Olvass és játssz a Könyvvásárral!

2016. 09. 30. 21:48

Olvasójátékkal és kocsmakvízzel hangol az olvasásra a marosvásárhelyi Könyvvásár. A szervezők várakozását is felülmúlva összesen 195 csapat jelentkezett a 22. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szeptember közepén meghirdetett olvasójátékára, és pár nap múlva, október 11-én kezdődik a könyvvsásár főtámogatásával a Mélykvíz néven meghírdetett kocsmakvíz is.

 

Összesen 195 csapat jelentkezett a szeptemberben meghirdetett Olvasd el és játssz velünk! olvasójátékra. Ez azt jelenti, hogy több mint félezer, azaz 585 gyerek olvassa el a kijelölt könyveket, ami már önmagában is nagy eredmény.  A játékos vetélkedőre nemcsak Maros megye városi és vidéki településeiről jelentkeztek, hanem szép számban találunk Hargita és Kovászna megyei csapatokat is. „Jó látni, hogy a két évvel ezelőtt először meghirdetett olvasójáték 3 év alatt így kinőtte magát. Célom az volt, hogy a gyerekek olvassák a kortársakat, hiszen az utóbbi évtizedekben hihetetlen fellendült a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom. Hiszem, hogy a mai gyerekolvasók igényeit kielégítő friss, szórakoztató, de ugyanokkor igényes könyvekkel közelebb hozhatjuk a gyerekek szívéhez az irodalmat, és fellendíthetjük az olvasókedvüket." Benedek Elek utolsó szavait parafrazálva: "...fő, hogy olvassanak'" – hangsúlozza a kezdeményezés célját Makkai Kinga, az olvasójáték főszervezője, aki ezúton is köszönetet mond  a pedagógusoknak, akik népszerűsítik az olvasójátékot és általa a kortárs gyermek-és ifjúsági irodalmat.

Az október végén sorra kerülő elődöntő nyertes csapatai, a döntőben a könyves szemlén újra találkoznak.

A marosvásárhelyi könyvvásár támogatásával indul október 11-én a marosvásárhelyi kocsmakvíz második évada is. A Mélykvíz néven elindított kocsmai vetélkedő december 13-ig minden kedden este nyolc órától kerül megszervezésre a Sörházban.

A B. Szabó Zsolt által összeállított és levezényelt vetélkedőre három-öt fős csapatok jelentkezhetnek a Mélykvíz facebook oldalára írt üzenetben.

A könyvvásár támogatóként való belépésével a kvízkérdések között természetesen megnő a könyvhöz, irodalomhoz köthető feladványok száma is, ezáltal is az olvasást, a könyves kultúrát népszerűsítve a fiatalok körében. Káli Király István, 22. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár főszervezője szerint a vásár és az erdélyi magyar kiadók számára nagyon fontos, hogy a gyerekek mellett a középiskolás és egyetemista fiatalokat is megszólítsák, az olvasást népszerűsítsék körükben, hiszen „nincs olyan kincs, ami a könyvekből ne lenne kibányászható, és nincs derekabb aranyásó, mint egy ifjú ember.”

A november 10-e és 13-a között megrendezett könyvvásáron egy Extra kvízre is sor kerül majd.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!