Öt éve épül a Szigligeti brand

2016. 02. 01. 20:44

Ünnepelni mindig jó, és még jobb akkor, amikor a jelennek és a jövőnek örülhetünk. A nagyváradi Szigligeti Színház betöltötte önállóságának ötödik évét. Fél évtizeddel ezelőtt döntött a Bihar megyei tanács: mintegy ötven év múltán, ismét önálló magyar színháza lehet a Körös-parti városnak. A színháziak és a közönség kiállítással, vetítéssel, élő trailerrrel, előadásokkal ünnepelt. Simon Judit beszámolója.

 

A három társulatvezető: Dimény Levente, Botházi Daróczi Réka és Novák Eszter

 

Öt évvel ezelőtt sok minden történt: befejeződött a színház épületének felújítása, a közönség birtokba vehette a pompás termet, szétvált az intézmény, lett magyar és román színház. A Szigligeti Színháznak pedig három társulata: a Szigligeti, a Liliput társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes.
 

Czvikker Katalint kinevezték főigazgatónak, Szabó K. Istvánt művészeti igazgatónak, Szőke Kanvinszky Andrást a Liliput társulat művészeti vezetőjének, Dimény Levente pedig átvette a táncegyüttes művészeti irányítását. Elkezdődött a munka, egyre jobb előadások születtek, a közönség kezdett visszaszokni a teátrumba. Persze, voltak kevésbé jó produkciók, de ugye semmi sem lehet tökéletes, pláne a legelején.

 

Az első lépések

A három társulat „kitalálta” a maga fesztiválját, Szigligetiét A Holnap után néven, a liliputosok kétévente megszervezik a hivatásos bábszínházak országos fesztiválját, a Fux Fesztet, a táncegyüttes nemzetközi találkozót rendez (Infinite Dance Festival).

Elkezdődött a stúdiószínház építése, amihez a közönség téglajegyekkel járult hozzá, tavaly meg is nyitották a Szigligeti Stúdió két termét: a feketét színházi előadásoknak, a fehéret kiállításoknak, könyvbemutatóknak és mindenféle kulturális rendezvénynek.

Tavaly Novák Eszter vette át a Szigligeti Társulat művészeti vezetését, a Liliputét pedig Botházi Daróczi Réka.

A munka folytatódik, Novák Eszter az ünnepi napok megnyitóján sem ígért mást, mint munkát. Botházi Daróczi Réka megígérte, hogy folytatódnak a rendhagyó irodalomórák, Dimény Levente pedig azt hangsúlyozta, hogy a Szigligeti Színház infrastruktúrája óriási lehetőségeket kínált a táncegyüttesnek.

Czvikker Katalin főigazgató (fotó) kiemelte: „Ez a színház mindannyiunk otthona lett. Otthona azoknak a tehetséges fiataloknak, rendezőknek, dramaturgoknak, színészeknek, színészpalántáknak, akik itt képzelték el az önmegvalósítását”. Megköszönte a támogatást a helyi iskoláknak, valamint Biró Rozália szenátornak is, akinek segítségével sikerült megőrizni azokat a dokumentumokat, melyeket a színház felújításakor a zárókőben találtak, továbbá, hogy a zárókő oklevelet és a kísérődokumentumot is nemes másolatban az eredeti helyére tudták visszahelyezni. Köszönetet mondott a művészeti vezetőknek, Dimény Leventének, Szőke Kavinszky Andrásnak és Szabó K. Istvánnak, akiknek irányítása alatt a Szigligeti Színház elkezdte önálló életét, valamint Novák Eszternek és Botházi Daróczi Rékának, akik időközben átvették a stafétát elődeiktől.

Biró Rozália szenátor, miután váradi magyar emberként és politikusként megköszönte a színháznak mindazt, amit tett az elmúlt öt évben, hangsúlyozta: „az a közösség, amelynek a kultúrája él, az egy élő közösség, és a Szigligeti Színház művészeinek a tudása, tehetsége hozzájárul ahhoz, hogy a váradi, partiumi magyarságnak élő kultúrája legyen.”

