Adventi kamarazene a Kolozsvári Rádióban

2016. 12. 15. 14:02

Kamarazenével készülnek a Karácsonyra a Kolozsvári Rádióban. Szombaton, december 17-én, 18 órakor kezdődő adventi koncertjükön népszerű művek hangzanak el, amelyeket szívesen játszanak hegedűsök és zongoristák, és bizonyára a közönség is örömmel hallgat.

 

Közreműködik: Balogh Ferenc Liszt-díjas hegedűművész és Sztankay Klára zongoraművész Magyarországról.

Műsor:

Leclair: D-dúr szonáta
Schubert: Á-dúr szonáta, D-574
Brahms: C-moll Scherzo op. posth
Hubay: Zephir op. 30 nr. 5
Bartók: Román népi táncok
Kodály-Fejgin: Kállai kettős

Szeretettel várják a zenekedvelőket. A belépés díjtalan. A koncertet a 98. 8 FM-n, és a kolozsvariradio.ro-n is közvetítjük.

 

A fellépő művészekről:

 

BALOGH Ferenc hegedűművész (Budapest)

A kolozsvári  G. Dima Zeneművészeti Főiskolán édesapja, BALOGH Ferenc és RUHA István tanítványaként végzett. 1970-ben ösztöndíjasként Párizsban tanult, hegedűt VÉGH Sándortól, kamarazenét Fred GOLDBECK-től. 1971-től 1983-ig a kolozsvári Zeneakadémia tanára volt. 1983-tól Budapesten él, ahol olyan rangos zenekarok tagja volt, mint az Állami Hangversenyznekar, a Fesztiválzenekar, az  Osztrák-Magyar Haydn Zenekara. Jelenleg a Nemzeti Filharmonikusok első hegedűse, de tagja a Nemzeti Filharmonikusok KOCSIS Zoltán művészeti vezetésével alapított Grazioso Kamarazenekarának, és primáriusa a Grazioso-Budapest vonósnégyesnek, 1985-től 2005-ig pedig az Új-Budapest vonósnégyesnek is tagja volt.

Szólistaként és kamaraművészként is sokat koncertezik: fellépett Németországban, Romániában, Ausztriában, Izraelben, Egyiptomban, Kuvaitban, stb.

Számos lemezfeltétele készült a Hungaroton, a Hyperion, a Naxos cégeknél, köztük BARTÓK 44 hegedű-duója KISS Andrással, vagy HUBAY Csárdajelenet felvétele az ÁHZ kíséretével.

Tanított Hong-Kong-ban, Japánban, Angliában, Izraelben.

1997-ben Liszt-díjjat kapott.

SZTANKAY Klára (Budapest)

Zongorázni édesapjától, SZTANKAY Lajostól tanult, aki BARTÓK tanítványa volt. 12 éves korában már MOZART A-dúr zongoraversenyét játszotta zenekarral. A budapesti Zeneakadémián NÁDOR György, LANTOS István és RADOS Ferenc tanítványaként diplomázott. A Zeneakadémia és a Szent István Konzervatórium zongoratanára volt. Az utóbbi években szabadúszó előadóművészként koncertezik, a magyarországi koncertek és a tanítás mellett fellépett Romániában, Németországban, Jordániában, Izraelben is.
 Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!