GoPróval, csíkos gatyában

2016. 06. 15. 16:56

Testközelből, jó minőségben közvetített futball-huliganizmus, mindent a nézői igények kiszolgálására. Szilágyi Aladár jegyzete.

 

Mind a sugárzott, mind az írott média szinte ugyanannyi időt, teret szentel a Franciaországban zajló foci EB stadionokon kívüli eseményeinek, az utcákon eluralkodó erőszaknak, mint a pályákon és a lelátókon történteknek. Egyre-másra érkeztek, érkeznek tudósítások az orosz és angol drukkerek Marseille-ben vívott utcai csatáiról, arról, hogy a „házigazda” francia futballhuligánok is derekasan kivették a részüket a tömeges balhékból, s arról is, hogy a rend, a biztonság őrei és felelősei mennyire tehetetlenek, képtelenek útját állni az efféle spontán(?) agressziónak.

Nemde, az EB előtt állandó téma volt, mennyire példátlan intézkedéssorozatot kellett a francia hatóságoknak foganatosítaniuk a terrorveszély, a várható merényletkísérletek ellen. De már a labdarugó torna első napjaiban bebizonyosodott: „nincs szükség” ISIS-hívekre, egyéb, az iszlám jegyében, Allah nevében jeleskedő terroristákra, hiszen a „civilizált”, a „keresztény” Európa kitermeli, és zavartalanul szállítja a maga terroristákat pótló bandáit. Hogy egyebet ne említsünk, mi sem bizonyítja jobban, mennyire ritka szövésű az EB köré szőtt biztonsági háló, mint az a tény, hogy az otthon jól megszervezett, begyakorolt orosz „hadak” akadálytalanul hozhatták francia földre az utcai közelharcokban használható kézi arzenáljukat, s azok egy részét még a lelátókra is sikerült becsempészniük.

Talán „a leghitelesebb kordokumentum” egy orosz úriember goPro ketyerével készített videofelvétele. Nick Woodman 2002-ben Amerikában alapított cége elárasztotta a földkerekséget az efféle, igen kis méretű, de nagy felbontású kézi készülékekkel. Az orosz hadfinak is volt ilyenje, és a kamera Marseille utcáin zöldcsíkos gatyában rohangáló-balhézó tulajdonosa szemlátomást nem csupán szemtanúként, hanem

az aktív résztvevő hitelességével örökítette meg a rettenet óráit

a testére rögzített goPro lencséjén keresztül.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!