Hír plusz komment, február 18.

2016. 02. 18. 10:12

Miután a Baán László vezette Szépművészeti Múzeum darabonként havi 15 ezer forintért egy rakás többmilliós képet kölcsönzött ki Habony Árpád exanyósának lakásába, most kiderült az is, hogy a miniszteretnök tanácsadója ingyen tarthatta a Szépművészetiben a lakodalmát, amin ráadásul Baán esküvői tanú volt. Indoklása szerint: a múzeumnak hosszú távon érdeke, hogy jóban legyen fontos emberekkel, akik segítségével az intézmény előrébb juthat.

Egyszerűen volt képük hozzá. Olajképük persze. (Sz. L.)

Engem csupán egyetlen részletkérdés izgat: amennyiben egy széplelkű „exanyós” esete forog fenn, az nem jelenthet egyebet, minthogy a Szépművészetiben megtartott ingyenfrigy nem bizonyult tartósnak. Ergo, a múzeumigazgató gyenge tanúnak bizonyult. (Sz. A.)

Ilyenkor bánom, hogy nem vagyok fontos ember. (S.J.)

Türelem, kellő időben a kellő csapást! Ahogy Virág elvtárs mondaná. (tsp)

Ha Baán igazán jóban szeretett volna lenni a fontos emberekkel, akkor nem kölcsönadja a képeket, hanem ajándékba. És nem csupán egy lagzi erejéig nyitja meg a múzeum ajtaját, hanem be is költözteti a fontos embereket. Tekintse példaként, hogyan veszi be Orbán Viktor a budai várat. Magára valamit is adó politikus nem végez félmunkát. (P. B.)

 

Dorin Florea polgármester szerint felvonulhatnak Marosvásárhelyen a székely szabadság napja résztvevői, de csak rendben. „A polgármesteri hivatal soha semmilyen felvonulást nem tiltott be. Csupán egy olyanfajta megnyilvánulást tiltottunk, amely sértette mások épségét, vagy bántott másokat. (...) Nekem nem felel meg, hogy a város lakói fizessenek a végtelenségig egyes úgynevezett vezetők ostoba stratégiáiért” - idézte a polgármestert az Agerpres. Florea kijelentette, ha a résztvevők a székely vértanúk emlékművétől be akarnak vonulni egy petícióval a város központjába, ezt megtehetik, de csak akkor, ha rendben vonulnak.

A rendes vonulásban majd a vármegyés fiúk mutatják a példát. (Sz. L.)

A marosvásárhelyi menet békés kimenetelének két fontos feltétele van: 1. „Román oldalról” – szélsőséges elemek, akár a SRI, akár Florea emberei (!) – ne provokálják a menetelőket; 2. A menet szervezői mindent kövessenek el avégett, hogy „székely oldalról” se szélsőséges elemek, se botránykedvelők stb. ne provokálják a nem menetelőket. (Sz. A.)

Vonulni vagy nem vonulni, ez itt a kérdés. (S.J.)

Rendben, vonulnak! (tsp)

Próbálom rekonstruálni, hogy kik lehet az “úgynevezett vezetők ostoba stratégiával”. De itten már ciklusok óta nem nő másnak fű az önkormányzat élén, mint Floreanak. Csak nem önkritikát gyakorol? (P. B.)

 

Eltemették Alfonso Bialettit a kotyogó formájú kávéfőző atyját. Bialetti 1933-ban tervezte ezt a formát, majd ő maga is gyártotta ezt a hihetetlen karriert befutó, máig használatos eszközt. A 93 éves korában meghalt Bialetti családja szerint az elhunyt akarata volt, hogy a nevéhez fűződő kotyogós Mokka kávéfőzőben helyezzék el hamvait. Urna helyett Bialetti-kávéfőzőt állítottak az oltárhoz a temetési szertartáson, majd később a kávéfőző került a családi kriptába a piemonti Casale Corte Cerro temetőjében.

Ez a post mortem reklámfogásnak is beillő intézkedés nem tűnik kegyeletsértőnek. És nem annyira morbid, mint egy – állítólag megtörtént –eset, amidőn egy kávét főző valaki a nagyi hamvait őrző befőttes üveget összetévesztette a cukortartóval. (Sz. A.)

Don Mokka következetes maradt a sírig. (S.J.)

Az Úr angyala is így köszöntötte: Sajnálom Alfonso, lefőtt az időd. (tsp)

Jaj, remélem nem főzték le ünnepélyes keretek között a hamvakat. (P. B.)

Ez erős volt. (Sz. L.)

 

Szakított az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP), és beiratkozott az RMDSZ-be Gyergyóalfalu alpolgármestere. Bege László részt vesz az RMDSZ-es jelöltekről szóló előválasztáson is. Bege László elmondta, jelentkezik tanácsosjelölnek az RMDSZ által szervezett előválasztáson, és hasonlóan jár el a községi tanács két jelenlegi MPP-s tagja is. Az alpolgármester közölte, ha az összesítésben neve nem fog az első harmadban szerepelni, akkor nem jelentkezik újabb mandátumra.

A fociban is fontos a jó helyezkedés. (Sz. L.)

Ilyen – nem példa nélküli – esetekben nem a közlekedő edények, hanem a kapillaritás törvénye érvényesül. A „folyadék” nem szinteződik, hanem a hajszálcsőben a felszínhez viszonyítva felemelkedik vagy lesüllyed. (Sz. A.

Választások előtt, a politikusok helyezkednek. (S.J.)

Nem opportunista, csak hallotta, hogy a szer-etet. (tsp)

Erdélyi magyar politika: szívek harca. Ma én szakítok veled, holnap ő szeret engem, holnapután mindenki utál mindenkit. (P. B.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!