Álmomban két szívecske voltam…

2016. 02. 14. 09:37

A hóbortünnep üres kongása az, ami kulturális ingerküszöbömet alulról súrolja. S ha e harcban alul is maradok (ez jó eséllyel borítékolható), azt sem bánom. Bögözi Attila jegyzete.

 

Ma már teljesen felesleges azon rugózni, hogy kell-e nekünk vagy nem Valentin-nap. Mert tetszik, nem tetszik, itt van. Tizenöt-húsz éve nyakunkba szakadt a malomkerék nagyságú bonbonos csokrok, a plüss szívecskék amerikai kultúrimportja éppen úgy, mint a Halloween, az őrült vásárlás napja (black friday meg cyber hétfő). Ami kivétel nélkül közös bennük, hogy egyik sem a miénk.

De azért ünnepeljük, rendületlenül, ha már átmajmoltuk a tengerentúlról. Ünnepeljük, mert divat. Mert globalizált világunkban az ünnepek is szép lassan globalizálódtak.

Tulajdonképpen a szerelmesek napjának kellene lennie, (ami nálunk mióta világ a világ, a Bálint nap volt, de válentájnszdéjként ámerikánusabb) lassan azonban akár a bukszák elleni feneketlen támadás világnapja is lehetne. Mert ez az ünnep is már rég nem arról szól, ami. Hanem a kőkemény bizniszről. Valaki találóan mondotta: szomorú, hogy a virágárus-, meg az ajándéklobbi szabja meg nekünk már azt is, hogy mikor romantikázzunk. És van ebben valami, hisz az ajándék maffia már napokkal február 14. előtt rendszeresen meghirdeti kíméletlen ostromát minden egyes garasomért. Háború ez a javából, melyben az édességipar (kalóriákban) nehézágyúkat vonultat fel, a fehérnemű-mogulok övön alul támadnak – például hímzésekkel –, az ékszerészek gyémántsortüze pedig kilövi a férfizsebek takarék-erényének utolsó karátjait is.

És hol van akkor még a nyári záport is irigységre sápasztó virágeső (szálas meg cserepes) zuhataga?

Hangsúlyozom: ezúttal sem az ünneppel, hanem a tartalmától megfosztott kommersz silányságával van bajom. És a hóbortünnep üres kongása az, ami kulturális ingerküszöbömet alulról súrolja. S ha e harcban alul is maradok (ez jó eséllyel borítékolható), azt sem bánom. Legfennebb egyedül majd így ünnepelek: „álmomban két szívecske voltam és egymásra találtam”.

De hogy ez még véletlenül se történjen majd válentájnszdéjkor, arra majd nagyon vigyázok!

 Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!