Hír plusz komment, 2016. október 14.

2016. 10. 13. 21:57

Dacian Ciolosék becsapják a szoborügyben adományozókat! A román kormány sürgősségi rendelettel szabályozza Brâncuşi A Föld bölcsessége című művének megvásárlását. Eredetileg a tulajdonosok által igényelt 11 millió euróhoz a kabinet 5 millióval akart hozzájárulni, a többit közadakozással kellett volna összegyűjteni. Ám csupán 1,27 millió gyűlt össze, ezért most a kormány az állami büdzséből – tehát az adófizetők pénzéből – 10 millió euróra duplázza a hozzájárulását. Pedig a közadakozás meghirdetésekor közölték: „Amennyiben 2016. szeptember 30-ig nem jön össze a hiányzó 6 millió euró, visszafizetik az adományozóknak a művelődési tárca számlájára utalt összegeket.”

Ennek a műkincsnek itthon a helye. És igen, állami feladat itthon tartani. (P. B.)

Mennyivel jobb lenne ha elhelikoptereznék a pénzt, mint egy igazi bulibáró! (tsp)

Egyszerűbb lett volna simán megtiltani, hogy külföldre szállítsák, oszt jónapot! (Sz. L.)

Más szóval: a kormány kivesz 10 milló eurót a költségvetésből, ami azt jelenti, hogy az adófizetők pénzéből mégis megveszi a szobrot. Közadakozás helyett közvitára kellett volna bocsátani a vásárlás szándékát. Lehet az adófizetők másra költenék ezt a temérdek pénzt. (S.J.)

Egy főre számítva, honpolgáronként 35 eurócentet kellett volna áldozni a szoborra. Ez jellemzően nem jött össze, bár soktucatnyian a mellényzsebükből ki tudták volna fizetni a teljes 6 milliót. A szakértői kormányon meg nincs mit háborogni, hiszen szakértői az ígéretek be nem tartásának is. (Sz. A.)

 

Ígéretet kaptak az erdélyi pálinkafőzők, hogy a magyar kormány év végéig hivatalos állásfoglalásban rögzíti, hogy szándékai szerint a pálinka földrajzi árujelző névhasználatát Erdélyre is kiterjesztik – írja a Krónika. A magyar agrártárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára az Erdélyi Pálinka Lovagrend, valamint a Pálinka Nemzeti Tanács képviselőivel tárgyalt Sepsiszentgyörgyön. Mint elhangzott, a pálinka nemzeti kincs, összeköti a magyarságot, de arra is oda kell figyelni, hogy a pálinkafőzésből élő vállalkozások továbbra is jövedelmezőek maradjanak. Az erdélyi magyar pálinkafőzőknek évek óta bosszúságot jelent, hogy a megnevezést nem írhatják fel a címkére az anyanyelvükön, hiszen az európai uniós eredetvédelmi szabályok miatt a feliraton csak a román „pălincă” szerepelhet, magyarul csak a „gyümölcspárlat” szó használható.

Szorongva kerestem a választ arra, mi köti össze a magyarságot, de amilyen nemzetáruló vagyok, sosem jöttem volna rá magamtól, hogy a pálinka. Hápperszehogy! (P. B.)

Egy a zászló, egy a párlat! (Sz. L.)

Megvédjük, levédjük, oszt utánunk a gyümölcspárlat. (tsp)

„Gondolj merészet és nagyot,/ És tedd rá éltedet!/ Nincs veszve bármi sors alatt,/ Ki el nem csüggedett./

Gondold meg, és igyál!/ Örökké a világ sem áll;/  De amíg áll és amíg él,/ ront vagy javít, de nem henyél./ (…)

Igyál! Igyál! Igyál!”

Erdélyi magyar asszonnyal és szatmári szilvapálinkával élő, hollandus piktor barátom roppant tájékozatlan az Unión belüli pálinkaügyekben. Ugyanis amikor legutóbb meglátogattam, nem szatmári gyümölcspárlattal kínált. (Sz. A.)

 

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alapító elnöke és jelenlegi alelnöke indul Háromszéken „jogilag független, de politikailag elkötelezett” képviselőjelöltként a Néppárt támogatásával. Ezt – néhány napos titkolózás után – a párt háromszéki elnöke, Balázs Attila jelentette be sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján, a jelölt társaságában. „Kovászna megyében évek óta 40 százalék körül mozog a választásokon való részvételi arány, így még mindig van 58-59 százaléknyi szavazó, akiket meg lehet szólítani” – mondta Balázs Attila. Toró kifejtette: nem akarnak elbújni, így a függetlent az ő esetében idézőjelbe teszik, hiszen nehéz lenne elhitetni a választókkal, hogy az EMNP alapító elnökeként független a Néppárttól. Hozzátette: Háromszéken több jelölt neve is felmerült, akik elkötelezettek a Néppárt értékrendje mellett, de számukra a bukaresti pálya nem vonzó.

Sose elég egyszer pofára esni. Gyakorlat teszi a mestert. (P.B.)

Engem mindig meghat, amikor valaki önzetlenül megadja magát a népakaratnak. (tsp)

Toró T. Tibor ismeri a „bukaresti pályát”, mint az RMDSZ képviselője megtapasztalhatta. (S.J.)

De ugye, az 58-59 százalék nem a pálinkáról jutott az eszébe? (Sz. L.)

TTT két hatalmas, messziről észlelhető idézőjel kampójára akasztotta az ejtőernyőjét, amivel „független” székelyként landolt Háromszék földjén. (Sz. A.)

 

Abszurd fordulatot vett Lengyelország és Franciaország vitája egy sikertelen helikoptertender miatt. Lengyelország Airbus helikopterek vásárlásáról tárgyalt Franciaországgal, de a tárgyalások összeomlottak. Válaszul a franciák a diplomáciában szokatlan és udvariatlan gesztussal visszavonták a lengyel delegáció meghívóját a jövő heti Euronaval katonai vásárra. Ők azok, akiket pár évszázada mi tanítottunk meg villával enni, ez magyarázhatja a viselkedésüket - reagált a hírre Bartosz Kownacki lengyel védelmi miniszter (fotó), szavaival még saját pártját is felháborítva. Abban amúgy vita van a történészek között, hogy a francia trón elnyerése előtt Lengyelországban uralkodó III. Henrik tényleg Lengyelországból vitte-e magával Franciaországba a villát, vagy a menet közben útba ejtett Velencéből.

Állítólag plenáris ülésre és közös platform létrehozására készülnek az Európai Ámokfutók. Jó népes társaság lesz. (P. B.)

Vegyenek helikoptert a magyaroktól, ott ez napi használatú közlekedési eszköz. (tsp)

Nem lepne meg, ha kiderülne, Kownacki miniszter is a futsal szerelmese. (Sz. L.)

Kő, papír, olló döntse el a villa vitát. (S.J.)

A lengyel védelmi miniszter alaptalanul vette villára villahasználat ügyében a franciákat, ugyanis az általa emlegetett Henrik, aki csak egy esztendeig ült a lengyel trónon, majd tizenöt évig francia király volt, lengyelországi utódjától, Báthory Istvántól kapta ajándékba az inkriminált, villát is tartalmazó étkészletet. Úgyhogy...(Sz. A.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!