Ortodox szocdemek / szocdem ortodoxok?

2016. 12. 06. 17:46

A román szocdempárt önzetlenül gondoskodik az ortodox hívek naptárellátásáról. Szilágyi Aladár glosszája.

 

Mikulásra Argeş megye választásra jogosult honpolgárainak ortodox falinaptárokkal kedveskedtek valakik. Az állítólag ízléses kivitelezésű, falra tűzhető kalendáriumok közepét a Szűzanya alakja ékesíti, ölében a gyermek Jézussal. A szentkép alatt a PSD három rózsával ékesített, keretes pártlogója gyönyörködtet, legalul pedig a párt újesztendei jókívánságai olvashatóak. Az akciónak egyetlen szépséghibája van: kiderült, hogy az ortodox egyháznak semmi köze nincs az 5000 példányban ingyen osztogatott-terjesztett falinaptárhoz.

Vasile Bănescu, a Román Ortodox Egyház sajtófőnöke kijelentette: a patriarchátus mélységesen helyteleníti az efféle praktikákat, amikor egy politikai párt választási kampánycélokra ikonokat használ. „Tiltakozunk az ilyen jellegű visszaélések ellen, amikor egy szentképet választási propaganda végett sokszorosítanak. Ez teljesen idegen az ortodoxia szellemiségétől!”

A párt kampánystábjának szóvivője, Ion Georgescu viszont azt bizonygatta, hogy mivel csak a párt logója jelent meg a kalendáriumon, és azt a mozgosító felszólítást nem nyomtatták az inkriminált kiadványra, hogy „szavazzatok a PSD-re!”, szó sincs kampányolásról. „Akciónk csupán gesztus az ortodox hitű honpolgárok irányába, hiszen – főleg a városlakók – ritkábban járnak templomba, tehát nehezebben jutnak falinaptárhoz. Különben az egyház minden évben nagy késedelemmel jelenteti meg a maga hivatalos kalendáriumát, azt is pénzért árusítja a híveknek” – magyarázkodott a szociáldemokraták fősajtósa.

Ezek után csupán egyetlen dolgot kellene megnyugtatóan tisztázni: a szocdem párt-doktrina elkötelezett követőinek halmaza milyen mértékben fedi le az ortodox egyház híthű tagjainak a halmazát?Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!