Nemzedéki képélmények

2015. 10. 28. 09:44

Az idősebb generációkhoz tartozó romániai fotósok műveiből nyitottak kiállítást a nagyváradi Euro Foto Art Galériában. Szűcs László tárlatajánlója.

 

A tárlatnyitó résztvevőinek csoportképe. Középen egy frissen átvett oklevéllel a marosvásárhelyi Molnár Zoltán

 

A két-három hetente egymást váltó váradi fotótárlatokon többnyire új művek kerülnek a falakra a Nagyvásár téri (ma December 1.) kiállítótérben a Szenior Fotóművészek Országos Szalonján. Ezúttal olyan alkotásokat is felvonultatott a válogató Tóth István, amelyek akár négy-öt évtizeddel ezelőtt készültek. Természetesen ezek a jobbára fekete-fehér munkák még a digitális korszak előtt születtek, hagyományos fotótechnikával.

Ebből következően a fényképek alanyai ugyan az alkotókkal együtt öregedtek, de maguk a képek megőrizték időtlenségüket. Úgy is mondhatni, időutazásra csábítanak. Mivel a legfontosabb rendező elv ebben az esetben az, hogy a kiállítók nagyjából egy generációhoz tartoznak, ebből következően magától értetődő, hogy az anyag tematikailag sokféle. Azért nem véletlen, hogy vannak közös jellemvonások, a tárlatról általánosítva azt jelenthetjük ki: változatokat látunk az emberi arcra, testre, továbbá tanúi lehetünk annak, miképpen alkalmazták a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben azokat a technikai lehetőségeket, amelyek a digitális korszak előtt álltak a művészek rendelkezésére némi kreatív alkotói beavatkozásra. (A kor színházi plakátjaira emlékeztet egyik-másik kép.)

A teljesség igénye nélkül felsorolnék néhányat a munkák közül, amelyekre igazak az iménti jellemzések. Ilyenek a megnyitóra Marosvásárhelyről eljött 87 esztendős Molnár Zoltán nyolcvanas évek hangulatát idéző fotografikái, vagy a brassói Liviu Butnariu arcvariációi, amelyekkel a kép előhívása közben játszva ért el érdekes, egyedi forma- és színhatásokat. Ugyancsak fotografikák, de már inkább festmény hatásúak Erbsz Tibor hangszereket sejtető, zeneiséget sugalló, egyedi színvilágú munkái is. Ezeknél a képeknél már a számítógépes programoknak is szerepük van a beavatkozásban, s mint a művész elmondta, mire a képei a falakra kerültek, tovább kísérletezve már túl is lépett e munkáin.

Viorel Simionescu: Aszfaltoznak című fotója, a kiállítás egyik képe

 

Figyelemre méltó kompozíciók Incze István tájba helyezett aktképei is, a tárlatnyitón nem kevés irigységgel emlegette a többi fotós, hogy miközben manapság nehéz modellt találni művészi aktképekhez, Incze objektívje elé egyszerre kilencen is odaálltak.

Külön csoportosítva jelenítették meg a kiállításon a többnyire erős színekkel megjelenített természetképeket, ilyenekkel ajándékozza meg a szemlélőt Stefan Andronache, Kerekes Pál Péter, Viorel Simionescu, Berinde Sara Mariana – utóbbi egyik életképe is érdekes alkotás.

Finom formaérzékenység, egyszerű színválasztás, intimitás, tárgyak kölcsönhatása jellemzi Moldován Mihály csendéleteit, ugyanebben a műfajban egészen más hangulatot teremt Kucsera Jenő cseresznyés kompozíciója.

Haragos Zoltán fekete-fehér analóg portréi is érzékeny, de biztos kezű és szemű alkotóról tanúskodnak, s ugyancsak emlékezetesek az emeleti teremben található fotói: a műtermében ábrázolt festő, valamint a férfi az ablakban.

Essig Józseftől hagyományos színes portréi mellett egy minden bizonnyal ugyancsak régi fotográfiája, a Kontraszt című kép marad emlékezetes, míg Constantin Dancoglutól egy elhagyatott kerékpár megörökítése a maga tárgyi, térbeli környezetében valóságos képben elmesélt szociográfia. Hasonló hatást gyakorol a látogatóra Kelen Ferenc Párbeszéd című, sajtófotónak is nevezhető gondolatébresztő képe.

Összefoglalva a látottakat: e fiatal fotográfusok, hiszen az analóg képek a maguk korában ifjú emberek alkotásai, tehát az anyag komoly mesterségbeli tudást vonultat fel, s a magabiztos technika-kezelés mellett az egyéni művészi szemléletek összhangját. Megőrizték együtt megélt múltunk arcait, gesztusait, megannyi feledésre ítélt pillanatát.

*

A tárlat november 11-ig tekinthető meg a Nagyvásár téri (ma December 1 tér) Euro Foto Art Galériában munkanapokon 9 és 18 óra között, a belépés ingyenes.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!