A román film napjai Marosban

2016. 11. 22. 15:28

A Maros Megyei Tanács a Romániai Filmkészítők Szövetségével közösen 2016. november 24-26. között első alkalommal szervezi meg a Román Film Napjai nevű fesztivált.

 

A rendezvény célja népszerűsíteni a román irodalmi alkotások filmes adaptációit. A fesztivál három napja alatt naponta 2-2 filmet fognak levetíteni a Maros Művészegyüttes előadótermében (az egykori Egyesülés Mozi termében, 1848-as sugárút 47. szám). A vetítések elsősorban a diákoknak és egyetemistáknak szólnak, de nyitottak a nagyközönség számára is.

A fesztivál keretében a román filmtörténet pár meghatározó alkotását fogják levetíteni, amelyek mindegyike irodalmi mű adaptációja. A programban a következő filmek szerepelnek: Ciulandra, a Moromete család (Moromeţii), az Álombeli ház (Casa din vis),  A per (Osânda), a Tănase Scatiu és a Kira Kiralina. A rendezvényen jelen lesznek a bemutatott filmek rendezői, színészek és filmkritikusok is, így a vetítések után a közönségnek alkalma lesz kérdéseket feltenni az érintett művészeknek a filmek kapcsán.

A fesztivál szervezői csütörtökön, 2016. november 24-én, 14 óra 30 perces kezdettel sajtótájékoztatót tartanak a Maros Művészegyüttes székházában.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!