Hír plusz komment, 2016. október 27.

2016. 10. 27. 21:43

Mészáros Lőrinc állítja: nem ő vette meg a Népszabadság kiadóját. A Bors című lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, nem ő áll a korábban a Népszabadságot is kiadó Mediaworks felvásárlása mögött: „Nekem egyetlen Opimus részvényem nincs. Nem tudom, miért írnak ilyeneket. Írták a lapok azt is, hogy Csík Zoltán (Mészáros egyik bizalmasa, exrendőr) az Opimus egyik cégében igazgatósági tag, holott semmiféle tisztséget nem tölt be ott." A Céginfo.hu adatbázisa szerint Csík a részben az Opimus által tulajdonolt Euro Generál Zrt.-nek igazgatósági tagja. A cég tulajdonosi köre kusza, egyik nagy részvényese Nigériában, egy másik a Kajmán-szigeteken bejegyzett cég. A harmadik nagyobb részvényes a szekszárdi Status Capital Befektetési Zrt., amelynek vezetője több olyan Fidesz-közeli céget is irányít, amelyekben Mészáros is érdekelt. Az Opimus tulajdonában levő Euro Generál Zrt. igazgatóságának tagja Schmidt Zoltán. Utóbbi a Mészáros házaspár tavaly alapított, felcsúti építőipari cégét, a Fejér B.Á.L. Zrt-t vezeti.

Előbb azt hittem, elírás, s a cég neve Optimus. De kiderült, rendben van, az Opimus jelentése: kövér, dús, gazdag... (Sz. L.)

Jó kezekbe kerülhet a Népszabadság: az inkriminált cég nem magyar, hanem nigériai részvényese egy Fidesz-közeli, keresztény joruba törzsfőnők, a Kajmán szigeteken meg a helyi fociválogatott érdekelt a bizniszben. (Sz. A.)

A baj ott van, hogy Magyarországon a demokrácia és a sajtószabadság pár ezer embert érdekel. Tevékenyen, napról napra építeni még kevesebben akarják. A Mészáros féle alakok ennek csak tünetei. (tsp)

 

Nem küldte padlóra a népszavazás a brit gazdaságot. Negyedéves alapon 0,5%-kal bővült az Egyesült Királyság GDP-je a harmadik negyedévben - derült ki a brit statisztikai hivatal előzetes adataiból. Az éves növekedési ütem ezzel 2,3%-ra gyorsult: ilyen ütemre a tavalyi második negyedév óta nem volt példa. Az adat meglepetést okozott, az elemzők ugyanis arra számítottak, hogy a júniusi népszavazás eredménye miatt már rövid távon is durvábbat fékezhet a gazdaság. A 0,5%-os bővülés ugyan érzékelhető lassulást jelentett a második negyedéves 0,7%-hoz képest, de felülmúlta a Reuters által megkérdezett elemzők 0,3%-os várakozásait. Az éves bázison vett növekedési ütem ezzel 2,3%-ra gyorsult, ami az elmúlt 5 negyedévben a leggyorsabb.

Türelem, nyugtával dicsérd a Brexitet. (Sz. L.)

Ha a britek ilyen iramban folytatják, néhány éven belül az Európai Unió fogja kérni a felvételét a Brit Nemzetközösségbe. (Sz. A.)

Hú, de  jó! (tsp)

 

Diszkriminálják, zaklatják, és erőszakosan bánnak a női parlamenti képviselőkkel. A Transindex portál közli, hogy az Interparlamentáris Unió elemzése szerint a parlamentben dolgozó nők világszinten kénytelenek szembesülni a nemi alapú hátrányos megkülönböztetéssel, szexuális zaklatással és erőszakkal. A válaszadók azt is hozzátették, hogy ezeket a cselekedeteket a férfi munkatársak függetlenül attól követték el ellenük, hogy a saját vagy egy másik párt tagjai voltak. Azok a nők, akik valamilyen kisebbség tagjai, fokozottabban ki vannak téve az említett megnyilvánulásoknak.

Üzenjük Brüsszelnek, hogy a férfi képviselők veszélyesek! (Sz. L.)

Azok a törvényhozó atyák, akik zabolázatlan gerjedelmüket bármelyik kolleganőjükre kiterjesztik – azok pártállásától függetlenül –, bizonyára a diszkrimináció elleni küzdelem élharcosai lehetnek. (Sz. A.)

Mindenhol a bunkók mennek képviselőnek? (tsp)

 

Konstancai papok egy csoportja Tomis érseke, Teodosie Snagoveanu leváltását követeli. A Román Ortodox Egyház Szinódusához intézett nyílt levél szerint a több gazdasági bűncselekmény elkövetésével gyanúsított főpap állandó megaláztatásban részesíti őket, a fizetésüket évek óta gyertyák vagy más templomi tárgyak formájában kapják meg. Teodosie arra kötelezi őket, hogy egy bizonyos párt parlamenti jelöltjei számára gyűjtsenek aláírásokat. „Bárki, ha megszerez egy egyházi funkciót – akár egy maffia filmben – hónapról hónapra le kell adnia a sápot a főpásztornak” – állítják a nyílt levél aláírói.

Nem Tomisz, hanem komisz! (Sz. L.)

Úgy tűnik, Tomis érseke mit sem tud arról, hogy legjelesebb névelődje, Nagy Theodosius császár, a Római Birodalom utolsó egyeduralkodója, nem csak államvallássá nyilvánította a kereszténységet, hanem minden szinten hadat üzent a korrupciónak. (Sz. A.)

Ebben csak az a hír érték, hogy valaki ki mer állni. (tsp)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!