Igazság reflektorfényben

2016. 03. 01. 20:04

Valószínűleg, ha ma valaki körkérdést tenne közzé magyar nyelvterületen, hogy „melyik film nyerte 2016-ban az Oscart?”, a válaszadók nagyobbik része a legjobb idegen nyelvű film kategória magyar győztesét vágná rá válaszképpen. Harmincöt évnyi várakozás után rendben is van ez így, viszont érdemes néhány sort szentelni a Spotlight – Egy nyomozás részletei című, a legjobb film, illetve a legjobb eredeti forgatókönyv szobrát elnyerő alkotásnak is. Tasnádi-Sáhy Péter írása.

 

A Boston Globe filmbéli szerkesztőségében

 

A Spotlight valós történetet dolgoz fel, mégsem tudnám röviden összefoglalni, miről szól. Persze írhatnám egyszerűen, hogy a film a Boston Globe napilap oknyomozó csapatának többhónapos kutatómunkáját eleveníti meg, amely a pedofil katolikus papok ügyleteit a város vezetésének tudtával nagyüzemben eltusoló érsekség lebuktatásához, illetve, ennek eszközeként, Pulitzer-díjat érő cikksorozathoz vezetett, de ha ennyi lenne az egész, nem is lenne érdemes megnézni, hiszen a történet fontosabb tényeit néhány kattintással össze lehet szedni.
Az Egyesült Államok egyik legrégebbi, a katolicizmushoz szorosan kötődő városának legnagyobb napilapjához 2001. júliusában Martin Baron személyében új szerkesztő érkezik Miamiból, aki azon kívül, hogy messziről jött, történetesen még zsidó is, szóval kívülállóbb nem is lehetne. Az új posztra készülve olvas egy cikket, az akkor még elszigetelt esetnek tűnő John Geoghan atya gyerekmolesztálási peréről, melyben van egy fontos adat, amit addig senki nem vett észre, pontosabban nem akart észrevenni: a vádat képviselő ügyvéd szerint a bostoni érsek tudott az ügyről, de nem tett semmit az áldozatok védelme érdekében, illetve a papot sem távolította el a szolgálatból. Ezen felbuzdulva Baron megbízza az újság oknyomozó csapatát (ők töltik fel az újság Spotlight, azaz reflektorfény rovatát, innen a cím), hogy az egyes eseteken túllépve, rendszerszinten derítsék fel a visszaéléseket és azok eltusolásának módját. A nyomozás eredményeként, a 2002 elején megjelent első leleplező cikkben, az újságírók 87 bostoni katolikus pap következmények nélküli gyermekmolesztálási ügyeit tudták bizonyítani. Ezzel adnak komoly lendületet a katolikus egyház berkein belül zajló pedofíliához kapcsolódó esetek felderítésének az USA-ban és világszerte.
A nem feltétlenül vászonra kívánkozó történeten túl, azért már inkább érdemes megnézni a Spotlight-ot, hogy némi képet kapjunk, mit is jelent a „sajtó, mint negyedik hatalmi ág” definíció. Szerencsére a film egy másodpercig sem akarja állítani, hogy az USA-ban kolbászból van a kerítés, és akinek hatalma van, az nem próbál visszaélni vele, illetve hogy az újságíró nem fordul kényelemből, avagy félelemből párat a tengelye körül, mielőtt darázsfészekbe nyúl. Azt viszont megmutatja, hogy már hellyel-közzel hozzáférhető közérdekű adatokkal, és viszonylag jól működő nyilvánossággal milyen hatékonysággal lehet kontrolt gyakorolni a hatalom felett. Azt hiszem, nem kell ahhoz szakmabélinek lenni, hogy valaki felmérje, ennek gyakorlatba ültetésétől hány fényévnyi távolságra vagyunk: mindenki számára sci-finek hangzana egy olyan történet, amiben egy romániai magyar sajtóorgánum beperel egy állami szervet, pláne egy egyházat adatokért, vagy egyáltalán durván, tabukat döngetve nekimenne rendszerszinten a közösség életében fontos intézményeknek, nem lejárató kampány részeként, hanem higgadtan, adatokkal, érvekkel.
Pedig, mint a Spotlight-ban azt körbejárják, a titkok, az elhallgatások, a le nem bontott tabuk, mind az egyén, mind a közösség szintjén méregként hatnak, életeket döntenek romba, sokszor fizikailag ölnek is. A fontos intézmények pedig egész egyszerűen képtelenek ellátni a feladatukat (adott esetben az egyház szolgálni a hit ügyét), ha a hatalmukkal visszaélve bűnöket követnek el azok ellen, akiket szolgálniuk kéne, és ugyancsak a hatalmukat használva a szembenézést is igyekeznek minden eszközzel elkerülni.

Fontos tanulság ez, főleg ha hozzátesszük, hogy azoknak is körültekintően kell eljárniuk – és a film ezt az oldalt is sallangmentesen körbejárja – akik a súlyos titkoktól igyekeznek megszabadítani a közösséget: az igazság is veszélyes fegyver, nem mindegy, mikor és milyen módon tálalják, mielőtt reflektorfénybe kerül. Az viszont semmiképpen sem kérdéses, hogy ott van a helye, és nem mindenféle fiókok mélyén lapuló, vizslató szemektől elrejtett aktacsomókban.

 

Spotlight – Egy nyomozás részletei

Oscar-díjas amerikai film

 

rendező: Tom McCarthy

forgatókönyvíró: Tom McCarthy, Josh Singer

operatőr: Masanobu Takayanagi

zene: Howard Shore

 

Szereplők:

Rachel McAdams

Liev Schreiber

Mark Ruffalo

Michael Keaton

John Slattery

Billy Crudup

Stanley Tucci



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!