Mér kell Merkel?

2016. 11. 21. 19:24

Jól jön egy megfontolt idomár, aki ezeket a szerencsétleneket megpróbálja minél távolabb tartani a közönségtől. Tasnádi-Sáhy Péter írása.

 

Vasárnap délután Angela Merkel bejelentette pártjának: negyedszer is elindul a kancellári posztért a jövőre esedékes szövetségi választásokon.

Az okokat nem nehéz kikutatni: a legújabb közvélemény-kutatások szerint  a német szavazópolgárok többsége (köztük a koalíciós partner baloldal szavazóinak 54 százaléka), úgy gondolja, Merkelnél megfelelőbb embert nem lehet találni a posztra. Egy ilyen hír nem rossz kampányindító.

Pedig pár hónappal ezelőtt még (konkrétan szeptemberben) arról szóltak a hírek, hogy a CDU mekkora pofont kapott Berlinben a tartományi választásokon, és ez könnyen lehet, hogy Merkel politikai karrierjének végét jelenti.

Aztán most tessék, itt van, jó eséllyel nekifut és veszi is az akadályt még egyszer.

Ebben bizonyára komoly szerepe volt, hogy a berlini fiaskó után azt mondta, szeretné visszaforgatni az idő kerekét, mert Németország nem volt felkészülve a menekültáradatra, és ő is azon dolgozik, hogy ellenőrizetlenül ne menjenek be tömegek az országba. Magyarán bocsánatot kért, mert hibázott, de nem ment le kutyába, nem mondott ellent önmagának. Ember maradt, mint eddig mindig.
És talán éppen ez a másik ok, amiért a németek (és sokan mások) szívesen tartanák őt pozícióban, amíg lehet. Zajlik a Brexit, jön Trump, és a Le Pen lány sem teljesen esélytelen jövőre a francia elnöki székre, szóval a világpolitikának nevezett (nem is annyira) ingyencirkuszban a fő műsorsávot a tehetséget igénylő artistamutatványok helyett jó eséllyel megint imbecilis hülyék magamutogatása kapja.

Jól jön ilyenkor egy megfontolt idomár, aki ezeket a szerencsétleneket megpróbálja minél távolabb tartani a közönségtől.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!