Hír plusz komment, február 3.

2016. 02. 03. 11:25

Lemondott hivataláról Tiberiu Nițu, Románia legfőbb ügyésze, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azt állította: jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal rendőri felvezetés rendszeres igénybevételéről. A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnököknek jár konvoj, a miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel, a legfőbb ügyészt a törvény nem említi. Nitu autójának tavaly átlagosan napi kétszer nyitottak utat a rendőrök egy, a belügyminisztériummal 2014-ben kötött megállapodás alapján. A főügyész közleményében úgy fogalmaz: ő nem kért és nem kapott a törvény által meghatározott értelemben rendőri felvezetést, csupán rendőri kíséretet használt hivatali útjai alkalmával.

Egész egyszerűen azt hitte, hogy üldözik. (Sz. L.)

Lehet, hogy legfőbb ügyészként nem volt érkezése arra, hogy a közlekedési törvényt behatóan tanulmányozza. Mentségére szóljon, hogy nem kért és nem kapott rendőri felvezetést, csupán használt rendőri kíséretet hivatali útjai alkalmával. (Sz. A.)

A rendőri felvezetés smafu, én alanyi jogon szóratnék élethosszig rózsaszirmot minden politikus lába elé, hogy ne a kemény aszfalton kelljen lépkedniük, mint a pondrótestű földi halandóknak. Erről szól a demokrácia, nem? (tsp)

Én azt javasolnám, minden romániai dugóban senyvedő állampolgárnak járjon a konvoj. Nem érsz el a gyerekkel az oviba? Konvoj. Lekésed a fodrászt? Konvoj. Unod nézni, hogy piszkálja a másik sorban ülő sofőr az orrát? Konvoj. Mennyi rendőrt lehetne így foglalkoztatni! És mekkora lenne a társadalmi haszon?! (P.B.)

A hírtévék szerint valakik lemondatták. Pedig lehet, csak a lelkiismeretére hallgatott. (S.J.)

 

Lemondott a litván egészségügyminiszter, mert hat éve hálapénzt adott egy orvosnak, aki egy rokonát műtötte. Rimantė Šalaševičiūtė szociáldemokrata egészségügyi miniszter egy rádióinterjúban megemlítette, hogy hat éve pénzt adott egy sebésznek, aki egy rokonát operálta meg. Dalia Grybauskaite államfő, Algirdas Butkevicius szocdem miniszterelnök és a miniszter asszony további párttársai is lemondásra szólították fel, ezek után nem várta meg a hivatalos eljárást, azonnal benyújtotta a lemondását.

Nem is való miniszternek, aki pénz nélkül, csupán politikai befolyással nem képes elintézni egy vacak műtétet. (Sz. L.)

Rimantė asszony pártja 2012-ben alakított kormányt, 2010-ben – a hálapénz kifizetésekor – még ellenzéki politikus volt. Lehet, hogy közben dán fertőzést kapott: az ugyancsak balti Dánia a világ legkevésbé korrupt országa. (Sz. A.)

A mi politikusainkat olyasmivel biztosan nem lehet perbe fogni, hogy bárkinek pénzt adnának... (tsp)

Szegény tékozló lány. Most nem jött be a bűnbánat. (P. B.)

Mi lenne itt, ha mindenki lemondana, aki elmúlt hat év alatt hálapénzt adott. (S.J.)

 

Bár Székelyudvarhelyen már a regisztráció is megkezdődött az RMDSZ polgármesterjelöltjéről döntő nyitott, állóurnás előválasztásra, a városi szervezet elnöke meggondolta magát. Bunta Levente polgármester most azt szeretné, hogy küldöttgyűlés döntsön a jelöltről. A székelyudvarhelyi városi RMDSZ választmánya a polgármester javaslatára megszavazta, hogy küldöttgyűlést hívjanak össze a jelölés módjának megváltoztatására. Váratlanul érte Bunta fő ellenjelöltjét a fejlemény, Arros Orsolya közgazdász azt üzente a polgármesternek: „legyen férfi, és ne taktikázzon”.

A veszett fejsze nyelének esete a maszkulus anyavárossal. (Sz. L.)

Szóvak Bunta unta az urnásdit, viszont ellenjelöltje, Arros Orsolya szerint az állóurnás előjáték a férfiasabb… (Sz. A.)

Miért ne lehetne az a játék szabálya, hogy a szabályt az erősebb játékos kedve szerint módosíthatja? (tsp)

Ahogy elnézem az idei jelöltállítási ritmust. Választások után másfél évvel már meg is lesznek a Magyar szervezetek jelöltjei. (P. B.)

Igen, igen mutassa meg, hogy férfi, akármit is jelentsen ez politikai zsargonban. (S.J.)

 

Két objektum 4,5 milliárd évvel ezelőtti frontális ütközése vezetett a Hold megszületéséhez, állítja egy új elmélet. Ez azt is jelenti, hogy Földünk valójában két égitestből tevődik össze. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) új kutatása szerint egy Theia nevű égitest valószínűleg frontálisan belerohant szülőbolygónkba, ami miatt útja is véget ért. A két égitest tehát tulajdonképpen „összeolvadt”, anyagaik keveredéséből pedig létrejött a Holdat felépítő kőzet.

Íme a tudományos magyarázata a mindenkori politikai megosztottságnak. Úgy látszik, nem volt tökéletes az összeolvadás. (Sz. L.)

Ha jól értelmezem: az agresszív Theia behatolt a szelíd Terrába, megtermékenyítette, és a kozmikus űrszex gyümölcse egy Holdképű szerelemgyerek lett… (Sz. A.)

Teljesen szokványos randi, csak 4,5 milliárd évvel ezelőtt: Szervusz Föld, én Theia vagyok! Szervusz Theia, örülök a találkozásnak, kérsz egy teát? Azt most nem, de beléd csapódnék, ha megengeded.... Te kis huncut, hát nem tanítottak meg rá, hogy előbb udvarolni kell? Bocsánat, nehéz gyerekkorom volt, mindig azt éreztem, hogy elnyel a tátongó űr, ezért vagyok ilyen nyugtalan, türelmetlen.... Jaj, te kis szegény, hát ez szörnyű, de én megértelek, na jó, gyere, csapódj belém...És a románcból kilencszázmillió évvel később megszületett a Hold. (tsp)

Az élet egy végzetes baleset. Mindig is tudtam. (P. B.)

Tényleg? Nahát! (S.J.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!