Életmesék Makk Károllyal

2015. 05. 08. 14:22

MAKK KÁROLY filmrendező volt az egyik vendége a Festum Varadinum idei rendezvényeinek. Az apropó nemrég megjelent önéletrajzi kötetének nagyváradi bemutatása volt, a beszélgetőtárs, Kőrössi P. József segítségével.

Valójában nem is kell különösebb apropó ahhoz, hogy egy világhírű magyar filmrendező közönségtalálkozóját meghirdessék. A Posticum központ kellemes előadótermében a vendég berettyóújfalui gyermekéveiről beszélt, ahol ma is megvan, gondosan felújítva édesapja, Makk Kálmán mozija. A Debrecenbe, a piaristákhoz járó ifjút mérnöknek nevelték, az autók iránt például volt is affinitása, 14 évesen ő maga vezette el Nagyváradig a család automobilját.

Aztán a mérnökségből nem lett semmi, 45 után bekerült a filmgyártásba, igazán a pályán való elinduláshoz Radványi Gézával megismerkedése kellett megismerkednie.

Aztán a beszélgetés a Szerelem című filmje előzményei felé terelődött, a barátságára Déry Tiborral, akinek két novellájából született ez a mű, miután az író elfogadta a rendező javaslatát, hogy a kettőt egy történetté olvasszák. Amúgy a történet magának Dérynek, feleségének és édesanyjának a története. Természetesen szóba került a férfi főszereplő, Darvas Iván is, illetve az, hogy abban a börtönépületben forgattak, ahol korábban maga a színész volt bezárva. Szelíd revánsként elküldte cigarettáért korábbi őrét...

Egy másik filmsiker az Egymásra nézve volt, Makk Károly kapott is ígéretet arra, hogy az adott évben ezt a produkciót nevezi Magyarország az Oscar díjra. Mégsem így történt, maga Aczél György árulta el a rendezőnek, hogy Kádár János szerint „Magyar film ennyit még nem ártott nekünk.”

A szeretni kell – egy élet filmkockái című kötet születéséről elárulta, hogy az írás számára egy mámoros, új állapotot jelentett. Ahogy a kiadó ismertetője fogalmaz: „Olvasva ezt a könyvét, úgy érezhetjük magunkat, mintha a szerző vendégei lennénk az otthonában, és miközben ő mesél, egyszer csak bejön a szobába Krencsey Marianne, Psota Irén, Tolnay Klári, Domján Edit, Görbe János, Szirtes Ádám. Coppola, Tony Curtis, Truffaut, Fellini, Lollobrigida, Bacsó Péter, Dajka Margit, Marina Vlady – Viszockij nélkül, majd vele –, Örkény István, Jancsó Miklós, Konrád György."

S tegyük hozzá, nem csak a könyv mesél remek stílusban, hanem maga a kilencvenedik életévében járó filmes művész, akire jellemző, hogy 85 évesen kezdett házépítésbe a Balaton közelében, ahol több, immár klasszikus filmalkotását, egyebek közt a Liliomfit is forgatta.

 

A kiváló rendezővel készített nagyinterjúnkat május 13-tól olvashatják az erdelyiriport.ro oldalon.

 

Fotók: Csikos Rolland



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!