Nagyvadak és kishalak

2016. 09. 30. 22:07

Toplistás cégek itthon és a nagyvilágban, némi tanulságokkal. Tasnádi-Sáhy Péter glosszája.

 

Megjelent a legnagyobb román cégek listája a Ziarul Financialban. A idei legnagyobb idén is a Dacia lett, második az OMV, őket a Rompetrol és a Kaufland követi. Magyar vonatkozású cégek közül kettő is bekerült az első ötvenbe: a nagyváradi Teszári Zoltán RDS&RDS-e a 39. illetve a kolozsvári MOL a 16. legnagyobb.
Bizonyára hosszasan lehetne és kell is elemezni az eredményt, de a legfontosabb talán az, hogy a listavezető cégek profilja és tulajdonosi köre milyen gazdaságszerkezetre utal.
A világranglista első három helyén a Forbes magazin szerint kínai bankok állnak, őket amerikai bankok követik, rajtuk kívül csak az Iphone-t is gyártó Apple, illetve a japán Toyota jutott be az első tízbe.
Mint látszik nálunk a bankszektor nem rúg labdába, mint ahogy a tech-cégek sem, illetve az első tíz helyből egyedül a Rompetrolnak van csak román tulajdonosa.

Szóval egyelőre nagyon is érdemes lelkes európainak maradnunk, hiszen ha ficergünk, könnyen elmozdulhat a mellkasunkon a világgazdaság vastüdeje.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!