Mit VIZA víz? – Hortobágyi portya III.

2016. 07. 23. 19:06

Hortobágyi kirándulása zárásaként Tasnádi-Sáhy Péter kollégánk a Tisza-tavi Ökocentrumba látogatott Poroszlóra, hogy megtekintse Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszerét, és a hozzá tartozó látványosságokat.

 

A tudás önmagában már nem kuriózum, sokkal vonzóbb a nagyközönség számára, ha valamilyen módon összevegyül a 21. század egyik legerősebb varázsigéjével, a „szórakoztatással”. Mint a létesítmény honlapja is írja: a látogatóközpont „szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.”
A héthektáros parkot, a 2600 m2 alapterületű, felszálló madarat idéző, Ketai László Ybl-díjas építész tervezte főépület uralja, melynek alagsorában található Európa legnagyobb – 735 ezer literes – édesvízi akváriuma.

 

A földszinten megtekinthetjük az „Éjszakai erdő – Magyarország kétéltűi és hüllői” című állandó kiállítást, ahol az éjszaka és a nappal helyet cserélt: látogatási időben félhomály uralkodik, hogy a jellemzően éjszakai állatokat aktív időszakukban láthassák a látogatók, éjszaka pedig, a nyugalmat biztosítandó, fényárban úszik a terem. A képen a híres időjós, a zöld levelibéka látható.

 

Az „éjszakai erdő” másik terráriumának lakója az egész Eurázsiában elterjedt fürge-gyík, amely igazából a lassúbb mozgású gyíkok közé tartozik.

 

Az alagsorban található – a patakok élővilágától a folyóig vezető – akváriumrendszer leglátványosabb állata, az akár 100 évet is megérő, 7 méteresre is megnövő viza, amely elsősorban talán drága ikrájáról (beluga kaviár) híres.
Hajdan a vizafogás Magyarországon a halászat jelentős ágazata volt, de a túlhalászás és a folyószabályozás miatt mára az állomány annyira lecsökkent, hogy hivatalosan csak a tenyésztett halak ikrája, illetve húsa kerülhet forgalomba.

 

Az épület tetején található kilátóból csodálatos panoráma nyílik a Tisza-tóra.

 

A látogatóközpontot körülölelő parkban, számtalan őshonos vad- és háziállat kifutójára bukkanhatnak a látogatók, illetve van itt tájház, halász-skanzen és hagyományőrző baromfiudvar is.

 

Az ifjabb látogatók figyelmét –a fentebb részletezett érdekességek ellenére – leginkább a vízi ütközetek lebonyolítására alkalmas tó szokta lekötni. A csata előtt érdemes az okos és kevésbé okos telefonokat, illetve a cipőket az árnyékban hagyni, mert a játék szórakoztató, de senki sem ússza meg szárazon.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!