Novellapályázat és Élő Várad

2016. 01. 14. 09:38

A váradi Törzsasztal idei meghívottairól, az újabb Tabéry novellapályázatról, s a Várad folyóirat új kezdeményezéséről volt szó a kulturális lap és a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének közös sajtótájékoztatóján. Tóth Hajnal tudósítása.

 

Szűcs László, Balogh Andrea, Tasnádi-Sáhy Péter   A szerző felvétele

 

Eseménydús volt a tavalyi esztendő a Várad kulturális folyóirat „háza táján”. Neves írók, költők voltak a Törzsasztal irodalmi rendezvénysorozat vendégei. Az impozáns névsorban található Cserna-Szabó András, Kántor Lajos, a Norvégiából érkezett Kun Árpád, Sándor Iván, Szabó T. Anna, Tompa Gábor, Boldizsár Ildikó, Kerékgyártó István, Spiró György és Szijj Ferenc. A januári Törzsasztal-vendég Györe Balázs lesz. A visszatérések tavasza következik, – fogalmazott Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője, ugyanis februártól újból a Törzsasztalnál üdvözölhetik majd sorrendben Térey Jánost, Tóth Krisztinát, Csaplár Vilmost és Darvasi Lászlót, akikkel ezúttal új könyveikről beszélgetnek. Májusban Gács Anna, a Szépírók Társaságának elnöke és Csuhai István kritikus, esszéista látogat a Körös-parti városba, júniusban pedig Schein Gábor író, költő, műfordító. A vendéglista összeállításakor figyelembe vették a közönség kéréseit is.

A tavalyi Festum Varadinumon több program házigazdája volt a Várad: az egyik legismertebb magyar filmrendezővel, Makk Károllyal szerveztek közönségtalálkozót, Szabó T. Anna költő pedig a Törzsasztal-est mellett sikeres gyermekműsort is tartott a kicsiknek a vársáncban. Ugyancsak a Varadinumon mutatták be a Bihor-Bihar megye, Oradea-Nagyvárad Kultúrtörténete és Öregdiákjainak Emlékkönyve 1933–1937 című korabeli Who's Who reprint kiadását; végül, de nem utolsósorban Székely Csaba marosvásárhelyi drámaíróval is megismerkedhettek az érdeklődők.

A tavaly októberben megtartott VII. Nagyváradi Könyvmaraton rendezvényei iránt is jócskán volt érdeklődés. Tíz új könyv bemutatása mellett kiállítás és felolvasószínházi előadás gazdagította a programot. A Várad a maratonra időzítve két új könyvet jelentetett meg: az első Forrás-nemzedékhez tartozó Fábián Sándor költő teljes életművét felölelő válogatott verseskötetét, valamint Tóth Ágnes újabb gyermekvers könyvét.

Két pályázatot is meghirdettek a múlt esztendőben. A tudományok kertje elnevezésűre több figyelemreméltó tanulmány érkezett be, míg a Tabéry Géza novellapályázatra húsz fiatal küldte el rövidprózáját Erdélyből, Magyarországról és a Felvidékről.

Magát a Várad irodalmi és művészeti folyóiratot érintő változás volt a lap tipográfiai szempontból történt felfrissülése 2015 őszén. Ezekben a napokban kezdenek hozzá legfontosabb idei szakmai projektjükhöz: a Várad.ro oldalt alakítják át korszerű kulturális portállá.

A kulturális intézmény másik kiadványa a Biharország közéleti havilap internetes oldalát az ősz folyamán már sikerült korszerűsíteni, s a határ két bihari oldalát összekötve Biharország-esteket szerveztek Berettyóújfaluban. A Magyar Kultúra Napja alkalmából legközelebb a Biharország-szerző Molnár Judit tart előadást a hajdú-bihari városban Dsida Jenőről.

A tájékoztatón a tavalyi fájdalmas veszteségekről is megemlékeztek: 2015-ben elhunyt Barabás Zoltán költő, a Várad egyik alapítója, a szerzők közül Anamaria Pop író, műfordító, aki Törzsasztal-vendég is volt, Lászlóffy Csaba költő, író, műfordító, akinek a versei rendszeresen megjelentek a lapban. Ugyancsak a múlt évben távozott az élők sorából Tuduka Oszkár zenetörténész, kritikus, aki utolsó éveiben jeles szerzője volt a Biharországnak.

 

Tabéry pályázat 2.0

Balogh Andrea, a PKE Magyar Nyelv és Irodalomtudományi Tanszékének adjunktusa arról számolt be, hogy ismét meghirdetik a tavaly sikeresnek bizonyult Tabéry Géza novellapályázatot, melynek ötletadója és szakmai partnere Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár szakmai igazgatója. Az új tematika: Történet, töredék, ének. A pályakezdő tollforgatókat (16–26 év közöttieket) óhajtják megszólítani. Szeretnék, ha ez a pályázat egy fórum, afféle „kifutópálya” lenne, ahol a tehetséges fiatalok kipróbálhatják magukat szerzőként. Értékes díjak is lesznek, az első három helyezett pénzjutalmat és könyvajándékot kap, a legjobb írásokat pedig publikálják a Váradban. A novelláknak a pályázat címében jelzett három téma valamelyikéhez kell valamiképpen kapcsolódniuk. A beküldési határidő: 2016. március 18. Eredményhirdetés és díjkiosztó április végén lesz.

 

Várad, élőben

Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad irodalom rovatának szerkesztője az Élő Várad című rendezvénysorozatról szólt. A tervezett találkozókon fiatal, pályájuk elején, közepén lévő alkotókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az irodalom rovat mellett a társadalom és kultúra rovat tematikái, anyagai is terítékre kerülnek. Az új rendezvénysorozat célja: minél inkább helyzetbe hozni a Partiumot. Az első alkalommal február 5-én jelentkező összejövetelek során a Várad egy-egy friss lapszámának képzőművészeti részét is bemutatják, megbeszélik a szerkesztő, Ujvárossy László segítségével.

Szűcs László említést tett a meg nem valósult tervekről is, például tavaly kora ősszel nem sikerült megszervezniük az újabb HolnapFesztet. A hosszú hétvégés művészeti fesztivált korábban három ízben már megrendezték, s bíznak abban, hogy lesz kapacitásuk az idei folytatásra. Másik fontos adósságuk a Kinde Annamária irodalmi díj, ennek meghirdetése a tavasz folyamán esedékes.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!