Firea bevehetetlen erődje

2016. 12. 21. 17:39

Szilágyi Aladár glosszája a bukaresti fővárosháza nyilvánosság-ellenes működéséről.

 

Tucatnyi állampolgári panasz indokoltságát kivizsgálandó, az ActiveWatch emberjogi szervezet szakértői alaposan körbeszaglászták Bukarest Főpolgármesteri Hivatalát, és arra a következtetésre jutottak, hogy a fővárosi városháza Gabriela Firea féléves fungálása óta bevehetetlen erőddé vált a lakosság számára. Az ActiveWatch terjedelmes jelentést tett közzé, mely elsősorban az intézmény működésének átláthatóságát, illetve az állampolgárok részvételi és véleménynyilvánítási jogának biztosítását elemzi, a közérdekű döntések meghozatalában. Íme, néhány következtetés:

– A fél év alatt kidolgozott 149 normatíva közül csupán hetet bocsátottak közvitára.

– A főpolgármester által hozott 751 rendelet közül csak tíz vált publikussá a Hivatal honlapján.

– Bezárták azt a kantintermet, ahová eddig beülhettek az érdeklődők, és audiovizuális csatornákon megszakítás nélkül nyomon követhették a fővárosi tanácsülések munkálatait.

– A Főpolgármesteri Hivatal költségvetési adatai gyakorlatilag hozzáférhetetlenek közönséges halandók számára.

– Az eddig összehívott tíz közgyűlés közül hat rendkívüli volt. Kezdeményezői lehetetlenné tették az ellenzék alapos tájékozódását és felkészülését a soron kívül napirendre vett kérdésekből.

– Végül, de nem utolsó sorban: az intézmény honlapjának kezelői semmiféle kapcsolatfelvételt nem tesznek lehetővé a fővárosi tanács képviselői és az állampolgárok között. A Tanács összetételét közlő oldal nem tünteti fel a tanácsosokkal való kapcsolatlehetőség adatait (telefonszám, email-cím, stb.), a fogadóórák időpontja is hiányzik, a szakbizottságok ülésezésének időpontja is titok.

Ezek után nincs mit csodálkozni-háborogni rajta, hogy azokon a napokon, amikor a volt tévétündér vezette Fővárosi Tanács ülésezik, a bukarestiek nem léphetik át a városháza kapuját! Gabi Firea – aki a hamarosan a kormányzást átvevő szocdempárt erős embere – mintha nem is a média világából siklott volna át a politikumba, hadat üzent a nyilvánosságnak, hajdanában legendás kommunikációs tüzének lángját teljesen takarékra állította.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!