Uniós romra hívogató

2016. 05. 16. 15:19

A falu bejáratánál helynévtábla, alatta egy másik felirat büszkélkedik: az EU Régió-programja keretében egy tizenkét sárga csillaggal ékes, uniókék mezőben elhelyezett szöveg arra bátorítja az erre tévedő turistákat, hogy… látogassák meg Malcoci település római katolikus templomát. – A mondaton belüli három ponttal viszont azt szándékozom sejtetni, hogy valami gubanc lehet a régiós idegenforgalmi kínálat körül.

Amikor tíz esztendeje Dobrudzsában etnoportyáztunk, időhiány miatt nem volt érkezésünk arra, hogy megálljunk a megyeszékhely, Tulcea városától négy kilométerre fekvő, Volga-menti németek által bő másfél évszázada alapított telepes faluban. Akkor azzal nyugtattam magam, hogy talán már nem is volna kivel beszélgetni az első megülők ivadékai közül, hiszen a legutóbbi népösszeírás már csak négy idős német embert talált Malcoci (Malkotsch) lakosai között. Viszont legalább egy fotográfia erejéig megérte volna néhány percet elidőzni ott, hogy megörökítsük az akkor még épnek tűnő katolikus templomot.

A németek alapította Malkotsch falu római katolikus temploma. Ahol a mennyezetnek kellene lennie, az ég kékje feszül   Fotó: tourist-guide.ro

 

Mint annyi mindenről, erről is lekéstünk, mert az 1880-ban emelt neogótikus istenháza immár szó szerint romokban hever! A minap hírelték, hogy az évtizedek óta bomladozó épületnek beszakadt a mennyezete. Stelian Tănase, a román értelmiségi elit kitűnősége így tudósított a látottakról: „A faluhoz közeledve megpillantottam valamit, ami a Notre Dame-hoz hasonlított. Az épülethez közeledve rájöttem, hogy egy romlatag katolikus templomhoz érkeztem. A tornyon fél oldalára billent kereszt. A kaput kinyitva rádöbbentem, hogy ott, ahol a mennyezetnek kellene lennie, az ég kékje feszül. A bejárat melletti márvány szenteltvíz-tartókat kalapáccsal verte szét valaki, a hajdani karzatra felvezető, mívesen megmunkált falépcsőnek csupán néhány csonkja maradt. A helyzet megkoronázásaként egy kretén (tényleg, mennyire imbecilis lehet az, aki ezt teszi egy megszentelt térrel!) telefirkálta obszcén szavakkal a belső falfelületet. Valamelyik jóakaró a bejárat fölötti színes üvegablakot is szilánkokra zúzta.” (A román ostobaságról és a dobrudzsai németekről)

A művelődésügyi minisztérium illetékeseinek nem kell mentegetőzniük, hiszen Dobrudzsa legnagyobb római katolikus temploma – ki tudja, miért? – nem került fel a megóvandó műemlékek listájára, a fejlesztési tárca pedig letudta a saját dolgát: régiós finanszírozással kirakatta a maga tájékoztató tábláját arról, hogy Malcoci faluban mit érdemes megtekinteni.

 

SzaladárOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!