Méra – World Music fesztivál, kiértékelő

2016. 08. 11. 22:59

A múlt hétvégén zajlott a Méra – World Music világzenei csűrfesztivál, melynek kiértékelését ezen a héten tartották a szervezők. A fesztivál szervezői elégedetten mondhatták ki, hogy a szervezési fázisban kitűzött célokat megvalósították és sikerült a fesztivált egy olyan irányvonalon elindítani, hogy jövőre még merészebb álmokat váltson valóra.

 

A fesztivál egyik alapvető célkitűzése a műfaji egyediség volt – a mérai rendezvény valószínűleg a világ első világzenei csűrfesztiválja. A helyszín különleges atmoszférája a KOOHO csapat keze munkáját dícséri – ők egészítették ki modern elemekkel a fesztivál hagyományos helyszíneit és ők biztosították a fény- és hangulatelemeket, és nem is akárhogyan: az általuk felhasznált raklapok, kiegészítők újrahasznosított anyagokból készültek. Jövőre a szervezők fokozottabb hangsúlyt fektetnek a fesztivál természetbarát jellegére.

A falubeliek visszajelzései is teljes mértékben pozitívak voltak. A Méra – World Music nem csupán egy minőségi zenei fesztivál kíván lenni, hanem a helyi értékek kihangsúlyozása és a faluturizmus népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektet. A fesztivál délelőtti programjai ezeket az értékeket karolták fel a filmvetítésekkel, előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel, táncházakkal stb. A faluturizmus fejlesztése pedig a falubeliek bevonásával történt: a fesztiválozók közül több mint kétszázan aludtak Mérában. A gyerekprogramok is igazi sikernek örvendtek, amellett hogy a kalotaszegi gyerekek ingyen részt vehettek a fesztiválon, a családok számára is igazi élményt nyújtottak az előadások, néptánc oktatások és a kézműves foglalkozások sem szenvedtek létszám hiányban.

A szervezők Mérát nem csupán az erdélyiek, hanem a külföldiek számára is szerették volna megnyitni. Az érdeklődés meglepően nagy volt, a résztvevők tizenöt százaléka külföldről érkezett, aki pedig nem látogathatott el személyesen Mérába, az hallhatott róla. Szakmai magazinok, fórumok, világzenei rádiók népszerűsítették a fesztivált az Egyesült Államokban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Dél-Amerikában és az amerikai, szakmai körökben elismert World Music Central is felfigyelt rá.

A fesztivál résztvevőinek száma a négy nap alatt elérte a 2500 személyt, melynek fele Kolozsvárról érkezett és tizenöt százaléka mérai volt. Negyven százalékuk váltott napi bérletet, nyolcvan százalékuk pedig jövőben mindenáron vissza szeretne látogatni a fesztiválra, a maradék húsz százalék pedig szeretné újra átérezni a mérai fesztivál hangulatát.

A szervezők köszönik mindenkinek a támogatást, a fellépőknek és a résztvevőknek pedig a csodálatos hangulatot!Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!