 

A színház varázsa

A Ki leszek, ha nagy leszek? projekt néhány résztvevője

 

A ünnepi napokat a fiatalok kezdték, még a köszöntők előtt. A Színház az iskolában – iskola a színházban program részeként újabb előadás készül az iskolák-, a Partiumi Egyetem diákjaival és a színész mentorokkal. Idén nem klasszikus szöveget állítanak színpadra, hanem a fiatalok maguk írják a „forgatókönyveket”. A színház pályázatot hirdetett, hogy készítsenek prózát, színdarabot Ki leszek, ha nagy leszek? címmel, ami a produkció címe is egyben. Számos diák érkezett a magyar iskolákból, jöttek a pedagógiai és művészeti líceumból, de ott voltak a partiumos hallgatók is. Nagy volt az izgalom, a várakozás. A színészek, sőt Novák Eszter művészeti vezető sem ült nyugodtan. Megbeszélték, melyik színészpáros, melyik iskolába megy dolgozni a fiatalokkal. Szinte mindegyikük megtapasztalta az elmúlt években, mennyire jó és mennyire nehéz ilyen formán dolgozni.

A fiatalok hamar birtokba vették a jelmezekből, díszletekből, bábokból összeállított kiállítást, boldogan próbálták a fejfedőket, álltak be egy-egy díszletbe. Varázslatos ez a színházi világ.

Az önkéntesek szorgoskodtak, és a SZITA-sok is kivették a részüket az ünneppel kapcsolatos munkában. A SZITA azaz a Szigligeti Színház Színi Tanodája két évvel ezelőtt jött létre, azzal a szándékkal, hogy az érdeklődő fiatalok beléphessenek a kulisszák mögé is, hogy statisztákat képezzen és nem utolsó sorban alapot biztosítson a később színire felvételizőknek.

 

Bábdarab-előzetes

A közönség kérésére levetítették az önálló magyar színház első produkcióját. A Liliomfi Keresztes Attila rendezésében akkor is, most is nagy sikert aratott.

Az előadások sorába tartozott a Leander és Lenszirom, melyet a 6 évesek éppen úgy szeretnek, mint a 66 évesek, a köztük levő generációkról nem is beszélve, és levetítették a Liliput Társulat Kormos képpel mutogat, valamint a Táncegyüttes Nagyvárosi bujdosók című előadását.

Ízelítő a Négyszögletű kerek erdő címmel készülő előadásból   A szerző felvételei

 

Élő trailert: azaz részleteket mutattak be a bábosok Négyszögletű kerek erdő előadásából, melyet Szabó Attila állít színpadra. A gyerekeket is bevonták a játékba, akik boldogan táncoltak a színészekkel, a rendező vigyázó tekintetének kíséretében. Sok vidámságot, jó játékot ígérnek a látott részletek. Várjuk a bemutatót.

A Szigligeti Színház ebben az évben befogadja független társulatok előadásait, hogy megmutathassák magukat a váradi közönségnek. Elsőként, az ünnepi napokon Góbi Rita Társulata bemutatta a Ne hisztizz! című mozgásszínházi előadást. A szereplők Góbi Rita és Szegő Dávid. Vendégről jót vagy semmit, maradjunk ez utóbbinál. (A függetlenek közül legközelebb február 15-én, 19 órától a marosvásárhelyi Spectrum Színház mutatkozik be Váradon Moliére: A nők iskolája című vígjátékával. Február 18-án az András Lóránt Társulat vendégszerepel a Szigligeti Színházban: 19 órától Fade out című mozgásszínházi produkciójukkal lépnek fel. A Független Színházi Napok elnevezésű sorozat február 21-én zárul, ekkor a sepsiszentgyörgyi M Studio lép fel a Kampf című mozgásszínházi előadással.)

Az évfordulós sorozat zárónapján Székely Csaba Bánya trilógiájának az első darabját, a Bányavirágot a Szigligeti Társulat művészei a Darabolónak nevezett felolvasói színház keretében adták elő. Kitűnő előadás volt, nagyszerű záróakkordja az ötéves évfordulónak.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!