Hír plusz komment, július 29.

2016. 07. 29. 16:59

Egy hegycsúcsot ajándékozna a norvég kormány a szomszédos Finnországnak, amely jövőre ünnepli függetlensége 100. évfordulóját. A szóban forgó Halti hegy (finnül Haltitunturi) nagyobb része ugyan a határ finn oldalán fekszik, de a 1331 méter magas csúcsa Norvégiához tartozik. A javaslat úgy rajzolná újra a határt, hogy a csúcs is a finnekhez kerüljön. Norvégia területén több ennél jóval magasabb csúcs is található, viszont Finnország jelenlegi legmagasabb pontja 1325 méteren található, a Halti hegy finn területre eső oldalán. A javaslatot Bjorn Geirr Harsson, egy korábbi norvég állami földmérő vetette fel, aki szerint szép gesztus lenne plusz 6 métert ajándékozni Finnországnak.

Vi selger ikke ut av landet. (Nu ne vindem tara!) (Sz. L.)

A finnek visszakapják a hegyeiket. Pedig nem is az övéké. (S.J.)

Mifelénk ezek a határ menti ajándékozgatások, azt hiszem, kevésbé mennének zökkenőmentesen. (tsp)

 

A véglegesítő vizsgára jelentkező tanárok kevesebb mint felének (44,43%) sikerült az írásbeli vizsgája, igaz, ez viszonylag jó eredmény, hiszen ez az arány magasabb, mint tavaly, amikor a vizsgázók csupán 37,55 százaléka teljesítette a vizsgát. A legjobb "átmenési arány", avagy hetes fölötti jegy Hargita megyében volt, (58%) a legalacsonyabb pedig Călăraşi megyében (21%).

Bezzeg az érettségizők esetében ez nagyon is rossz arány volna, pedig lehet közülük sokakat éppen a most megbukott pedagógusok tanítottak. (S.J.)

Ezen nehéz lenne csodálkozni egy olyan országban, ahol a 15 éves fiatalok 40%-a funkcionális analfabéta. (tsp)

Megint egy csomó olyan szám, ami alapján kívülállóként szinte lehetetlen bármilyen értelmes következtetést levonni. (Sz. L.)

 

Megérkeztek a riói olimpiai faluba az orosz küldöttség tagjai, akik szemmel láthatóan jókedvűek, és a delegáció vezetője sem veszítette el a humorérzékét. „Oroszországban soha nem volt államilag irányított doppingprogram. Nálunk zéró tolerancia van a doppingban, az orosz lesz a legtisztább csapat az olimpián”

– mondta megérkezésük után az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alexander Zsukov.

Lehet, csak annyit akart mondani, hogy az orosz csapat tagjai gyakran zuhanyoznak. (S.J.)

Majd meghallgatjuk, mit gondol a vizeletminták leadása után. (Sz. L.)

Biztos arra gondolt, hogy napi kétszer zuhanyoznak majd. (tsp)

 

Eltévedt egy vonat Magyarországon. A Szombathelyről Budapestre tartó InterCity Répcelak helyett Sárvárra futott be, csakhogy Sárvár nem esik útba az említett szakaszon. Az utasok nem hagyhatták el a vonatot, ami fél óra várakozás után folytatta az útját. Végül több mint egy óra késéssel érkezett meg a fővárosba. A GYSEV Zrt. vasúttársaság azzal magyarázta az útiránytévesztést, hogy a 917-es számú InterCity vonatot Porpác állomáson helytelen irányba, Sárvár felé közlekedtették. A vonat Sárvárról visszafordult, majd Porpáctól Csorna irányába közlekedett tovább.

Parti Nagy Lajos rég megmondta, hogy Sárbogárdi Jolán, vasúti alkalmazottal valami nincs rendben. (S.J.)

Az is lehet, hogy a mozdonyvezető egyszerűen megunta Répcelakot. (Sz. L.)

Azért még ne sírjuk vissza a szigorúan ellenőrzött vonatokat. (tsp)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!