Hír plusz komment, február 9.

2016. 02. 09. 16:50

Michael Bloomberg, New York volt polgármestere és a magáról elnevezett üzleti hír- és adatbirodalom milliárdos tulajdonosa egyértelműen arra utalt a Financial Timesnak nyilatkozva, hogy mégiscsak indulna független jelöltként az amerikai elnökválasztáson. – Aggasztóan bunkó a közéleti viták színvonala, ez felháborító, sértő a választókra nézve – mondta a milliárdos. Hozzátette, követi az előválasztásokat, figyeli, mire várnak az amerikai választók. Bloomberg vagyonát 39 milliárd dollárra becslik, ha abből akárcsak egymilliárdot is kampányra költene, pénzügyileg máris egy szinten lenne a nagy pártok jelöltjeivel.

Kétséges, hogy elnökválasztást nyerhet egy független, hacsak nem vásárol magának elegendő tévévitát a pártok jelöltjeivel. A felmérések szerint ugyanis az elnökválasztás eredményét, a tévékben folytatatott viták nagy százalékban befolyásolják. (S.J.)

Bloomberg maradék 38 millárd dollárja viszont nem volna elegendő egy hatékony bunkóság-irtó hadjárat végrehajtásához az Államokban. (Sz. A.)

Ismerve a független jelöltek eddigi eredményeit az Államokban, Bloomberg akár hasznosabb célra is fordíthatná azt a milliárdocskát. (Sz. L.)

Aggasztóan bunkó igen, de az az érzésem, a választókat kellene először lecserélni, nem a politikusokat.  És mivel a nép nem lecserélhető, hát egyszer ki kellene próbálni, mi lenne, ha szétosztanák köztük a 39 milliárd dollárt. Anyagi biztonságban mindig könnyebb igényesnek lenni. (P. B.)

Egy rövidke kampány is elég, ha van elég pénzed. (tsp)

 

Egy francia tábornok lesz a brit haderő egyik fronthadosztályának a parancsnoka. A brit védelmi minisztérium egy egyelőre még meg nem nevezett francia dandártábornokot nevezett ki a brit hadsereg 1. Hadosztályának élére, mely a brit hadsereg két, elsővonalbeli hadosztályának egyike. A francia tábornok augusztusban veszi át a fronthadosztály vezetését. A brit hadsereg szóvivője szerint a kinevezés a franciákkal való stratégiai kapcsolatuk része.

Eddigi tapasztalatait leginkább abban az esetben tudná kamatoztatni, ha őfelsége serege éppen Franciaország ellen lépne hadba (Sz. L.)

Magyar ember (Bálint Árpád Zoltán tábornok) vezeti a román csendőrséget, francia a brit hadosztályokat. Hová jutunk emberek? (S.J.)

A brit hadosztályt vezénylő francia dandártábornok minden bizonnyal ki fogja érdemelni, hogy megkapja a Térdszalagrendet, az úgynevezett Garter ceremónia keretében. A „garter” szó egyébként egy női harisnyakötőről kapta a nevét. A szép Joan of Salisbury grófnő viselte a Calais elfoglalásának tiszteletére tartott bálon. Tánc közben a harisnyakötője kioldódott, III. Edward angol király viszont saját felséges kezével felemelte a harisnyakötőt, és egy, hősiességével kitűnt férfiú nyakába akasztotta a következő (francia!) szavak kíséretében: Honi soit qui mal y pense. (Az szégyellje, aki rosszat gondol.) (Sz. A.)

Jézusom hány brit király, francia hadvezér forog most a sírjában? Tömeges nemzeti ringlispil. (P. B.)

Hogy fognak így kilépni az EU-ból? (tsp)

 

Személyzet nélkül maradt egyik napról a másikra a sepsiszentgyörgyi Demokrácia Központ. Az évek óta a honosítási irodában tevékenykedő alkalmazottak egy részének ugyanis az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki szervezetének vezetősége felmondott, másik részük pedig az elbocsátást meg sem várva önként távozott. A konfliktus oka: az alkalmazottak nem kívántak önkéntes munkát végezni. A sepsiszentgyörgyi Demokrácia Központ alkalmazottai azt kifogásolták, hogy munkájuk mellett az EMNP-nek is különböző feladatokat kellett volna ingyen elvégezniük.

Felháborító! Azok a pénzéhes alkalmazottak, akiknek a honosítási ügyek lebonyolítása volt a feladatuk, nem voltak hajlandóak fizetség nélkül, potyára pártaktivistáskodni az EMNP javára. (Sz. A)

Evezős nélküli kormányos négyes. (Sz. L.)

Szellemköztársaság, szellemállampolgárok, szellemügyintézés. Jelige, a túlvilágon minden jobb lesz. (P. B.)

Párthűség hiányában a demokrácia elmarad. (tsp)

 

A magyar-román határszakaszon már készülnek a határzár meghosszabbítására. Az Index információi szerint Makó térségében már folynak a földmunkák és a gyodák (gyorstelepítésű drótakadályok) is a helyszínen vannak a munkák megkezdéséhez. Hasonló előkészületekről számoltak be Battonyánál is, ahol már két hete tucatnyi katonai teherautó van a határnál, és zajlanak a mérési munkálatok.

Most értettem meg, mi okból vizitelt január végén Szíjjártó Péter Bukarestben. (Sz. L.)

Jó volna tudni, hogy kiket akarnak ki- illetve bezárni. Mert hát Romániába be sem szivárognak, nem hogy özönlenének a migránsok. (S.J.)

Az akció legfontosabb eredménye, hogy egy új magyar szó született: a GYODA. Egyébként a trianoni gránicnyeső bizottság, ha 1922-ben kevésbé cifrázta volna a Makó és Battonya között túlcsipkézett határvonalat, az 2016-ban jelentős költségmegtakarítással járhatott volna a magyar állam számára… (Sz. A.)

Fedőnév: Trianon-projekt. (P. B.)

Félnek, hogy nagy tömegek menekülnek Románia felé? (tsp)

 Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!