Több bérletes, komfortosabb nézőtéren

2016. 09. 05. 23:31

Évről-évre nő a bérletek iránti kereslet, ahogy a nézőszám is a Csíki Játékszínben. A társulat műsorpolitikájáról, a következő évadról és a gyerekeket célzó színházi kínálatról Parászka Miklóst, a színház igazgatóját kérdezte Sarány Orsolya.

 

A Csíki Játékszín épülete. Minden részletre ügyelnek   Fotó: csikijatekszin.ro

 

A Csíki Játékszín 2016 nyarán megújult, tágasabb lett a nézőtér, jobb rálátással a színpadra, illetve korszerűsítették a színpadtechnikát is. Az évadot Szép Ernő Vőlegény című színművével kezdik, bemutatóját november 14-re tervezik. Ezen kívül színpadra viszik Lendvai Zoltán rendezésében Vadnay László, Békeffi István és Márkus Alfréd zenés vígjátékát Tisztelt ház címmel, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját pedig Victor Ioan Frunză rendezésében tekinthetik meg. Az évadot Osztrovszkij Erdő című komédiája zárja majd, Porogi Dorka rendezésében. A gyermek-repertoárt két mű alkotja: Pallai Mara Hanyistókját és Bajor Andor A csodálatos esernyő című elbeszéléséből készült előadást nézhetik meg a fiatalok.

Az igazgató elmondta: az idén még több bérletesre számítanak, pedig már az előző évadban is szembeötlően magas volt az eladott bérletek száma, közel 7000. A színigazgató elmondása szerint a csíkszeredai közönség potenciálisan mintegy 30 ezer főt jelent, ehhez adódik hozzá nagyjából 2500 fő, akik a kiszállások alkalmával tekintik meg az előadásokat. A Csíki Játékszín előadásainak a legutóbbi évadban mintegy ötvenezer nézője volt.

Parászka Miklós szerint ez annak köszönhető, hogy a színházhoz és a színpadra vitt darabokhoz közük van a megyében élőknek, így egyfajta függőséget tud kialakítani a közönségben. Emellett minden apró részletre ügyelnek, hogy a színházi élmény egésze jó legyen. Figyelnek az előadások minősége mellett olyan el nem hanyagolható részletekre, mint a kényelmes, fűtött nézőtér, gyors kiszolgálás a ruhatárban.

 

Parászka Miklós rendező, a Csíki Játékszín igazgatója   Fotó: Veress Albert

 

A vidéki színházak feladatai

„Hátrányban vagyunk a kolozsvári vagy a marosvásárhelyi színházakkal szemben, de ez így van jól,” – fogalmaz az igazgató, amikor arról kérdeztem, hogyan tudja egy kisebb, idézve őt, vidéki színház fenntartani önmagát. Ezzel kapcsolatban elmondta, idén az önkormányzat nagyobb összeggel támogatta a színházat, így felújított nézőtérrel és új színpadtechnikával várják az érdeklődőket az új évadban. Pályázatokon is részt vesznek, illetve többletbevételt jelent támogatóiktól a Mecénás bérlet, igaz, ezek mind kiegészítő források. „A Mecénás kör egy társadalmi szerveződés, tagjának lenni pedig egy civil elköteleződést jelent” – mondja az igazgató.

Arról is beszélt, hogy mivel jelenleg nincs meghatározó vagy elfogadott színházi kánon, illetve nem Budapest a meghatározó a magyar színházi életben, ez a helyzet esélyt ad a kisebb színházaknak is, hogy kísérletezzenek. A színház ezt a tendenciát követi műsorpolitikájában is. Az igazgató elmondása szerint, lehet új irányok felé elmozdulni, de ezeknek is megvan a helye, ideje és közönsége is. Parászka szerint a Csíki Játékszín értékorientált népszínház, legfőbb tulajdonsága az esztétikai értékekre való odafigyelés, illetve a közönség számára vonzó kínálat. Szerinte „álvita az, hogy a színháznak ki kell-e elégítenie a nézői igényeket vagy sem. A színháznak ki kell elégítenie az esztétikai igényt, a katarzis iránti igényt, élményt kell nyújtania, de kerülnie kell a tartalmatlan szórakoztatást, az igénytelenséget.”

 

Tipegő színház

Ebben az évben immár negyedik alkalommal szervezte meg a Csíki Játékszín a Lurkó fesztivált, melynek kínálatában az egészen apró gyerekeket és az iskolásokat egyaránt célozzák. A fesztiválra meghívták a győri Vaskakas Bábszínházat is, akik egy teljes repertoárral, öt előadással érkeztek. Az igazgató szerint izgalmas volt belelátni egy másik műhely működésébe is.

A Tipegő színház a legkisebbeket célzó előadásokat jelent. „A darab a gyerek-játék és a felnőtt-játék közti átmenet, a gyerekjátékot vezeti be a felnőttjátékba. Itt jön be a színház, ami nem más, mint a valóság leképezése, tükrözése.” A 20-25 perces játékos előadásokat követően a tipegők felmehettek a színpadra, megtapogathatták a díszletet, bekukkanthattak a kulisszák mögé, így egy teljes színházi élménnyel távozhattak. Fontosak az igazgató számára a színház iránt érdeklődő újabb generációk, ezért elengedhetetlen, hogy a gyerekek már egész kicsi korukban megismerkedjenek a színházzal és megkedveljék azt.

A térség érdekessége, hogy az évad gyerekeknek szóló repertoárja több társulat előadásaiból áll össze, ami változatos és költséghatékony megoldás. Ebben az évadban a Csíki Játékszín a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színházzal kötött gyermekelőadásokat célzó partnerséget.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!