Jön a KaravanAct vándorfesztivál

2015. 08. 13. 18:49

A Shoshin Színházi Egyesület 2014 óta értelmezi újra a színház intézményét és a hozzá fűződő elvárásokat, értékeket. Az elmúlt évben a rendszeresen megszervezett műhelymunkák révén kerültek a köztudatba, idén nyáron pedig az egyesület KaravanAct utazó színházi fesztivállá növi ki magát augusztus 21–30. között.

A KaravanAct utazó színházi fesztivált első alkalommal rendezi meg a Shoshin Színházi Egyesület, azzal a céllal, hogy újragondoljon és életre keltsen egy régi hagyományt: az utazó színházak, utazó társulatok hagyományát. A KaravanAct élő organizmus kíván lenni, amely dialógust alakít ki a nézővel, nem várja meg, amíg megkeresik: ő maga megy a nézők elébe, ugyanakkor új kihívásokat állít a színház, és a róla alkotott koncepcióink elé, az előadások tereinek változatossága, újszerűsége, a műfaji változatosság, a tematikák sokszínűségének terén.

A fesztivál augusztus 21-30. között zajlik, útvonala Kolozsvár – Kide (Kolozs megyei falu) – Csíkszereda – Sepsiszentgyörgy és öt olyan előadást foglal magába, amelyekkel találkozva újra rácsodálkozhatunk a színház sokszínűségére és határtalan lehetőségeire.

Egy saját produkcióra, három vendégelőadásra (Olaszországból és Lengyelországból) és – az olasz Regula contra Regulam Teatro társulat közreműködésével – egy koprodukcióra lehet számítani.

A fesztivál formabontó módon nyúl vissza a múlt értékeihez, ugyanakkor a Shoshin független társulatra jellemző világszemléletét erősíti, hiszen az egyesület projektjei a kortárs színház és a mindennapi ember személyes, közvetlen találkozására építenek.

A későbbi előadások részleteinek ismertetésére visszatérünk.

 

A fesztivál kolozsvári programja:

 

Augusztus 21., 18 óra – A TIFF-ház terasza

Mint egy megkergült óra (As a Clock with Rage)

Koncertelőadás, az olaszországi Regula Contra Regulam Teatro produkciója

Többnyelvű rapszódia, amely összeköti a hangversenyt a költészettel, s rövid idő alatt négy szereplő szokatlan találkozási helyszínévé válik. Azért találkoznak, hogy közösen gondolkodjanak és emlékezzenek – még ha ironikusan is – a háború, a szerelem és a halál történeteiről. Kiderül, mennyi minden ellentmondásokba ütközik, és ez az őrületbe kergeti az órákat, a tapasztalás érzékelőit.

Rendező: Raùl Iaiza

Szövegek: Alejandra Pizarnik, Mario Benedetti, Bertold Brecht, Juan Gelman, Jesùs Lizano, Pier Paolo Pasolini, Rainer Maria Rilke, Leonel Rugama, Silvio Rodriguez és Regula Teatro

Zene: hagyományos olasz, spanyol, argentin és kubai zenék

 

Augusztus 21., 20.30 – ZUG.zone

Egy távoli emlék töredékei

A Shoshin Színházi Egyesület produkciója

Előadás után közönségtalálkozó

Viselkedésünk, tetteink, reakcióink, gesztusaink, szavaink a múlt egyenes következményei, a múlt vizsgálása pedig kizárólag a jelennel való szoros összekapcsolása által történhet. Az előadás cselekvést, szövegeket, zenét és táncot ötvöz, töredékeket találkoztat egymással, amelyek, bizonyos sorrendbe állítva, akár egy teljes történetet is kiadhatnak. Hogy ezt az akarva-akaratlanul testünkbe ivódott örökséget feldolgozzuk, olyan „halott szavakhoz” nyúltunk, mint a securitate, kommunizmus, diktatúra vagy Ceauşescu.

Rendező: Köllő Csongor

 

Augusztus 22., 11 óra – Farkas utcai színpad

Poquita & Filarmonica kis kalandjai (The Little Travels of Poquita & Filarmonica)

Koncertelőadás gyerekeknek (5-től 99 éves korig)

Az olaszországi Regula Contra Regulam Teatro produkciója

Két fáradhatatlan utazó végre találkozik, éppen ott, ahol egy elefántot kísérő kislány egyedül játszik. Énekelni kezdenek és történeteket mesélnek egymásnak, amelyekben közös ismerősöket és mindkettőjük által jól ismert helyeket fedeznek fel...

Rendező: Raùl Iaiza

Szöveg és zene: Maria Elena Walsh és Regula Teatro

 

Augusztus 22., 18 óra – A Bánffy-palota udvara

Antigoné családja: a vakság történetei

A Shoshin Színházi Egyesület produkciója az olaszországi Regula Contra Regulam Teatro közreműködésével

Előadás után közönségtalálkozóra kerül sor.

Antigoné és a Labdakidák története a vakság története, konkrétan és átvitt értelemben is. A politika és individuum viszonya, a kultúrák között feszülő ellentétek, a család, szerelem, lázadás, belterjesség, manipuláció történetei a mozgás, ritmus, zene, színek használatával kerülnek a néző elé.

Kolozsvári és Kolozsvárról szóló előadás, egy olyan ősi történetbe ágyazva, amelynek a hatását érezni lehet a mai modern világban is.

Rendező: Raùl Iaiza

 

Augusztus 23., 20.30 – A Román Nemzeti Színház Euphorion stúdióterme

Laudákon alapuló rituálé (Stand’ al mondo senza ‘l mondo)

Az olaszországi Regula Contra Regulam Teatro és a lengyelországi Grotowski Intézet koprodukciója

Előadás után közönségtalálkozóra kerül sor.

Garzo, a dicshimnuszköltő, Mihály és Gábriel arkangyalok, Miryam és Magdolna találkoznak és arra reflektálnak, hogy pontosan mi történt Krisztus kereszthalálának napján.

Tizenkét vulgáris olaszban írt „lauda” (XIII. századi dicshimnusz) alkotja ezt a teljes „világi liturgián” alapuló előadást, amely határhelyzeteket teremt a rituálé és reprezentáció között.

Rendező: Raùl Iaiza

Zene: Laudario di Cortona, Llivre Vermell, Codex Buranus, valamint hagyományos olasz zene

Szövegek: Laudario di Cortona, Anne Sexton, Rainer Maria Rilke és José SaramagoOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!