Búcsú Albert Álmostól

2015. 08. 11. 23:08

Életének 61. évében, hosszas betegség után augusztus 11-én elhunyt Sepsiszentgyörgy volt polgármestere, Albert Álmos. 1954. május 25-én született Sepsiszentgyörgyön, tanulmányait a Székely Mikó Kollégiumban végezte, a brassói műegyetemen szerzett diplomát. Mérnökként dolgozott a sepsiszentgyörgyi gépgyárban, majd 1992 tavaszától 16 éven át volt Sepsiszentgyörgy polgármestere, közben az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke. 2008 és 2012 között az RMDSZ szenátora volt, ezt követően a háromszéki vízhálózat fejlesztésével foglalkozó Aquacov közhasznú egyesületet vezette.


2007 márciusában politika-közélet kategóriában Albert Álmos kapta az Erdélyi Riport Aranyalma-díját. Tisztelgésként a Nagyváradi Állami Filharmónia termében zajlott díjátadóról szóló tudósítás egy részletét idézzük fel:

Elsőként Albert Álmos lépett a pódiumra, aki a Politika-közélet kategóriában kapott elismerést. „Nem gondoltam volna egyetlen pillanatig sem, hogy amit mi egy kis székelyföldi városban teszünk, annak híre eljut Nagyváradig és Bukarestig. Megtiszteltetés számomra ez a díj, s köszönet érte mindazoknak, akik rám szavaztak” – mondta az elöljáró. Itt jegyeznénk meg, hogy egy fiatalember, aki már évek óta csak látogatóba megy haza Sepsiszentgyörgyre, mikor meghallotta, hogy Albert Álmos nyerte el az Aranyalmát, azt mondta: „Na, ez az ember igazán megérdemli. Mert mióta ő a polgármester, rengeteget fejlődött a város.” Albert Álmos láthatóan elérzékenyülve vette át a súlyos szobrot. Egyébként Székedi Ferenc csíkszeredai közíró laudációjában többek között azt emelte ki, hogy „a közösségi összefogáshoz nélkülözhetetlen az a pontosan tervező, konok mérnökember, aki nem a délibábok, hanem a mindennapi gyakorlat útját járja”. (ER 2007. május 15., VI. évf. 10.)

 

A 2007 évi Aranyalma-díjasok, a kép jobb szélén Albert Álmos polgármester (Fotók: Mihály László)



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!