Bakot lőttek az Égi Hírek?

2016. 08. 16. 18:12

Nyári színes lehetett volna az ál-fegyvercsempészekről szóló hír, de a nyomozóhatóságok nem vevők augusztusban sem az angol humorra. Simon Judit jegyzete.

 

Itt repül a kismadár! Igazi tévések és hamis fegyverkereskedők lankás erdélyi dombok közt

 

Ilyen ez a nyár, nincs teljes uborkaszezon, mindig történik valami, amiről lehet beszélni. Itt volt a brit Sky News készítette riport az állítólagos fegyvercsempészekről. Jó hír, hogy tényfeltáró riportra felfigyelnek a nyomozószervek, utána mennek a történteknek. Rossz hír, hogy az állítólagos csempészek erdélyiek, konkrétan magyarok, akiket egy-kettőre letartóztatnak. Jó hír, hogy a DIICOT, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség hamar rájön, hogy kacsa az egész, a film szereplői nem igazi fegyvercsempészek. Rossz hír, hogy a patinás, eddig hitelesnek tartott oknyomozó riportokat készítő csatorna simán levetítette a kacsatörténetet. Vélhetően a veterán riporter elhitte, amit a közvetítő mondott a haverokról, akik némi pénzt is kerestek azzal, hogy eljátszották a csempészek szerepét. A riporter az egyik román kereskedelmi tévének Oscar-díjra méltónak nevezte szereplők alakítását. Elmondása szerint úgy verték át, hogy meg sem fordult a fejében, kamu az egész. Ez azért is érdekes, mert Stuart Ramsay haditudósítóként is dolgozott, háborús övezetekben készített tényfeltáró riportfilmeket. Lehet, ideje lenne visszavonulnia. Jó hír, hogy Raluca Pruna igazságügyi miniszter kijelentette: ha a tévécsatorna valótlanságokat állított Romániáról, a román államnak kötelessége fellépni ellene.

Rossz hír, hogy noha a DIICOT kimondta, a filmben szereplők nem bűnözők, mégsem helyezték őket szabadlábra, mert az ügyészség megállapította, hogy a Sky News filmje nemzetközi ellenérzéseket váltott ki a román állammal szemben, Romániában pedig a bizonytalanság érzetét keltette, és nemzetbiztonsági kockázatot jelentett. A filmet ugye nem lehet letartóztatni, a szereplők húzzák a rövidebbet. Mondjuk, erre gondolhattak volna atyánkfiai, mielőtt fegyvercsempészként villogtak a kamerák előtt. Egyikük a kihallgatáson azt vallotta, úgy tudták, játékfilmet készítenek az angolok. Ennyire azért nem lehetnek – finoman fogalmazva – naivak. A jó nevű csatorna riporterének és szerkesztőinek viszont nem tűnt fel, hogy vadászfegyvereket mutogatnak neki, illetve egy gyűjteményből kölcsönkért öreg puskát? A Csatornán túl nem szabály a sajtóban, hogy minimum két forrásból kell ellenőrizni a hírt, érdeklődni az összekötő személye iránt?

Tény, hogy Románia határainál egyre több a fegyver a Krím megszállása óta, és az sem kizárt, hogy fegyvercsempészek „dolgoznak” az országban. Azok viszont nem vadászpuskákat adnak-vesznek, és semmi pénzért nem szerepelnének a tévében. Kétezer ajróért pláne. Nyári, vicces hír lenne ez, de sem a DIICOT, sem az igazságszolgáltatás nem vevő az angol humorra.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!