Pünkösdi zárás a táncfesztiválon

2015. 05. 26. 21:49

Egy Stabat Mater feldolgozás, illetve Sztravinszkij Tavaszi áldozata zárta az első nagyváradi táncfesztivált, mindkettő Juronics Tamás koreográfiája. Az előadásokat Tasnádi-Sáhy Péter is megtekintette.

 


 

Az első Infinite Dance Fesztivál záróakkordjaként a Szegedi Kortárs Balett az idén a Halhatatlanok Társulatába választott, Kossuth-díjas igazgatójuk, Juronics Tamás két koreográfiájával érkezett.
Az előadás első részében, pünkösd első napjához némileg igazodva, a Stabat Matert élvezhette a közönség, a talán ismertebb Pergolesi-féle feldolgozás helyett az észt zeneszerző, Arvo Pärt 1985-ben komponált zenéjére.
Stabat Mater dolorosa, azaz Áll a fájdalomnak anyja, kezdődik a XIII. századi katolikus zsoltár, mely a fia keresztjénél álló Szűzanya fájdalmát énekli meg. Juronics Tamás koreográfiája ehhez képest más nézőpontot választ: az angyali üdvözlet pillanatából tekint előre a fájdalmas jövőbe, amikor Mária megtudja, az Isten gyermekét hordja méhében. Öröm, fájdalom és kétség keverednek az anyában, miközben felvillannak Krisztus szenvedésének képei. Igazából egy megkapó fejlődéstörténetet láthatunk a rövid koreográfiában, mely során – Gábriel támogatásával – egy egyszerű fiatal lányból a Megváltó anyja lesz.

 

 

A második darab – Sztravinszkij Tavaszi áldozata – remekül igazodik a Stabat Materhez, hiszen ez is megváltástörténet, pontosabban arra való kísérlet, pogány verzióban. Csakhogy gyökerei jelen esetben nem a Sztravinszkij által megálmodott orosz pogány korba nyúlnak vissza, hanem kifejezetten modernek, minimum kortalanok. Mint ahogy a koreográfus véleménye is egyértelmű az isteni szándék nélküli megváltási kísérletekről: nem csak az engesztelő áldozatként kiválasztott ifjú, de az egész közösség belepusztul.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!