Hír plusz komment, 2016. szeptember 30.

2016. 09. 30. 17:12

Alkut kötött a magyar és a német kormány a Magyar Nemzet napilap értesülése szerint. Lényege, a németek segítenek abban, hogy az Európai Bizottság ne akadályozza a paksi atomerőmű bővítését és a Belgrád-Budapest vasútvonal megépítését, cserébe az Orbán-kormány visszavesz a menekült- és EU-ellenes retorikájából. Paks ugyan az oroszok, a vasút pedig a kínaiak biznisze lesz, de mindkettő érdekli a német cégeket is.

Amiről a MN nem tud: az alku utolsó pontja busás bizniszt hozhat Magyarországnak. Ugyanis a németek felkérték Orbánékat, hogy Németországot is kerítsék körbe az Alpoktól az Északi-tengerig. (Sz. A.)

Mintha kezdene helyreállni a rend: a gazdaság határozza meg a politikát és nem fordítva. (S.J.)

Ha igaz az alku híre, így épül a keresztény Európa. (tsp)

S cserébe a migránstéma leállításáért Dárdai Pál berlini csapata megnyerheti a német labdarúgó bajnokságot. (Sz. L.)

 

Elvette Sztálintól a díszpolgári címet a szlovákiai Trencsén városa. A szlovák közszolgálati hírügynökség szerint Joszif Visszarionovics Sztálin szovjet diktátornak még 1947-ben ítélték oda a nyugat-szlovákiai város díszpolgári címét, és a rendszerváltáskor nem vonták meg tőle. A mostani lépésre Richard Rybnícek, Trencsén polgármestere tett indítványt, amit közel egy órás vita után, egy tartózkodás mellett hagyott jóvá a város képviselő-testülete. A tartózkodó városatya azzal érvelt, hogy egy halottól semmit sem lehet megvonni.

Mi a fészkes nyavaját voltak képesek egy óra hosszat vitatkozni a trencséni városatyák a javaslaton? Lehet, akad köztük olyan élemedettebb úr, aki még énekelte: Elmegyünk mi Moszkovába, a pionír palotába, ott lesznek a fiúk-lányok, Sztálin bácsi vigyáz rájok! (Sz. A.)

A polgármesteren kívül, vajon hányan tudták, hogy Sztálin a város díszpolgára? (S.J.)

Halott népirtó, kedves népirtó! (tsp)

Vajon miről igyekezett a polgármester elterelni a trencséniek figyelmét? (Sz. L.)

 

Politikai színvallásra szólította fel Klaus Iohannis államfő Dacian Cioloș miniszterelnököt, annak apropóján, hogy Vasile Blaga lemondásával hatalmi űr keletkezett a Nemzeti Liberális Pártban (PNL), aminek betöltésére sokan a kormányfőt látnák a legmegfelelőbbnek. „Sokakban feltevődik a kérdés, hogy Dacian Cioloș független miniszterelnök marad-e, és a választások után visszavonul a politikai élettől, vagy folytatni szeretné megkezdett projektjeit” – fogalmazott Iohannis, aki azt szeretné, ha Cioloș folytatná a munkát, de ehhez színt kellene vallania politikai preferenciájával kapcsolatban.

Meg nem erősített hírek szerint Dacian azért nem hajlandó színt vallani, mert a neje Valerie – aki szintén szakmabéli – már felszólította: vonuljunk vissza Szilágyperecsenbe, termesszünk újra hagymát, spenótot. (Sz. L.)

Úgy tűnik Ciolos okosabb politikus, mint Iohannis. (S.J.)

Felveszed a mezt, vagy lemész a pályáról! (tsp)

Nagyot nézne Klaus, ha Dacian bejelentené, igazából az államfői székbe vágyik. (Sz. L.)

 

A rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy elkészült, sőt, mozikba került magyar filmet megváltoztassanak. Most ez is megtörtént: a Gigor Attila rendezte Kút című thrillerből egyik napról a másikra eltűnt egy jelenet, amelyben Kálomista Gábor filmproducer (fotó) volt látható. Több filmszínház üzemeltetője megerősítette: a forgalmazó Vertigo Média írásban jelezte, hogy egy jelenetcsere miatt új kópiákat küldenek Gigor alkotásából, és a jövőben kizárólag ezt az új verziót vetítsék a már egy hete bemutatott filmből. A filmterjesztő cég nem magyarázta a változtatás okát a moziknak. A képkockán Kálomista egy tévé képernyőjén tűnik fel, mint médiaszemélyiség, a már megszüntetett Páholy című HírTV-s produkció egyik műsorvezetőjeként.

Azt regélik Budapest szerte, hogy Kálomista, amidőn tudomására jutott, hogy öt másodpercig megjelenik a filmben, azzal fenyegetőzött, hogy ha nem fizetnek neki ötmillió forintot a fellépésért, bepereli a gyártót. (Sz. A.)

Ahogy Hofi Géza fogalmazott egykor: megjelent a Cenzné ura. A művészetekben is. (S.J.)

Ezt hívják cenzúrának. Nálunk legalább a művészetben nincs jelen ilyen hangsúlyosan (tsp)

Most majd tódulnak a nézők a moziba, hogy lássák, mi az, ami már nincs is benne a Kútban. (Sz. L.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!