Kíváncsiságból lett egyediség

2015. 11. 27. 18:45

Különleges smink övezte sokértelmű tekintet egy különleges fényviszonyok között készült fotón. Már-már képzőművészet, amelynek létrejöttében a „világteremtő” kíváncsiság játssza az egyik főszerepet. Simon Norbert harmadéves kolozsvári médiaszakos diáknak így létrehozott fotókülönlegességét már a párizsi Louvre-ban is láthatták. A Kolozsvári Rádió épületében november 26-án megnyílt tárlatát BARTHA RÉKA ismerteti.

 

Konok állhatatosság sugárzik a Rosszból   Fotó: Simon Norbert

 

Extrém sminket akart fotózni tanulmányi kísérletként, aztán teljesen egyedi, a képzőművészethez is közel álló alkotások születtek. Mert Simon Norbert kellőképpen kíváncsi volt ehhez, és – amint maga is bevallotta – egyébként sem szereti a szokványos dolgokat, a kitaposott utat. Csak éppen annyira, hogy az elődök tudását, fotós technikáit új dolgok létrehozására tudja felhasználni.

A Kolozsvári Rádió épületének előterében megnyitott kiállításon csupa olyan munkát vehettünk szemügyre, amely aligha illik be a szokványos, pusztán ábrázoló jellegű fotóalkotások sorába. Már a női modellek arcát borító színes festék sem mindennapi. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem harmadéves médiaszakos diákja a tárlatnyitót követően arról mesélt: amikor a csíkszeredai sminkmesterrel, Merka Beával rátaláltak a világhálón erre a különleges festékanyagra, még nem tudták, mi is lesz belőle, hogyan kell használni, egyáltalán mi a javallott eljárás. A teljes fotózási és sminkkészítési kísérlet élesben zajlott – úgyszólván premier volt mindenki számára – a modellt ülő két fiatal hölgynek, Nagy Petrának és Veress Noéminek például alkalma sem volt arra, hogy megszokja a furcsa maszkban történő pózolást. A sminket UV-fénynél (a világítótesteket a haverok hozták egy szórakozóhelyről) kellett elkészíteni, végleges „formába önteni” egy teljes egészében, nagy „műgonddal” lesötétített belső térben, és ugyanilyen fényviszonyok között készült el az a kilenc portré is, amelyet a kolozsvári kiállításon láthattunk.

A Jó: kacér szemérmességen át egészen az elszánt-rezignáltig   Fotó: Simon Norbert

További képeket tekinthetnek meg az alkotó honlapján

 

A 21 éves fotográfus azt is elárulta: a munkafolyamatnak csupa soron kívüli „összetevője” volt és ezért is lelt benne külön örömöt. Például, hasztalanul kereste azokat a műszaki leírásokat, amelyek útmutatást nyújtottak volna arról, hogyan lehet ezeket a ritkaságnak számító, sminkszerű masszával beborított arcokat úgy fotózni, hogy az eredmény ne egy összemosódó színfoszlányokat ábrázoló felismerhetetlenség legyen. Azt is megtudtam a csíkszentkirályi származású fiatalembertől, hogy a szükséges és spéci fényviszonyok között nem volt egyszerű fotózni, mert a kamera bármilyen apró bemozdításával a körvonalak elmosódtak, szemcséssé vált a kép, így nagyon oda kellett figyelnie a precizitásra. 

A Flora címet viselő fotósorozatról első és kissé felületes ránézésre azt gondolnánk, hogy a képfeldolgozó programok használatában jártas szakember igazán profi beavatkozásának eredményeit láthatjuk. De szó sincs erről. Sőt, a fotókat külön is végignézve más-más technikára gyanakszunk: egyiken-másikon csupán a fekete üregből kibúvó szemgolyó valódisága árulja el, hogy fotót látunk, megint mások teljesen festményjellegűek, pop-artos hangulatot idéznek meg, vagy éppen impresszionista jelleget fedezünk fel bennük. Simon Norbert mindamellett, hogy kísérletezett az egyedi színek, a kivitelezés és a beállítás nyújtotta lehetőségekkel, a jó és a rossz lehetséges „arcait” is kereste. És egyiknek sem egyhangú a bemutatása. A „rossz” esztétikai kategóriája a vegytiszta diabolikustól a sokértelmű konok-állhatatoson át a kiüresített, már-már maszkszerű, vázára csupaszított gonoszig terjed; míg a „jó” ábrázolása a csukott szem hosszú szempillájú nyugalmától, a kacér szemérmességen át egészen az elszánt-rezignáltig terjed. És a tematikai sokrétűség határozottan gazdaggá teszi az összesen kilenc – egy monumentális és nyolc kisebb méretű – munkából álló kiállítást, amely a befogadónak alkalmat nyújt arra, hogy egészében szemlélje, de egy-egy apróbb részlet fölött elidőzve is ízlelgesse a látványt.

A kolozsvári kiállítás megnyitóján. Középen az alkotó   Fotó: Szuszámi Zsuzsa

 

A fotózásnak nem egy bizonyos különleges alkalom volt az apropója, ahogy a többi tematikus sorozatát sem valamilyen előzetes „rendelés” alapján készíti. Nem is lehetne annyira gyorsan jó minőségű sorozatot összehozni, ahogy az ember olvassa az egy-egy pályázati felhívásban, verseny hirdetésében közölt határidőt. Ez képtelenség lenne – válaszolta Norbert arra a kérdésemre, hogy mi volt az esemény vagy a keret, amibe be kellett „férni” ezzel a rendhagyó portrésorozattal. A Louvre-beli lehetőség is az után bukkant fel, hogy elkészült a különleges sorozat. A Kolozsváron is megtekinthető munka, a kiállítás talán leginkább sokrétű fotóműve a „rossz” egyik arcáról, egy nemzetközi fotóverseny jutalmaként került végül Párizsba. És ennek a külföldi bemutatkozásnak újabb hozadéka is van: rövidesen az Amerikai Egyesült Államokba, Miamiba „utazik” a fiatal fotográfus egy másik munkája, ezúttal a „jó” ábrázolása.

Simon Norbert a fotózás terepén otthon érzi magát és élénken foglalkoztatja a szürreális jelenségek képi megfogalmazása, miközben a divatfotózástól sem idegenkedik. A Dark Beauty, az Elegant és a People Art Gallery című magazinok is közölték a Kolozsvári Rádió előterében jövő január közepéig megtekinthető fotókat, amelyeket Szuszámi Zsuzsa rádiószerkesztő mutatott be a tárlatnyitón.

Az eseményt követő beszélgetésünkkor az ifjú fotóssal a nagyon kifejező, csupán UV-fényben érvényesülő sminkek képzeletbeli „újrahasznosítására” még egy virtuális színházi előadást is összeraktunk. Norbert szerint teljes egészében fehér díszletre lenne szükség ehhez és nem lenne könnyű gondoskodni arról, hogy az arcok folyamatosan fényben legyenek. Persze, ahogy ő maga többször is tapasztalta a fotózásban, egy ilyen „vállalkozás” sem volna lehetetlen.

 

(Simon Norbert Flora című kiállítása január végéig tekinthető meg a Kolozsvári Rádió kiállítótermében.)



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!