Hír plusz komment, 2016. október 25.

2016. 10. 25. 20:40

Mégsem indít az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) független jelölteket a decemberi parlamenti választásokon - jelentette be Szilágyi Zsolt, a párt elnöke egy hétfői nagyváradi sajtótájékoztatón. A politikus elmondta, az erdélyi és a kárpát-medencei viszonyokat is figyelembe véve, hosszas elemzés után hozták meg a döntést, akkor, amikor egyes megyékben már össze is gyűltek a jelöltek indításához szükséges számú támogató aláírások. A párt volt elnöke, Toró T. Tibor Háromszéken indult volna a december 11-i választáson.

A hír hosszas olvasása sem ad választ a kérdésre: vajh miért? (Sz. L.)

Szilágyi Zsolt pártelnöki indoklása egy angolnához illő remekmű: így kell elegánsan kisiklania a végső kudarc ódiuma alól egy végelgyengüléssel fenyegetett politikai formációnak. (Sz. A.)

Sanyarú végjáték. (tsp)

Akik kitalálják, ki szólt rájuk, hogy üljenek nyugton, karácsonyi meglepetést nyerhetnek december 11-én. (S.J.)

Mégis melyek voltak a figyelembe vett erdélyi és kárpát-medencei viszonyok? A Kárpátok magassága? A medveszaporulat? A Szamos-Maros folyásának iránya? Mi a búbánat változott, hogy a Néppárt meggondolta magát? (P. B.)

 

Elveszi a kedvét a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány a „millenniumi generációnak” – a 18-35 közötti fiataloknak – a voksolástól, miközben e nemzedék lélekszáma elérte a második világháború után született „baby boom” generáció, azaz a 52-70 év közöttiek létszámát. A Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatása szerint a 18 és 34 év közötti amerikaiak kevesebb valószínűséggel mennek el szavazni az elnökválasztáson, mint azt 2012-ben tették az akkor 18-34 év közöttiek. A csökkenést főként a jelöltek személyére és a kampány negatív felhangjaira vezetik vissza. Néhány politológus attól tart, hogy az idei elnökválasztás a polgárok egy teljes nemzedékének választói magatartásán hagy nyomot.

Félő, hogy egy felmérés a romániai fiatalok körében is hasonló eredményt mutatna. (Sz. L.)

Elképzelhető, hogy ez a második baby-boom-nemzedék teljesen leszokik az efféle demokráciásdiról? „A jelöltek személye és a kampány negatív felhangjai” netán arra emlékeztetik ezt a klasszikus műveltséggel rendelkező (?) generációt, hogy a politikát a politikiától, azaz a szélhámosságtól egyetlen hangzó különbözteti meg. (Sz. A.)

Ha ez a fajta politika nem érdekli őket, az azt jelenti, van remény. (tsp)

Az Egyesült Államokban a fiatalok többsége normálisabb a szüleiknél. Sajnos térségünkben ezt nem lehet határozottan kijelenteni. (S.J.)

A rossebbe, én se milleniumi generáció nem vagyok, se baby boom nemzedék. Akkor nekem van kedvem bármire? Végülis, ahogy így elnézem ezt a kampányt van ám ingerenciám. Igencsak viszket például a tenyerem. (P. B.)

 

Társaságkedvelő, szociális állat volt kutatók friss eredményei szerint a kései krétakorban élt, madárszerű Avimimus dinoszaurusz. Mindez ellentmond annak a régóta fennálló elméletnek, miszerint a dinoszauruszok többsége a magányt kedvelte. Gregory Funston, az Albertai Egyetem kutatója szerint vizsgálatuk feltárja, hogy a dinoszauruszok sokkal jobban hasonlítottak a modern állatokhoz, mint ahogyan eddig hitték.

Még a végén kiderül, hogy a Jurassic Park közönséges történelemhamisítás. (Sz. L.)

Én még emlékszem arra, hogy ha kanasztapartit játszó kvartettünk valamelyik tagja történetesen hiányzott, mindig a házidinónk állt be negyedik partnernek. (Sz. A.)

A dinoszauruszoknál egy Trump biztos nem lenne versenyben. (tsp)

<