Hír plusz komment, 2016. október 25.

2016. 10. 25. 20:40

Mégsem indít az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) független jelölteket a decemberi parlamenti választásokon - jelentette be Szilágyi Zsolt, a párt elnöke egy hétfői nagyváradi sajtótájékoztatón. A politikus elmondta, az erdélyi és a kárpát-medencei viszonyokat is figyelembe véve, hosszas elemzés után hozták meg a döntést, akkor, amikor egyes megyékben már össze is gyűltek a jelöltek indításához szükséges számú támogató aláírások. A párt volt elnöke, Toró T. Tibor Háromszéken indult volna a december 11-i választáson.

A hír hosszas olvasása sem ad választ a kérdésre: vajh miért? (Sz. L.)

Szilágyi Zsolt pártelnöki indoklása egy angolnához illő remekmű: így kell elegánsan kisiklania a végső kudarc ódiuma alól egy végelgyengüléssel fenyegetett politikai formációnak. (Sz. A.)

Sanyarú végjáték. (tsp)

Akik kitalálják, ki szólt rájuk, hogy üljenek nyugton, karácsonyi meglepetést nyerhetnek december 11-én. (S.J.)

Mégis melyek voltak a figyelembe vett erdélyi és kárpát-medencei viszonyok? A Kárpátok magassága? A medveszaporulat? A Szamos-Maros folyásának iránya? Mi a búbánat változott, hogy a Néppárt meggondolta magát? (P. B.)

 

Elveszi a kedvét a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány a „millenniumi generációnak” – a 18-35 közötti fiataloknak – a voksolástól, miközben e nemzedék lélekszáma elérte a második világháború után született „baby boom” generáció, azaz a 52-70 év közöttiek létszámát. A Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatása szerint a 18 és 34 év közötti amerikaiak kevesebb valószínűséggel mennek el szavazni az elnökválasztáson, mint azt 2012-ben tették az akkor 18-34 év közöttiek. A csökkenést főként a jelöltek személyére és a kampány negatív felhangjaira vezetik vissza. Néhány politológus attól tart, hogy az idei elnökválasztás a polgárok egy teljes nemzedékének választói magatartásán hagy nyomot.

Félő, hogy egy felmérés a romániai fiatalok körében is hasonló eredményt mutatna. (Sz. L.)

Elképzelhető, hogy ez a második baby-boom-nemzedék teljesen leszokik az efféle demokráciásdiról? „A jelöltek személye és a kampány negatív felhangjai” netán arra emlékeztetik ezt a klasszikus műveltséggel rendelkező (?) generációt, hogy a politikát a politikiától, azaz a szélhámosságtól egyetlen hangzó különbözteti meg. (Sz. A.)

Ha ez a fajta politika nem érdekli őket, az azt jelenti, van remény. (tsp)

Az Egyesült Államokban a fiatalok többsége normálisabb a szüleiknél. Sajnos térségünkben ezt nem lehet határozottan kijelenteni. (S.J.)

A rossebbe, én se milleniumi generáció nem vagyok, se baby boom nemzedék. Akkor nekem van kedvem bármire? Végülis, ahogy így elnézem ezt a kampányt van ám ingerenciám. Igencsak viszket például a tenyerem. (P. B.)

 

Társaságkedvelő, szociális állat volt kutatók friss eredményei szerint a kései krétakorban élt, madárszerű Avimimus dinoszaurusz. Mindez ellentmond annak a régóta fennálló elméletnek, miszerint a dinoszauruszok többsége a magányt kedvelte. Gregory Funston, az Albertai Egyetem kutatója szerint vizsgálatuk feltárja, hogy a dinoszauruszok sokkal jobban hasonlítottak a modern állatokhoz, mint ahogyan eddig hitték.

Még a végén kiderül, hogy a Jurassic Park közönséges történelemhamisítás. (Sz. L.)

Én még emlékszem arra, hogy ha kanasztapartit játszó kvartettünk valamelyik tagja történetesen hiányzott, mindig a házidinónk állt be negyedik partnernek. (Sz. A.)

A dinoszauruszoknál egy Trump biztos nem lenne versenyben. (tsp)

Megnyugodtam. (S.J.)

Fogadjunk, hogy belőlük alakultak ki a kampányszakértők. Társaság kedvelő szociális állat, vérengző beütésekkel. (P. B.)

 

Román nyelvű RMDSZ-es óriásplakátok tartják izgalomban a romániai közösséget, amelyeken azt ígérik, hogy megmentik Kolozsvárt/Nagyváradot/ stb.... Bukaresttől. "A mi adóink Erdélyt gazdagítsák, nem pedig Bukarestet!" - áll a szlogen alatt a magyarázat. Ez a várakozásoknak megfelelően ki is verte a biztosítékot a román sajtóban, sokan provokációnak, szeparatizmusnak minősítették.

Mindenki hamarosan megnyugodhat: hivatalos kampányidőszakban tilos a politikai hirdetés óriásplakáton. (Sz. L.)

Annyi nem megosztó téma lenne, amivel meg lehetne szólítani a románságot... ( tsp)

Annyi biztosíték meg annyi villanyszerelő nincs is, amennyivel biztosítani lehetne az RMDSZ-plakáttól rövidzárlatot kapott regátiak és erdélyi előörseik nemzeti áramellátását. (Sz. A.)

Román politikai elemző szerint, az RMDSZ így akarja megszólítani az erdélyi román szavazókat, illetve lép a transzilvanizmus útjára. Az utóbbival rokonszenvező politológus azt is mondta egyik kereskedelmi csatornán, hogy nem ez a legjobb ötlet. (S.J.)

Jaj, kiszaladok mindjárt ide ni, Jeddre, hadd nézzem meg, milyen egy izgalomban tartott község. Bár, ahogy az atyafiakat ismerem, inkább attól rettegnek, hogy hozzácsatolják őket Dorin Floreahoz, Marosvásárhely polgármesteréhez. (P. B.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!