Könyvek erdélyi sportlegendákról

2016. 12. 12. 21:56

Móra László újságíró, szerkesztő erdélyi sportlegendák, mesteredzők – Károlyi Béla, Kovács István és Jenei Imre – életpályáját taglaló könyveit mutatják be december 13-án, kedden 17 órától a Kolozsvár Társaság székhelyén (Főtér 22.). Házigazda Buchwald Péter, meghívottak: ifj. Kovács István, Póka János András. A szerzővel Szűcs László beszélget.

 

Kovács István és Jenei Imre. BEK az Ajax-szal, BEK a Steaua-val

 

Két kiváló labdarúgó, akik később edzőként is látványos sikereket értek el. Sőt, edzőként lettek igazán ismertek. Nem véletlen, hogy Kovács István pályája Temesvárról, míg Jenei Imre karrierje Aradról indult, ez a két város a múlt század első felében a futball hazai fellegvárának számított. Ahogy Kolozsvár és Nagyvárad is, ahol a két kiváló labdarúgó otthonra talált.

Mindketten elmondhatják magukról, csapatukkal (Ajax, Steaua) megszerezték a klubfoci legrangosabb trófeáját, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Nem mellékesen mindketten magyarként lettek a romániai futballélet megkerülhetetlen személyiségei.

Móra László sportújságíró kettős portrékötete (Kovács István – a futballpápa, Jenei Imre – Úriember a pályán, a Holnap Kulturális Egyesület kiadása, Nagyvárad, 2016) , amellett, hogy két sikertörténetet mesél el, két hiteles portrét rajzol meg, a foci szerelmeseinek szakmai megközelítésből is tanulságos olvasmányt kínál.

A Károlyi Béla – Dikta-torna című könyv (Kiskapu kiadó, Budapest, 2016) a román tornasportot a világ élvonalába emelő erdélyi magyar edzőházaspár sikereiről és drámáiról, a diktatúrával folytatott küzdelmeiről, majd amerikai gyökeret eresztésükről szól Mindkét mű egyszerre izgalmas portré, sportszakmai olvasmány és hiteles kortörténet.

 

Móra László (Kolozsvár, 1943.) újságíró, szerkesztő. A Babeş-Bolyai Egyetem Bölcsészkarán végzett, pályáját a bukaresti Előre című napilapnál kezdte, majd a Politikai Kiadó nemzetiségi osztályának szerkesztője lett. 1984-ben települt át Magyarországra, hét éven át a Nemzeti Sport munkatársa volt. A kilencvenes évek elejétől a Pesti Riport, Reform, Mai Nap, Színes Mai Lap rovatvezetője, közreműködött a Sportklub nemzetközi sportcsatorna román nyelvű adásának indításában. Külpolitikai és a nemzetközi sztárvilághoz kapcsolódó írásaival vált ismertté. Budapesten él.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!