Hír plusz komment, augusztus 12.

2016. 08. 12. 23:13

Erősödnek Oroszországban a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök lemondását követelő hangok. Ezek elsősorban az oktatási rendszerből jönnek, nemrég ugyanis Putyin elnök bizalmasa azzal verte ki a biztosítékot, hogy a fizetésemelésért lobbizó tanároknak azt mondta: ha több pénzt akarnak, akkor keressenek más munkát. A Medvegyev lemondását követelő beadványt eddig 250 ezren írták alá, ami nagy számnak számít Oroszországban, főleg úgy, hogy ez egy határozottan kormányellenes kiállás. Medvegyev egy oktatási fórumon tette a felháborodást keltő kijelentést, mikor egy dagesztáni tanár azt kérdezte tőle: miért keresnek az orosz tanárok havonta 10-15 ezer rubelt, miközben a rendőrök fizetése 50 ezer rubel.

A válasz mondjuk egyszerű: az oktatás a népbutítás ellen hat, a rendőrök viszont segítenek kussban tartani a népet. (tsp)

Amilyen a putyini rendszer, tulajdonképpen nincs is szükség közoktatásra, csak akadályozzák a rezsim működését az írásra, olvasásra és egyéb szellemi huncutságra képes emberek. (P. B.)

Megnyugtatóbb válasz lett volna Medvegyev részéről annyi: csak. (Sz. L.)

Lenne egy méltányos megoldás: időnként cseréljenek egymással helyet, mondjuk, fél esztendeig a tanárok őrizzék a rendet, és a rendőrök tanítsanak. A következményektől – ugyancsak a méltányosság jegyében – hadd tekintsünk el. (Sz. A.)

 

Munkaszüneti napot hirdetett Frank Bainimarama, Fidzsi-szigetek miniszterelnöke annak tiszteletére, hogy az ország válogatottja csütörtökön diadalmaskodott a riói olimpia férfi rögbitornáján, és ezzel az ország történetének első ötkarikás érmét nyerte. A döntőben a fidzsi válogatott fölényes, 43-7-es győzelmet aratott Nagy-Britannia felett. A kormányfő a helyszínen szurkolt a válogatottnak a viadal mindhárom napján, amelyek szintén munkaszüneti napok voltak az országban. A fővárosban, a 88 ezres lélekszámú Suvában, a Nemzeti Stadionban 15 ezer szurkoló követte végig a csapat mérkőzéseit egy óriáskivetítőn.

Ne adjunk ötleteket... (tsp)

Diadalmaskodó rögbisek. Nem is kell más egy ország győzelméhez. (P. B.)

Ezek után azon se volna mit csodálkozni, ha a Brexitnek hála nem csak a rögbizés terén fokozatosan gyengülő Angliát a Fidzsi-szigetek fokozatosan gyarmatosítaná. A közös királynő, II. Erzsébet a trónján maradna. (Sz. A.)

Nagyobb stadiont Suvában a fidzsi embereknek! (Sz. L.)

 

Megszavazta a a háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezését a Nagybányai Városi Tanács. A tanács csütörtökön, rendkívüli ülésen bocsátotta szavazásra a többnyelvű táblák kihelyezésére vonatkozó határozatot a város román, magyar és német nevének – Baia Mare, Nagybánya, Neustadt – kifüggesztéséről. A polgármesteri hivatal településfejlesztési igazgatóságának közúti szakosztálya jelentését is mellékelték a tervezethez. A jelentés a városra és környékére jellemző kulturális és etnikai sokszínűséggel indokolja a háromnyelvű tábla kihelyezését.

És nem esett le a gyűrű az ujjukról... (tsp)

Most már csak azt várom, hogy a roma gettó ügyében tegyenek valami érdemlegeset, hátha sikerül Nagybányáról lemosni az évtizedes szégyent. (P. B.)

A nagybányai tanács döntését tovább fényezi, hogy a javaslatot nem az RMDSZ-es alpolgármester, hanem a polgármesteri teendőkkel megbízott román alpolgármester terjesztette elő. Így is lehet… (Sz. A.)

A recept egyszerű, a megválasztott polgármestert börtönbe vagy házi őrizetbe kell küldeni, s utána megy minden, mint a karikacsapás. (Sz. L.)

 

Körülbelül ezer ember várakozott csütörtök reggel arra, hogy bejusson a bukaresti közlekedésrendészet bejáratán, ügyes-bajos dolgait intézendő. A hivatalnokoknak 8 órától kellett volna fogadniuk az ügyfeleket, de a hivatal ajtaja zárva maradt. A magyarázat: 7 óra 40 perckor megjelent az épület bejáratánál a szenátus egyik hivatalos gépkocsija, a sofőr óvatosan keresztülhajtott a tömegen az intézmény belső udvaráig, ahol a járműből nem más szállt ki, mint Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke. Mint kiderült, a politikus jogosítványa felújítása érdekében érkezett a rendőrségi központba. A bejárati ajtó negyedórányi késedelemmel nyílt meg a hajnal óta várakozó tömeg előtt.

Sofőrrel megy a jogsiért, ez így stílusos... Rózsaszirmot nem szórt senki? (tsp)

Pedig ha végigállja a sort, estére három százaékkal nőtt volna a népszerűsége. (Sz. L.)

És nem szólt senki az öreg Tărinek, hogy a Ceauşescu rendszer 26 éve véget ért? (P. B.)

Egyes hírforrások szerint Tăriceanu oda akart állni a sor legvégére, de a szenátusi gépkocsi sofőrje kijelentette: elnök úr, én nem érek rá, fél kilenckor az anyósomat kell vinnem a fodrászhoz. (Sz. A.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!