Marosvásárhelyi fotók Nagyváradon

2016. 07. 23. 13:41

Augusztus 8-ig látogatható a nagyváradi Foto Art Galériában a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub tagjainak gyűjteményes tárlata.

 

 

Az erdélyi falvak szépségeit, a hagyományos kézműves mesterségeket örökíti meg többek között az a fotókiállítás, amelyet a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub huszonhat tagjának alkotásaiból nyitottak július 22-én a nagyváradi Euro Foto Art Galérában (December 1. - Nagyvárás tér 12.)

A tárlatnyitón Tóth István, az Euro Foto Art Egyesület vezetője visszatekintett a két fotóklub között 1977 óta fennálló együttműködésre. Mint elmondta, személyesen is ismerte és együtt dolgozott a marosvásárhelyi klub névadójával, az azóta legendássá vált Marx Józseffel, aki alkotásaival, munkásságával több fotóművész-generációt is megihletett.

Ramona Novicov műkritikus arra mutatott rá, hogy a marosvásárhelyi művészek fényképei olyan „feledésbe merülő arcokat”, mesterembereket és parasztembereket ábrázolnak, akiket egyre ritkábban lehet már látni a modern volágban. Drámaiság és érzékiség egyaránt jellemzi ezeket a felvételeket.

Az esemény utolsó megszólalójaként Fülöp Jenő marosvásárhelyi fotóművész idézte fel az ötvenes évek derekán alapított fotóklub történetét a Horváth testvérek által működtetett fényképészeti szaküzemtől Marx József munkásságán át a jelenkorig. Mint hozzátette, a vásárhelyi vár felújítását hamarosan befejezik, és amint a helyi fotósok birtokba vehetik galériájukat, szívesen fogadnák majd a váradi klub tagjainak vendégkiállítását is.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!