Hír plusz komment, szeptember 27.

2016. 09. 27. 14:51

Lemondott hivataláról hétfőn Mihai Răzvan Ungureanu (fotó), a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója, aki tavaly júniusban kezdte meg második mandátumát a kémszolgálat élén. Az elnöki hivatal szóvivője közölte: Klaus Iohannis államfő elfogadta Ungureanu lemondását, a szolgálat ideiglenes vezetését pedig helyettesére, Silviu Predoiu tábornokra bízta. A hírtelevíziók szerint lemondása összefügghet azzal, hogy a SIE tavasszal nyilvános pengeváltásba keveredett Laura Codruta Kövesivel, a korrupcióellenes ügyészség vezetőjével. A főügyész a román közéleti szereplőket is érintő panamai offshore-botrány idején egy interjúban arra panaszkodott, hogy a SIE – a többi román titkosszolgálattal ellentétben – nem segíti a vádhatóság munkáját.

Szerencsére elég sok kémszolgálat van Romániában ahhoz, hogy legyen, aki kikémleli és kiszivárogtatja MRU lemondásának okát. (Sz.L.)

Ungureanu mindig tudja, mikor és honnan kell lemondani. Ja, a nemzeti liberálisoknak éppen nincs miniszterelnök jelöltje. (S.J.)

Tehát nyilvánosság helyett háttéralku... (tsp)

Mihai Răzvan Ungureanu az egyik legképzettebb román politikus és diplomata, akivel pályafutása során sok minden történt. Nem tartom valószínűnek, hogy a közte és Laura Codruta Kövesi közötti „pengeváltás” olyan mértékben megsebesítette volna, hogy emiatt vonul vissza. Ha nem beteg, akkor valami nagy húzásra készül. Meglátjuk, mire. (Sz. A.)

 

Az USA Szenátusa megszavazta a NASA által 2017-re kért 19,5 milliárd dolláros összeget, egyetlen feltétellel: az űrhivatalnak az elkövetkező 25 évben embert kell küldenie a Marsra. A javaslatot a republikánus és a demokrata szenátorok egyaránt támogatták.

Amennyiben a határidőig nem valósul meg a terv, a NASA igazgatóját lövik ki a Marsra. (Sz. L.)

A NASA-ban nagyon röhöghettek, hogy a honatyák úgy képzelik, hogy 25 év alatt közelebb jön a Mars. (S.J.)

Nem lehetne, hogy Trump-ot küldjék, de még a közeli napokban? (tsp)

Ha minden összejön, 25 év múlva az USA 51. tagállamában minden marslakó kívülről fogja fújni, hogy „the Stars and Stripes Forever”, „örökké a csillagos lobogó”… (Sz. A.)

 

Liviu Dragnea dührohamot kapott a PSD vezérkarának hétfői tanácskozásán. A párt szenátorait – élen Mihai Fifor frakcióvezetővel – amiatt gorombította le, mert a szocdem szenátorok, a pártutasítás ellenére (!) „Gabi Oprea”  mentelmi jogának fenntartása érdekében szavaztak. A pártelnök szerint ezzel „a liberálisok javára” voksoltak, hiszen támadási felületet kínáltak fel számukra a közelegő választási kampány idejére. Fifor szenátor osztotta a pártvezére véleményét (képünkön kettesben, kampánymosolyt öltve), mely szerint a PNL-sek éppen ebből az aljas meggondolásból szavaztak Oprea javára, párttársait viszont azzal mentegette, hogy amikor a levitézlett politikus könyörgőre fogta a dolgot, „érzelmileg” voltak képtelenek ellene szavazni.

Ahogy mondani szokás, az élet bonyolult, mint egy szocdem honatya lelki világa. (Sz. L.)

Szegény szocdemek, megsajnálták „Gabit”, bár korántsem biztos, hogy a „szívtelen” Dragnea valóban ki akarta adni Oprea-t az igazságszolgáltatóknak. (S.J.)

Viccnek is rossz ez a sztori. (tsp)

Dragnea dührohamát méginkább fokozta, hogy az ominózus belső találkozón elhangzott bizalmas ordítozást a media tüstént visszhangozta. (Sz.A.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!