Európa a szomszédban

2016. 07. 14. 18:20

Egy kitört ablak zuhan a tizedikről, megrongál két autót, ám a bosszankodás mellett-helyett a történet megörökítésre érdemes, emberi fordulatot vesz. Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete.

 

Reggel a tömbház kapuján kilépve hatalmas csörömpölésre lettem figyelmes, közvetlenül azután pedig, a sarkon túl, megszólalt az autónk riasztója. Mint hamar kiderült: a szél kitört egy nyitva felejtett ablakot a tizedik emeleten, az zuhant a parkolóba.
Személyi sérülés szerencsére nem történt, viszont az én kocsimon négy elemen is sérült a fényezés, a mellettem állónak pedig a motorházteteje horpadt be, illetve a szélvédője is megrepedt.
Sorstársam, egy idősebb úriember abban reménykedett, hogy majd a kötelező biztosítása fedezi a kárt, de felvilágosítottam, ha nincs Casco-ja, kizárólag a lakás tulajdonosától követelhet kártérítést, mivel a hamar helyszínre érkező gondnoktól megtudtuk, a tömbháznak nincs semmiféle biztosítása hasonló esetekre.
Az inkriminált lakásban egy 16 éves forma álmos fiatalember nyitott ajtót, elismerte, hogy tőlük érkezett a nem várt égi áldás, de ezen kívül csak álldogált riadtan, hívására viszont a szülei tíz percen belül hazaérkeztek.
A feleség – négygyermekes anyuka – azonnal megkönnyebbülten sírva fakadt, hogy emberéletben nem esett kár, majd seprűt ragadva nekiállt eltakarítani az üvegcserepeket az aszfaltról, a férj pedig – kárigényünk megkérdőjelezése nélkül – állt rendelkezésre, hogy megoldjuk a sajnálatos helyzetet, jóllehet ő csak bérli a régi nyílászárókkal felszerelt lakást.
Fél óra múlva már a fényezőnél mértük fel az elvégzendő munkálatokat, az úriember letette a szükséges előleget, a két autón esett 2800 lejnyi kárból fennmaradó részt pedig a munka megkezdésére ígérte jövő hét elejére. Búcsúzáskor még azt is felajánlotta, hogy amikor otthagyom az autót a műhelybe, jöjjek vissza a városba taxival, állja a számlát. Mindezeket tette úgy, hogy gondolom, sejti, mikor láttunk volna tőle egy banit is, ha ő beint, én pedig bíróságra szaladok. Ilyesmi hely lehet az az Európa, amiről oly régóta álmodunk.

 

FRISSÍTÉS: Az európai álomból sikeresen felébredtem, és a kezem belelógott a bilibe. A feleség felhívott, hogy toll a fülembe, beszéltek ügyvéddel, meg a tulajjal és nem fizetnek egy banit sem. A parkolóban összehoztunk egy kis tárgyalást a felek között, amiben az egymásra kígyót-békát kiabáló feleket 5 perc után otthagytam, megnyugodva, hogy még mindig szeretett Romániám aszfaltját koptatom.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!