Benne vagyunk a tojásban

2016. 11. 29. 18:14

A kamera előtt éhbérért dolgozó, esetleg a munkavégzés látszatát keltő nő tanmeséjében sírva-nevetve, tömören benne van korunk minden nyűge-nyavajája, mint csokitojásban a sok apró bizbasz. Szűcs László írása.

 

Az abszurd drámák kedvelői elégedetten bólogatnának, ha irodalmi műként olvasnák, esetleg alternatív színházi fesztiválon tapsolnának és bravóznának a nagykárolyi Kinder-tojásos történetnek. Hiszen az otthon a hitvesi ágyon gyermekeivel a kamera előtt éhbérért dolgozó, esetleg a munkavégzés látszatát keltő nő tanmeséjében sírva-nevetve, tömören benne van korunk minden nyűge-nyavajája, mint csokitojásban a sok apró bizbasz.

Benne van a tojásban a sajtó nyomorúsága, hogy igénytelenségben alulmúlhatatlan, ahogy brit laptársunk, a Sun (bulvárnapocska) manipulációval kreált gyermekmunka esetet úgy, ahogy Sky News-os kollégáik a Maros megyei sufni-fegyvercsempészeket. Kíváncsi lennék, hol s hogyan keletkezik egy ilyen sztori, milyen úton s módon keveredtek a brit újdondászok a nagykárolyi betegnyugdíjas hölgy nappalijába. Ahogy az a romániai folyamat is érdekes, ahogyan a híranyag a kritikátlan átvételtől eljut annak kimondásáig, hogy ez bizony svindliség.

No de korunk társadalmi-gazdasági csokitojásában benne vannak nyakig a kiszolgáltatott munkavállalókat megalázóan alacsony bérért dolgoztató vállalkozók. Mert lényegtelen, hogy otthon, az ágyon vagy valami műhelyben rakosgatják össze a műanyag darabkákat, itt is, ott is szégyentelenül keveset fizetnek nekik. Ezzel nincsenek egyedül, ezrek és ezrek dolgoznak ma az országban naponta akár nyolc óránál is többet a létminimumhoz is alig elegendő fizetségért. Ezeknek az embereknek az érdekeit nem védi se szakszervezet, se párt, sem az állam. De még a Sun sem. Miközben a védtelen munkavállalókat kizsákmányoló cégeket sok esetben uniós támogatásokkal stafírozták ki.

Nem játszott méltóbb szerepet ebben a történetben Szatmár megye prefektusa sem, akinek egyetlen vélt mozzanat ragadta meg a figyelmét, hogy az ügy főszereplőjévé vált, a briteknek nyilatkozó nő nem is néz ki annyira rosszul, hogy jogosult legyen a betegnyugdíjra. A röntgenszemű (Dr.) Radu Bud abban természetesen semmi kivetnivalót nem lát, hogy egy betegnyugdíjas arra kényszerül, hogy nevetségesen alacsony összegekért dolgozzon a túlélésért. Miért is tenné, elvégre a kapitalizmust építjük, ő pedig a törvényesség őre, nem a méltányosságé.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!