Irány(z)ék

2016. 09. 21. 15:03

Egy „országprojekt”-projekt, kifejezetten alkalmas arra, hogy egy szűk kör akaratát lenyomják az emberek torkán. Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete.

 

Olvasom a Maszolon, hogy új országprojekt van készülőben, kialakításáról egy, Klaus Iohannis államfő kezdeményezte, a parlamenti pártok két-két delegáltjából álló, havonta ülésező bizottság fog gondoskodni. Az államfő szerint a cél az ország pályáját meghatározó „irányzék” megtalálása.

Én személy szerint bizonytalan érzelmekkel viszonyulok a kezdeményezéshez, nem tudom eldönteni, reménykedjek, avagy féljek-e.
Egyrészt, távolról kapisgálva a közgazdaságtant, avagy csak józan ésszel végiggondolva a dolgokat, azt kell mondjam, terv az kell. A dolgok rendes menete az, hogy az ember vagy egy közösség a lehetőségeket megvizsgálva hoz egy döntést az „irányzékról”, stratégiát alkot, azokat feladatokra bontja, a feladatokhoz pedig határidőket és felelősöket rendel. Így tartható kézben a rendszer, így lehet pontosan mérni az eredményeket.
Másrészről viszont a világszerte egyre fertőzőbb populizmust szemlélve, egy ilyen „országprojekt”-projekt, kifejezetten alkalmas arra, hogy egy szűk kör akaratát lenyomják az emberek torkán, „ti akartátok” címszóval, aztán aki nem lép egyszerre az egy a zászló alatt, az haza-, nemzet- avagy sakk-kör áruló lesz estére.

Szóval érdemes lesz figyelni, lesz-e valós társadalmi egyeztetés, gyűlnek-e a széles körből bevont szakértők, mert ha nem, akkor irány a rétesbolt, hisz az országprojekt kritikusaira könnyen ínséges idők jöhetnek.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!