Hír plusz komment, 2016. október 24.

2016. 10. 24. 16:48

Magától nem győz az igazság, a szabadságért, a nemzeti önrendelkezésért, a jogállamért meg kell küzdeni - üzente a Magyar Állami Operaházban tartott ünnepi díszelőadást megelőzően Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter (fotó) mindenkinek, aki magyar.

Ha tehettem volna egy javaslatot, a nagytiszteletű csúcsminiszter szónoklatához – zenei aláfestésként – Huszka Jenő nótáját idéztettem volna, mely szerint „Borban az igazság, borban a vigasz” stb. – Gondolom, az Operaházban ez nem lett volna kivihetetlen. (Sz. A.)

És különösen akkor nem fog győzni, ha mindenki, aki magyar jó nagyot rúg bele kormányzati vezénylésre. Hajrá mogyorók! (P. B.)

Ha ma a jogállamért Magyarországon küzdeni kell, akkor ma Magyarország nem jogállam. (tsp)

Furcsán mutatna azért mostanság Budapesten Balog emberminiszter, mint jogokért küzdő ellenzéki vezér. (Sz. L.)

Valóban, a jogállamért küzdeni kell síppal, dobbal, nádi hegedűvel, de az sem baj, ha a politikusok is beszállnak. (S.J.)

 

Az észak-irakban állomásozó török csapatok is elkezdték támadni az Iszlám Állam moszuli állásait, jelentette be a török kormány. Binali Yildirim török miniszterelnök szerint erre az ott harcoló kurd pesmergák (képünkön) kérték fel őket, ezért a tüzérségükkel és páncélosokkal segítenek be nekik. Eredetileg csak azért voltak ott, hogy iraki katonákat képezzenek ki a terroristák elleni harcra. A bagdadi kormány tiltakozik a törökök részvétele miatt a moszuli ostromban.

Ki érti ezt? Az ellenségem ellensége, aki tulajdonképpen szintén ellenségem, ne támogasson engem az ellenségem elleni harcban? (Sz. A.)

A kurdokra jellemző, hogy megkérik a törököket arra, hogy tartóztassák le őket, zárják be a lapjaikat, tévé csatornáikat, és egyáltalán, időről időre üssenek a körmükre. Ez egy ilyen kisebbségi beidegződés. (P. B)

Ne te lődd le, akit én akarok lelőni. (tsp)

A törökök pedig komoly ostrom referencia munkákkal tudnak dicsekedni, lásd Eger, Szigetvár, Várad stb... (Sz. L.)

Hihetetlennek tűnik, hogy a kurdok kérésére harcba szálltak a török csapatok. Vannak még csodák, vagy valaki nem mond igazat. (S.J.)

 

Románia és a Moldovai Köztársaság egyesüléséért tartottak szombat este demonstrációt Bukarestben. A tüntetők megpróbálták áttörni a csendőrkordont, ezért több résztvevőt előállítottak. Az Actiunea 2012 nevű civil szervezet demonstrációján az Agerpres szerint több százan, a Mediafax hírügynökség szerint mintegy kétezren vettek részt. A szervezők arra kaptak engedélyt, hogy az Egyesülés térről a kormánypalota elé vonuljanak, és ott szónoklatokat tartsanak, ám a tömeg az Egyetem térre akart vonulni, amit a karhatalom megakadályozott. Mivel a demonstráció hangadói dulakodni kezdtek a csendőrökkel, öt személyt előállítottak. A Moldvával való egyesülés leghangosabb szószólójává vált Băsescu, éles kirohanást intézett Dacian Cioloș független miniszterelnök és kormánya ellen, "hazaáruló gazfickók gyülekezetének" nevezve őket.

Traian Băsescu moldáv állampolgárnak menendő román állampolgár nem árulni, hanem csak cserélni óhajtja a hazát. Esetleg jobb esetben a moldáv partokról indulva kötne ki Nagy-Románia elnöki székében. (Sz. A.)

Néhány éve, még elnökként Băsescu kecsegtetett autonómiával Székelyudvarhelyen. Itt az ideje, hogy posztelnökként a moldáv-román egyesüléssel kampányoljon. Mikor a pap, mikor a papné. (B. P.)

Ez a hazaárulózás szép lassan népsport lesz K-Európában. (tsp)

A csendőrségi fogdában ünnepélyes keretek között megkezdődött a választási kampány. (Sz. L.)

Azért nem kellene itthon is visszafelé tekerni a történelem kerekét. (S.J.)

 

A korábban csupán egyetlen mandátummal rendelkező centrista Litván Gazdák és Zöldek Uniója (LGPU) pártszövetség nyerte meg a parlamenti választásokat Litvániában, 54 helyet szerzett meg a 141 fős parlamentben. A párt azért nem a semmiből érkezett, hiszen elnöke, a 46 éves Saulius Skvernelis (fotó) korábban országos rendőrfőkapitány volt, az utóbbi két évben pedig belügyminiszter a szociáldemokrata kormányban, népszerűségét a korrupcióellenes fellépésének köszönheti.

Nem, ne is próbálkozzunk valamiféle párhuzamot vonni, remélni Litvánia és Románia között. Mert ugyan melyik volt román rendőrfőkapitányról, netán ex-belügyminiszterről állítható az, hogy népszerűségét a korrupcióellenes fellépésének köszönheti? (Sz. A.)

Vannak ezek a belügyis, titkosszolga korrupcióellenes bajnokok. Ezek nagyon menő csávók tudnak lenni, a romániai tapasztalatok szerint is. A tiszta szimpátia viszi őket. (B. P.)

Egyre jobban foglalkoztat a Baltikumba költözés gondolata. (tsp)

Pauliusból lett Saulius? (Sz. L.)

Vannak országok, ahol a korrupcióellenes fellépés választási győzelemhez vezet. Románia nem ilyen ország. (S.J.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!