrorista merényletek veszélye – derül ki Eurobarométer-felmérésből. A lakosság már kevésbé bízik az igazságszolgáltatásban, mint az év elején. A visszaesés látványos, a bizalmi index most 35 százalék. A hadsereget sem szeretik annyian, mint korábban, de így is 72 százalék a népszerűségi indexük. Egy százalékkal nőtt a Ciolos vezette szakértői kormány népszerűsége, nagy mértékben csökkent a pártoké, ezzel párhuzamosan kevesebben bíznak a parlamentben, viszont a korábbinál többen a rendőrségben (50 százalék). A lakosság a legfőbb fenyegetésnek az életkörülmények szüntelen romlását tartja. A mintacsoport tagjainak jelentős hányada az egészségügy állapotában, a munkanélküliségben, az ország gazdasági helyzetében, az életszínvonal csökkenésében, a növekvő és szaporodó adókban, és illetékekben látja a legfőbb veszélyt.

Érthető: a lakosok az életkörülmények romlását a bőrükön érzik, és úgy gondolják, Bukarest nem Párizs, de még Brüsszel sem. (S.J.)

Itt már egyszer megélték a „jönnek a terroristák” kamupropagandát 1990-ben. 25 évet vesztett az ország. Jó esély van arra, hogy még egyszer ne vegyék be. (P. B.)

Kéne ide pár uszító plakát, rögtön mi is elfelejtenénk, hogy élünk. (tsp)

Nem csoda, ha ilyen veszélyforrások mellett, mint a kórház, az elbocsátás, az adók, a satöbbi, a román honpolgár rá sem hederít holmi nálunk sosemvolt terrorakciókra. (Sz. A.)

Minden relatív, a kormány egy százalékos rokonszenv-növekedése annyit jelent, hogy már csak hetven százalék gondolja alkalmatlannak. (Sz. L.)

 

Cáfolja a román külügyminisztérium, hogy az Egyesült Államok Romániába költözteti az eddig Törökországban állomásoztatott nukleáris fegyverzetét. Korábban az Euractiv.com híroldalnak két független forrás is megerősítette: a törökországi sikertelen puccskísérletet követően Washington és Ankara között elmérgesedett viszony miatt, már el is kezdődött a Törökországban levő nukleáris fegyverzet Romániába költöztetése. A hírportál kérdésére a bukaresti külügy szűkszavúan, de cáfolta az értesüléseket. A washingtoni külügy és a védelmi minisztérium nem nyilatkozott az ügyben.

Amikor a diplomácia cáfol és a hadügy hallgat, akkor hajlamos vagyok hinni a sajtónak. (S.J.)

A külügyminisztériumi nyilatkozat egészen pontosan így hangzott: „igény az lenne rá!” (P. B.)

S akkor Putyin vigyázó szemét reánk veti... (tsp)

Az Euroactiv.com számos esetben bizonyította: a legtitkosabb szupertitok is feltárható. Esetünkben előfordulhat, hogy a bukaresti külügyet még nem tájokoztatták, a washingtoni külügyet sem értesítették arról, hogy néhány kiszáradt kút – minimális költséggel – néhány nap alatt atomsilóvá alakítható Romániában. (Sz. A.)

 

Először adtak el alkoholt 84 év után egy connecticuti kisvárosban, ahol két évvel ezelőtt hoztak döntést a szeszesital-árusítás legalizálásáról. A műanyagpohárban felszolgált sörből egy helyi önkéntes tűzoltó, Jim Lillis ivott először, majd továbbadta a kollégáinak a városka közösségi vásárán. Az ezerhétszáz lakosú Bridgewater az utolsó olyan település volt Connecticutban, ahol tilos volt az alkoholárusítás az 1935-ben bevezetett szesztilalom óta.

A kisváros az esemény tiszteletére felvehetné a Beerwater nevet, míg az állam elnevezését Cognacticatra változtathatnák. (Sz.L.)

Állítólag a helyi nyugdíjas otthonban most egyszerre szerveznek meg visszamenőleg nyolcvan évre minden szalagavatót, házibulit, esküvőt, tejfakasztó partit, és válás utáni friss legény köszöntőt. (P. B.)

S a környék zugárusai milyen jól élhettek ebből... (tsp)

Egyes források szerint Jim Lillis önkéntes csak meggübbögtette és nem nyelte le a korty seritalt. Hazavitte, és a képébe fröcskölte a 104 esztendős dédpapájának, aki annak idején Bridgewater elöljárójaként elfelejtette föloldani a szesztilalmat. (Sz. A.)

A településen megnő a munkanélküliek száma. A szeszcsempészek elveszítik az állásukat. (S.J.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!