Hír plusz komment, július 25.

2016. 07. 25. 17:54

Adrian Năstase egy stúdióbeszélgetés alkalmával elárulta: „Azokat a székeket, amelyeken a román parlament tagjai foglalnak helyet a plenárisokon, én rajzoltam, mintául a közelmúltban bombázott ankarai parlament székei szolgáltak. A román parlament nagytermét Nicolae Ceauşecu pártfőtitkár és Anca Petrescu főépítész moziteremnek álmodta, ezért kellett átterveznem a széksorokat,” – fogalmazott az exminiszterelnök.

Most már értem, miért nézünk sokszor, mint a moziban. (tsp)

Rejtő szerint, ha nem megy az ipar a bordélyházban, nem a bútorokat kell kicserélni. (S.J.)

Ennek az Adriánnak jó iskola volt a börtön. Már azon bűneit is bevallja, amelyekről nem is kérdezték. Így derülhetett ki, hogy a román parlament székeinek dizájnját a törököktől plagizálta. (Sz. A.)

Ugye ezzel nem azt sugallta, hogy a bukaresti helyszín is alkalmassá válhat légicsapások célpontjának? (Sz. L.)

 

4,8 milliárd dollárért felvásárolja a Verizon kommunikációs cég az internet hőskorának szimbólumát, a Yahoo-t, amely már 1998-ra az internet legnépszerűbb kezdőlapja volt. Az utóbbi években a Yahoo elveszítette innovációs erejét, technológiában egyre inkább lemaradt a Google mögött. 2008-ban a Microsoft még 44,6 milliárd dollárt kínált a Yahoo-ért, de a cég két alapítója, David Filo és Jerry Yang ezt keveselte.

Azért 4,8 millió dollárból is el lehet nyomorogni valahogy... (tsp)

A két cégalapító nem ismerte a mondást: akkor add, amikor kérik. (S.J.)

Követelem a jussomat a Verizon 4,8 milliárd dollárjából. Kártérítést is igényelek abban az esetben, ha le kell mondanom a yahoo.com-os villanypostacímemet. (Sz. A.)

Ajánlok ötven lejt a Verizonért. Ha bukás lesz a Yahoo átvétele, harmincért is adják majd. (Sz. L.)

 

Romániában 443 menedékkérelmet regisztráltak az első fél évben, 40 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. A kérelmezők többsége szíriai és iraki. A kérelmek 53 százalékát bírálták el pozitívan a román hatóságok, így 132 személy kapott menekültstátust, további 94-en oltalmazott státust kaptak. A Európai Unió kvótarendszere alapján 68 menekült érkezett, őket az olaszországi és a görögországi menekülttáborokból irányították át. Az idei első fél évben 148 menekült vett részt különböző társadalmi beilleszkedési programokban.

Akkor mi ne üzenjünk Brüsszelnek! (tsp)

Hátha a borúlátó nemzetféltőket is meggyőzik a számok: nincs veszélyben a kultúránk, a vallásunk, sőt még a munkahelyeink is megmaradnak. (S.J.)

És azok fognak a legtökéletesebben be nem illeszkedni, akik a legdeszkurkarecebbek: megszerzik a menekültstátust, mellette az oltalmazott státust is, és végül bekerülnek az EU kvótarendszerébe. (Sz. A.)

Szerény igények mellett szépen mutat a nyilvántartás. (Sz. L.)

 

Nagyszabású demonstrációt tartott vasárnap több tízezer ember részvételével a legnagyobb török ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP). Kemal Kilicdaroglu, a párt elnöke (fotó) a puccsisták feletti ítélkezés jogállami keretek között tartását, továbbá a gondolat, a szólás és a gyülekezés szabadságának megőrzését szorgalmazta. Hangsúlyozta: egy ország gyűlölettel és haraggal nem irányítható, ezért a puccskísérlet résztvevői felett a jog keretei között kell ítélkezni. A CHP meghívására a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) több képviselője is csatlakozott a demonstrációhoz.

Erdogan már nekik is készíti a helyet a sitten. (tsp)

Mindenki megnyugtatására: a jogállamiság keretein belül fognak ítélkezni. Erdogan meghatározza a kereteket. (S.J.)

Az 1923-ban alapított Köztársasági Néppárt zászlaján hat nyíl szimbolizálja a kemalizmus hat irányelvét: 1. republikanizmus,  2. popularizmus, 3. szekularizmus, 4. nacionalizmus, 5. forradalmiság, 6. etatizmus. Vajon a nemkemalista Erdogan melyik nyílvesszőből, hányat tartogat a tegzében? (Sz. A.)

Már azon sem lepődnék meg, ha Erdogan is kilátogatott volna tüntetni egy kicsit az önkény ellen. (Sz. L.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!